Tänapäevane tark maja, tark elu vajab vaid pisut korraldamist ja nõu ekspertidelt. Toome sinuni kolme eksperdi mõtted, kuidas ka oma maja nutikaks sättida.

Luku-Expert

Nutikodu on lai mõiste ja veel hiljuti oli see üsna utoopiline mõistatus. Lausa teine dimensioon. Nüüd aga enam mitte. Lihtsate ja iseseadistavate vahenditega on võimalik juhtida valgust, elektrit, kardinaid, muusikat ja palju muud. LukuExpert räägib muidugi peamiselt lukkudest, nutilukkudest.

Kasutades nutiluku võlusid, avad uksed kaugelt või lähedalt, saad anda ajutise või jääva ligipääsu teistele inimestele ja olla igal hetkel kindel, et koduuks sai ikka lukku. Igatahes võtmete kaotamine või koju unustamine ei ole nutilukuga enam võimalik. Öeldakse, et parim fotoaparaat on see, mis sul kaasas on. Tänapäeval on selleks igaühe taskus olev nutitelefon. Sama kehtib ka võtmete kohta – sinu nutitelefon on ka sinu koduvõti. Klientide kogemus ja tagasiside ütleb aga, et meie pakutava sõrmejälge lugeva ukseluku vastu ei saa siiski ükski äpp.

Pole võtit, pole probleemi. Las maailm tiirleb luku, mitte võtmete ümber!

Pro-Solve Consult

Mida aeg edasi, seda nutikamaks muutuvad hooneautomaatika lahendused, tark kodu või nutikodu ei ole hulk tehnikat, mis lülitab valgusteid sisse-välja ja teeb veel midagi. Süsteemide tootjad arendavad hooneautomaatika lahendusi aina avatumaks, nutikamaks, paindlikumaks ja kasutajale mugavamaks. Tänapäeva tark kodu ei ole enam luksus, vaid loogiliselt, süsteemselt juhitav hooneautomaatika, mis jälgib hoones toimuvat ja reguleerib erinevaid süsteeme, nagu valgustus, küte, jahutus, ventilatsioon, signalisatsioon, multimeedia, ning teeb seda vastavalt etteantud kriteeriumitele.

Tarkasid süsteeme saab häälestada, seadistada töötama väga nutikalt, hoidma kokku energiat ja jagama erinevaid ressursse. Tark kodu on kogum lugusid, ideid, süsteemselt lahendatud loogilisi lülitusi, mis ei raiska energiat ja on lahendatud individuaalselt vastavalt projekti eripärale ning loomulikult lähtutakse tellija soovidest.

Iga targa kodu projekt on eriline ja unikaalne. Tark kodu elab oma elu vastavalt etteantud tingimustele, mida lõppkasutaja saab suunata tingimuste muutmisega. Lisaks mugavusele on targa kodu oluline eesmärk veel säästmine – nii ajaline kui ka rahaline. Hoonest lahkudes ja valvestades kontrollitakse ning kustutatakse näiteks kõik tuled, mis on jäänud põlema. Kütteautomaatika viiakse samal ajal teisele režiimile olenemata sellest, kas kodust viibitakse eemal lühikest või pikemat aega.

Pro-Solv Consult on Legrandi tarkade lahenduste partner Eestis. Legrandi keskkond MyHome Up on väga intuitiivne ja arusaadav. Selle süsteemi loomisel on lähtutud arusaamast, et seadistus peab olema lihtne, lausa iseõppiv. Süsteemi projekteerimisel on vajalik õigete seadmete ja lahenduste kasutamine, paigaldamisel on vajalik meiepoolne tehnik, kes teeb ka esmahäälestuse.

Nutiseadmesse paigaldatud MyHome Upi rakendus on mõeldud nii paigaldajale kui ka lõppkasutajale, rakendusega saab üles ehitada kogu targa kodu juhtimisloogika: valgustus, aknakatted, küte, jahutus, meelelahutus ja multimeedia lahendus, valvesüsteem, fonolukk.

Lõppkasutaja jaoks luuakse kogu süsteemi haldamiseks eraldi kasutajakonto. Iga kasutaja saab enda tarbeks luua sobivad stseenid ja grupilülitused. Süsteemi kasutajale on võimalik luua ka näiteks geolokatsioonipõhiseid süsteemilülitusi. Näiteks õhtul koju sõites avatakse värav sellele lähenedes automaatselt ja lülitatakse sisse nii sissesõidutee kui ka hoone välisvalgus.

Süsteemi ülesehitusel ei ole tehnilisi piire, piiriks on vaid kasutaja fantaasia. Saame luua süsteemi, mis säästab nii närve, aega kui ka raha.

Teie visioon, meie kirg! Pro-Solve Consult nõustab ja aitab luua nutikaid kodu-, hoone- ja korterilahendusi.


Uponor

Põrandaküttega tehti Eestis tutvust juba üle 20 aasta tagasi. Uponoril oli selles oma roll põrandakütte esimese tutvustaja ja spetsialistina. Kas sina oled üks nendest, kelle kodus on põrandaküttesüsteem ehk juba kümneid aastaid tagasi paigaldatud ja oled mõelnud selle ajakohastamise peale? Igatsed mugavamat kütte juhtimist, väiksemaid küttekulusid või ka targa kodu lahendustele üleminekut? Võta kontroll enda kätte ja koduse kliima pärast enam muretsema ei pea.

Aastal 1996 tutvustas Uponor esimesena Eestis lahendust, kus ruumi kütmiseks kasutati põrandasse paigaldatud plasttorusid. Võib julgelt väita, et tol ajal üsna erakordsena tundunud lahendus on muutunud tänapäeval igapäevaseks ja levinuimaks ruumide kütmise viisiks. Veidi uuemad on populaarsust koguvad seina- ja laekonstruktsioonidesse paigaldatavad lahendused.

Kui põrandaküttetorustik on aegade jooksul püsinud peaaegu muutumatuna, siis ruumiautomaatika on muutunud üha võimalusterohkemaks ja nutikamaks. Põrandakütte algusaegadel koosnes automaatikasüsteem bimetallseinatermostaatidest ja ajamitest, mis töötasid 230 V pingega ning mille reguleerimistäpsus oli kesine.

Automaatse tasakaalustamise funktsioon

Smatrix Pulse’i automaatikal on automaatse tasakaalustamise funktsioon. Targad termostaadid jälgivad pidevalt erinevate ruumide küttevajadust ja suunavad soojusenergia sinna, kus seda parasjagu tarvis on, ilma et kasutaja peaks ise mingeid seadistusi tegema. Süsteem on piisavalt tark, et reageerida sinu kodus toimuvatele muutustele, nagu põrandakatte vahetus või uute akende paigaldus. Õige hulk soojust õigel ajal ja täpselt sinna, kus seda tarvis on. Automaatselt. Selline kiire reageerimine annab ka olulise energiasäästu.

Juhi nutiseadmest ükskõik kust

Elame nutiajastul ja oleme harjunud oma nutitelefoni igal pool kaasas kandma. Sama lihtne kui telefonist ilmateate vaatamine, on ka Uponor Smatrix Pulse’i äpi kaudu põrandakütte juhtimine. Ükskõik kus sa ka ei viibiks, on sul täielik kontroll oma kodu kütte üle. Võid tõsta ja langetada tubade temperatuure, seadistada oma kodu säästurežiimile, kui oled kodunt eemal. Või vastupidi – lülitada kütte tavaolekusse, kui oled näiteks puhkuselt naasmas, või saada häireteateid, kui miski ei tööta nii nagu vaja. Ja seda ükskõik millisest maailma kohast.

Võimalik, et olid esimesi põrandakütte kasutajaid Eestis ja loodetavasti on sinu süsteem siiani laitmatult toiminud. Samas on süsteemid vahepeal kõvasti edasi arenenud.

Automaatne tasakaalustus, täpsed termostaadid, madal tööpinge, energiasääst, äpi kaudu juhtimine, jahutamise funktsioon ja paljud muud lisavõimalused – võib-olla oleks aeg mõelda automaatikasüsteemi ajakohastamise peale?

Jaga
Kommentaarid