Millest tuleks alustada kui hakatakse kodu kaunistamiseks kunstiteoseid valima?

Kunsti valimine isiklikku interjööri on huvitav ja haarav protsess. See on nii eneseharimine kui ka avastamine. Alustuseks tuleks uurida ja aru saada, missugune stiil, žanr ja kunstitehnika meeldib. Soovitan külastada muuseume ja galeriisid, et aru saada, missugune kunst kõnetab ja kutsub esile positiivseid emotsioone. Inimesed, kellel varasem kunstiteoste soetamise kogemus puudub, võivad nõuannete saamiseks pöörduda alati ka galeristide poole.

Kas on olemas reeglid, mida tuleks koju kunstiteoseid valides järgida?

Üheks reegliks on, et mõned värvid kunstiteosel võiksid olla samad, mis on esindatud ka muudes interjööri detailides. Nõnda saavutatakse ruumis harmooniline värvikombinatsioon.

Kindlasti peab arvestama kohaga, kuhu kunsti planeeritakse. Näiteks õlimaalid vajavad vaatamiseks distantsi, mis tähendab, et väikses ruumis ei pääse nad mõjule. Vastupidi on aga graafika ja fotodega, mida vaatame alati lähedalt. Originaalgraafika, plakatid ja fotod on ideaalsed kodukontoris, trepigaleriis ja koridoris eksponeerimiseks. Mustvalge palett aitab keskenduda, olla loominguline ega tõmba liigselt tähelepanu kõrvale.

Puhkeruumidesse sobivad pigem lakooniliste joontega kunstiteosed. Magamistuppa sobivad maastikud, aktid ja abstraktsed pildid. Lastetuppa informatiivsed, dünaamilised ja värvilised kunstiteoseid.

Puhkeruumidesse sobivad pigem lakooniliste joontega kunstiteosed

Miks võiks kodus olla kunsti?

Kunstiteosed annavad igale ruumile palju juurde. Need elavdavad ruumi, peegeldavad omaniku esteetilist maitset, tõstavad omaniku staatust ning pakuvad huvi ja kõneainet külalistele. Lisaks on kunst hea investeering.

Kas kodu kujundamisel kunstiteostega võib esile tuua ka mingeid trende või suundi?

Praegu on populaarsed nii suureformaadilised erksate värvidega maalid kui ka stiilne ja mittenõudlik mustvalge graafika. Mõlemad värskendavad interjööri ja annavad ruumile vajalikud aktsendid.

Galeriis näeme kasvavat huvi nii 80ndate graafika kui ka stiilsete 80-90ndate maalide vastu. Temaatikast on populaarsed aktid, maastikud ja geomeetrilised abstraktsioonid.

 Akt on praegu graafikas trendikaks teemaks.

Millisesse kodusse võiks sobida abstraktne kunstiteos?

Tänapäeval avastavad üha rohkem peresid enda jaoks abstraktse kunsti. Abstraktne kunst sobib väga paljudese kaasaegsetesse interjööridesse, eriti kodudesse ja büroodesse, mida iseloomustab minimalism ja hi-tech stiil. Loftide jaoks valitakse sageli abstraksed teosed, kus on äratuntav figuur, arusaadav süžee või geomeetria.

Missugusesse interjööri sobib graafika?

Graafika on tänapäevane trend kaasaegses interjööris. Oma rahuliku ja neutraalse värvigammaga graafika sobib ideaalselt mitmesuguse disainiga ruumidesse ja seda on lihtne interjööriga kõlama panna. Lisaks on graafika võrreldes näiteks maalidega hinna mõttes kättesaadavam.

Kuidas võiks graafikat kodus eksponeerida?

Mustvalge graafika eksponeerimiseks sobib sein, mis on ühtlane ja neutraalset värvi: valge, beež või hall. Graafika abiga saab suurendada laekõrgust, kui vertikaalselt paigaldada kaks teost üksteise kohale. Kui vastupidi — on soov vähendada ruumi kõrgust, siis tuleks paigutada graafilised teosed paralleelselt horisontaalses asendis. Mustvalge graafika aitab visuaalselt korteris kustutada funktsionaalsete tsoonide piirid.

Ruumi kõrguse vähendamiseks tuleks graafika paigutada paralleelselt horisontaalses asendis.

Kuidas valida kunstiteosele sobiv raam?

Raam on tähtis osa kunstiteosest ning peab sobima teosega nii värvigammalt, suuruselt kui ka sobima teose ajastuga. Kaasaegsetele kunstiteostele sobivad pigem tagasihoidlikud raamid ja klassikalistele kunstiteostele uhkemad. Kõik teosed vajavad tolmu ja mehaanilise vigastuste vastu kaitseklaasi.

  • Reedel, 19. märtsil toimub galeriis Vernissage esmakordselt Eesti kunstiklassika graafika- ja joonistusteoksjon, kus pannakse enampakkumisele 107 teost hinnatud kunstnikelt nagu Eduard Wiiralt, Kaljo Põllu, Leonhard Lapin, Tõnis Vint, Ülo Sooster, Malle Leis, Jüri Arrak jpt. Kunstiteostega on võimalik galeriis Vernissage tutvuda kuni 18. märtsini.