Siin on sulle 8 asja, mille peale sa võiksid mõelda, kui plaanid kodu lühiajaliselt välja üürida.

1. Mis on sinu eesmärk?

Mõtle läbi, miks sa tahad oma kodu lühiajaliselt välja üürida. Kas sa: 1) soovid teha seda ühekordselt proovimise mõttes, 2) tahad sellest kõrvaltuluallika tekitada, 3) tahad sellega n-ö põhikohaga tegelema hakata. Viimane eeldab muidugi, et sul on mitu korterit ning võimalik nii ajaliselt kui ka rahaliselt panustada. Aga ka teise variandi puhul pead arvestama, et lühiajalise üüriga tegelemine nõuab aega ja planeerimist.

2. Kujuta ette võõraid oma katuse all, sealhulgas vannitoas ja voodis!

Kui sind ei hirmuta mõte, et täiesti võõrad inimesed toimetavad sinu armsas kodus, siis loe edasi. Kui sulle see kujutluspilt aga üldse ei istu, siis pole vist mõtet kodumajutusega tegelemist kaaludagi. Kui aga kodumajutus on ikkagi see, millega soovid kätt proovida, peaksid selleks eraldi korteri ostma.

3. Arvesta, et lühiajalise üüriga tegelemine nõuab aega

Kõik kodumajutust pakkuvad inimesed, kellega me rääkinud oleme, ütlevad, et see nõuab palju rohkem aega ja planeerimist, kui nad alguses arvasid.

Kui ühed külalised on läinud, on vaja ruumid põhjalikult ära koristada ja uute tulekuks valmis seada. Samuti nõuab planeerimist võtmete üleandmine kliendile ja nende tagasisaamine, mis tähendab tihti tundide viisi ootamist. Kolmandaks tuleb arvestada, et pead valmis olema hädaolukorraks, kui üüriline mõne möödapääsmatu murega helistab.

Me ei taha sind sugugi hirmutada, vaid osutame lihtsalt mõnele asjaolule, millega sa ei oska ehk esialgu arvestada.

4. Uuri maksude kohta

Tee endale selgeks, kuidas ja kui palju sa sellise tegevuse pealt makse pead maksma. Abiks on näiteks see artikkel.

5. Võta ühendust oma kindlustusseltsiga

Kui sinu külalised (või üürnikud, kui soovid neid nii nimetada) on midagi ära lõhkunud või rikkunud, siis ei pruugi kindlustus seda kindlustusjuhtumina arvestada ega hüvita sulle tekitatud kahju. Seda juhul, kui sa ei ole kindlustusandjat teavitanud, et tegeled sellise asjaga nagu lühiajaline üürimine.

Sellepärast oleks mõistlik edasiste jamade vältimiseks kindlustusleping ümber teha, kui tahad kodumajutusega tõsisemalt tegelema hakata.

6. Tee kindlaks, kuidas ühistu sinu plaanidesse suhtud

Kui elad oma majas, pole muret, aga kui su kodu on kortermajas, siis uuri ühistu põhikirjast, ega nad pole äkki külaliskorterite pidamist ära keelanud. Selliseid sõnumeid kuuleb järjest sagedamini.

7. Vali oma külalisi!

Kui oled oma kodu näiteks Airbnb lehele üles pannud ja äpp annab märku esimesest broneerimissoovist, siis säilita külm pea ja vali külalisi hoolega. Lase oma koju sellised inimesed, kellel on palju positiivset tagasisidet ja kes tunduvad ka muidu usaldusväärsetena. Juhtumeid, kus üürilised on kellegi kodu täiesti ära lagastatud, tuleb muidugi harva ette, aga usu meid, sa ei taha nende hulka sattuda.

8. Valmista oma kodu külaliste tulekuks ette

Kui tundub, et takistusi pole, ja sa oled oma uue seikluse pärast põnevil, siis pole muud kui toad külaliste tulekuks ette valmistada. Kui tahad saada suurepärast tagasisidet ja häid kommentaare, siis pea silmas, et su külalised tulevad puhkama ja soovivad ennast maksimaalselt mõnusalt tunda.

MÕNED SOOVITUSED:

  • Küüri korter korralikult puhtaks! Kehvasti koristatud köök või vannituba toovad sulle kehvemad hinnangupunktid, mis viib kehvemate hindadeni. Kui plaanid külaliskorteri pidamisega tõsisemalt tegelema hakata, siis on sul mõistlik endale koristaja appi palgata.
  • Tee voodi kenasti üles ehk sea sinna puhas voodipesu ja nähtavale kohale lisatekk.
  • Vannituppa säti ilusad kohevad käterätikud ja pigem rohkem kui vähem.
  • Korja ära võimalikult palju isiklikke asju.
  • Oota! Diivanipadjad ei kuulu sinna hulka. Pane pigem mõni juurde.
  • Pane nähtavale kohale lauamängud, piirkonda tutvustavad materjalid jm lugemist.
  • Ära paki oma häid nõusid kokku. Külalised tahavad ilusatest veiniklaasidest veini juua ja hea terava noaga Muhu leiba lõigata.
  • Varusta köök kohvi ja teega. Võimalus kohe uksest sisse astudes kohvi valmistada peaks olema elementaarne.
  • Ja kui tahad, et su külalised end eriti oodatuna tunneksid, varu külmkappi ka mune jm esimeseks hommikusöögiks vajalikku.
  • Kirjuta külalistele enne pikem kiri, kus seletad ära, kus miski asub, milline on ilm, kuhu auto saab parkida, kes neile vastu tuleb, kus on lähim koht, kus võib suitsetada jne.
  • Märgi ka ära asjad, mis pole võib-olla nii, nagu peaks, näiteks kui allkorruse baarist kostab nädalavahetuseti hirmsat lärmi, siis peaksid selle kindlasti juba kuulutuses ära märkima ning jätma öökapile kõrvatropid.

Allikas: Kinnisvara24.ee