Liiga suur diivan

Mõtle järele ja mõõda hoolikalt elutuba üle. Mööblikauplused on avarad ja seal tunduvad kõik mööbliesemed mõnusalt parajad, ent kui sa pärast ei saa enam diivanil istudes mugavalt jalgu sirutada või läheb keerukaks diivani ja seina vahelt läbisaamine, saad aru, et oled mõõtmisega veidi mööda pannud. Siin kehtib reegel „9 korda mõõda, 1 kord lõika“ ehk hea variant oleks kleepida põrandale paberteip valitud diivani mõõtudega ja teha otsus selle järgi.

Vale kuju ja funktsiooniga diivan

Kui lähed kauplusesse teadmisega, et sul on tarvis suurt ja mugavat L-kujulist diivanit, kuhu kogu pere mahuks, siis vaatagi just selliseid. Valik on aga hämmastav ka näiteks minimalistlike kirevates toonides ja modernsete sohvade seas ning praktilisele meelele tuginedes võib hoopis silma jääda soodsama hinnaga diivanvoodi, mille juurde sobivad pealtnäha mõnusad tumbad. Istudes võivadki need mõnusad olla, aga kui eesmärgiks oli kogu perega diivanil pikutada, on esialgne mõte kaotsi läinud.

Pretensioonikas värvivalik

Diivan on valik aastateks ja seda valides tuleb arvestada, et värv peab sobima kogu elutoaga ning olema pikka aega meeldiv kogu perele. Kui olete valinud kvaliteetse ja tugeva konstruktsiooniga diivani, tuleb uue ostmisest tõenäoliselt soodsam mõne aja pärast küll katet vahetada, aga seegi pole odav lõbu. Seepärast mõtle värvilahendustes hästi järele! Samuti on hea teada, et ei riide- ega nahkkattega diivanid ei tohiks olla pideva päikesevalguse käes, sest see võib nende katet pleegitada.

Raskesti puhastatav kattematerjal

Kui peres on pisikesi lapsi või karvaseid lemmikloomi, siis ei tasu mõelda heledast seemisnahast või valgest sametist diivanist. Seda on karvadest ja banaanipudist keerukas puhastada ning uhket tunnet ilusa mööblieseme üle jagub vaid väheseks ajaks. Pigem eelistada lihtsasti puhastatavat nahk- või tugeva mööbliriidega katet. Mööblikanga tugevust näitab ühik martindale, mis võiks kodus igapäevakasutuses diivani puhul olla 25 000 ja enam. Kui peres peaks olema allergikuid, soovitatakse ka pigem naturaalsest nahast või puuvilla ja linast sisaldavat katet, sest erinevaid sünteetilised kangad ei pruugi allergikule hästi mõjuda.

Ebamugavus

Mugavust annab diivanile kattematerjali nahasõbralikkusele kõrval ka istumiskõrgus, sisu, vedrud ning kumerused. Kvaliteetne diivan koosneb paljudest kihtidest alates karkassist kuni katteriideni ning diivani elutsüklit näitabki just materjalivalik. Mida tihedam poroloon ja suurema martindal`iga kattekangas, seda pikem on sinu diivani elu.

Diivanijalgade kõrgus

Tundub kummaline punkt, kuid kui sul on soovi diivani alt tolmu pühkida või soovid, et robot-tolmuimeja mahuks sealtki põrandat puhastama, soovitame diivanijalgade kõrgus üle mõõta.

Nõrk konstruktsioon

Soodne hind on hea argument, ent diivani kvaliteedi, nagu öeldud, määravad materjalid. Seetõttu uuri müüjalt või tootja kodulehelt järele, millest diivan koosneb — millest on tehtud karkass, millest täidis, millised on vedrud. Juba poes krigisev või logisev diivan on valik, mida arukas inimene ei tee. Samuti proovi järele istmeosa, selja- ja käetugede pehmus ning see, et raami osad või vedrud kuskilt läbi polstri tunda ei anna. Puitlaastplaat ja plastmass on kergelt katkiminevad materjalid, sestap eelista täispuitu.

Diivan võiks olla ka tagant kena

Paljude tootjate diivanid on kaetud kattega ainult nähtavates kohtades, kuid riie on jäetud panemata diivani tagaosale. See võib tulla üllatusena, eriti kui sul polnud plaanis diivanit vastu seina lükata. Seepärast uuri alati põhjalikult järele, mis hinnas sisaldub.