Kui unistuste kodu on paberil välja valitud, saab ostja arendajalt või müügiesindajalt müügipakkumise, kus on detailselt kirjas, mida ja millise hinna eest ostetakse. Ostes kodu panga finantseeringuga, tuleb ostjal sõlmida pangaga võlaõigusleping, mõni pank nõuab kohe ka tagatisvara eksperthinnangut. Enamasti ei ole selleks hetkeks korterelamu ehitus veel alanudki või on hoone alles ehitusjärgus, nii et hinnang koostatakse vaid projekti põhjal ning see kajastab eelduslikult valmis korteri turuväärtust.

Milliseid dokumente on vaja?

Laenutaotleja peab hindajale esitama vaid müügipakkumise, milles on kirjas kõik ostetava vara olulised kriteeriumid, muu info hangib hindaja ehitis- ja kinnistusregistrist ise. Müügipakkumisel võiks olla ka arendaja või müügiesindaja kontaktid, et hindaja saaks vajadusel nendega ühendust võtta.

Hindamisakti koostades on võrreldavaks kinnisvaraks võimalikult uued samaväärsed korterid, millel on minimaalselt kulumisjälgi.

Et pank hindamisakti aktsepteeriks, peab arendajal korterelamu ehitamiseks olema ehitusluba, kasutusluba pole üldjuhul vaja. Kuna pankade nõuded on erinevad — mõni pank soovib hindamisakti alles siis, kui korter on valmis, teine aktsepteerib juba enne ehituse alustamist koostatud hinnangut ja kolmas nõuab mõlemat hindamisakti –, siis tasub alati enne hindamisaruande tellimist oma pangahalduriga konsulteerida. On olnud juhuseid, kus klient tellib kinnisvarahindajalt eksperthinnangu ja alles hiljem selgub, et pank aktsepteerib vaid valmis korteri hinnangut.

Millisesse kinnisvarabüroosse pöörduda, tasub uurida arendajalt. Sageli teevad arendajad koostööd konkreetse kinnisvarabüroo hindajatega ja sel juhul on hindajail juba kogu oluline info uusarenduse kohta olemas. Tänu sellele saab tellija eksperthinnangu soodsamalt ja kiiremini ning vahel kannab ka selle kulu arendaja ise.

Mida eksperthinnangu koostamisel arvesse võetakse?

  • Veenduda tuleks kindlasti ka selles, kas parkimiskoht ja panipaik on müügihinna sees või tuleb ka nende eest eraldi tasuda.
  • Alati tasub arendajalt uurida ka tulevikuplaane, et ei juhtuks olukorda, kus aknast avaneva imelise vaate varjutavad mõne aasta pärast uued liiga lähedale kerkinud korterelamud.