Kui õhuniiskus langeb alla 40%, loetakse seda kuivaks õhuks. Eriti kuiv on õhk siis, kui niiskuse väärtus langeb alla 25%. Kui õhuniiskuse näit ületab 75%, on õhk aga liiga niiske ning vajab kuivatit.

Millest tekib kuiv õhk?

Kodus tekib kuiv õhk mitmete asjaolude kokkulangemisel. Kaks põhilist mõjutajat on ventilatsioon ehk õhu ringlemine ja temperatuur ehk kütmine.

Kuiv õhk on põhiliseks probleemiks just nimelt talvel ja kütteperioodil, kui sise- ja välistemperatuuride vahe on suur. Miinuskraadidega talvehommiku õhk on kuivem kui vihmasel suvepäeval. Talvel on õhk külm ja „mahutab” seetõttu vähem veeauru ning sellest tekib ka kuiv õhk.

Vanemates kortermajades mõjutab õhu kuivust sageli ülekütmine. Keskkütet reeglina ise reguleerida ei saa ja kui aknad on vahetatud uute vastu, on muutunud hoone esialgne ventilatsioonisüsteem.

Reguleeritavuse tõttu on head erinevad lisakütte võimalused. Ahi, pliit ja kamin on head näited küttekolletest, mille „kangust” saab ise muuta. Sellega koos ka õhuniiskuse taset — kütate vastavalt vajadusele ja nii palju kui vaja, et saavutada hea keskkond.

Kuidas kuiv õhk meid mõjutab?

Kuiv õhk mõjutab meid palju rohkem, kui arvame. Liiga kuiv õhk kuivatab nahka ja limaskesti. Liiga kuivad limaskestad on aga palju vastuvõtlikumad viirustele ja haigustekitajatele. Samuti on üldine enesetunne ebamugav — nahk oleks nagu paar numbrit liiga väike, pea valutab, kurk kipitab, unekvaliteet on halb.

Algselt võivad need tunduda pisikeste ebameeldivustena, ent arvestades talve kestvust, võivad ebameeldivused kesta kaua. Alguse võivad saada või süveneda tõsisemad ja kroonilisemad terviseprobleemid. Optimaalne õhuniiskus kergendab hingamisteede- ja kopsuhaiguste all kannatajate elu.

Kui hügromeetri näit on 40% või alla selle, tasub õhku niiskemaks ja seeläbi kvaliteetsemaks muuta.

Kuidas parandada õhku?

Põhilisteks vahenditeks siseõhu mõjutamisel on ventilatsioon ja kütmine ehk mäng temperatuuri ja õhuniiskusega. Õhu liikumine ruumides sõltub hoone projektist, ettenähtud sundventilatsioonist ja õhutamisest. Kindlasti tuleb arvestada, et talvel toob õhutamine lisaks värskele õhule juurde ka õhukuivust.

Veel paarkümmend aastat tagasi oli lahenduseks märja käteräti asetamine radiaatorile. Tänapäeval on aga lihtsamaid ja moodsamaid lahendusi. Üheks meie kliimas hindamatuks abimeheks kuiva õhu korral on õhuniisutaja.

Õhuniisutaja paiskab õhku veeauru ja tõstab niiskuse protsenti. Tegemist on ühe lihtsaima viisiga, kuidas parandada enda ümber olevat keskkonda. Põhifunktsioonidega väikese õhuniisuti saab kätte juba paarikümne euroga. Arvestades sellega kaasnevat elukvaliteedi tõusu on kindlasti tegemist hea investeeringuga.

Kuidas valida õhuniisutajat?

Valik on lai, kuid on mõned põhipunktid, mis on abiks endale sobivaima mudeli leidmisel.

Ruumi üldine õhuniiskuse tase. Kas kuiv õhk on pidev või ajutine probleem? Kas sobib väiksem või suurema võimsusega mudel? Kui vajate tõsisemat õhuniisutust, valige ka võimsam mudel.

Tootekirjelduses tuuakse välja kui suurele ruumile konkreetne mudel sobib. Suure ruumi puhul võtke pigem pisut suuremale ruumile mõeldu. Nii töötab ja sujub kõik efektiivselt ning ökonoomselt. Väiksema ruumi ja lühiajalise niisutuse puhul võib valida pisikese õhuniisutaja. Näiteks magamis- või elutuba võivad aeg-ajalt vajada vaid kerget turgutust paar tundi päevas.

Veepaagi suurusest sõltub mudeli võimsus ja tööaeg. Mida suurem veepaak, seda suuremas ruumis ja kauem suudab masin töötada. Olenevalt mudelist saab tööaega ka seadistada.

Kuum versus külm aur. Sooja auruga töötavate õhuniisutite puhul vesi soojendatakse ja õhku paisatakse kuum veeaur. Plussiks on see, et nii ei teki mööblile langevat valget tolmu. Külma auruga niisutajad vett ei soojenda ja paiskavad veeauru koheselt õhku. Seda tüüpi masinad on ideaalsed suurtesse ruumidesse.

Müratase ja lisavõimalused. Kontorisse sobib masin, mis on valjem kui laste- või magamistuppa seatav masin.

Õhuniisutajal võib olla erinevaid lisavõimalusi ja -väärtusi, näiteks saab osadel lisada veele eeterlikke õlisid. Nii on mitu asja ühes — õhuniiskuse optimeerimine ja meeldiva aroomi levitamine. Mõned mudelid omavad sõna otseses mõttes kelli ja vilesid. Kell, raadio, ekraaniga termo- ja hügromeeter, (öö)lamp…

Õhuniisuti või -kuivati?

Kui olete hädas kuiva õhuga, kasutage õhuniisutit. Kui maadlete hoopis vastupidise probleemiga, vajate õhukuivatit. See aitab edukalt eemaldada õhust liigse niiskuse ja kaitseb ruume hallituse eest.

Õhuniisutaja ja õhukuivati on sarnased aparaadid, mille põhierinevus on selles, et üks paiskab õhku veeauru ja teine imab seda. Mõlemal juhul paraneb elukvaliteet. Õhukuivati valimisel tasub vaadata samu parameetreid, mida õhuniisuti puhulgi.

Kuiva õhu niisutamisel on muutused märgatavad. Uni ja selle kvaliteet, naha ja limaskestade tervis paranevad ning üldine enesetunne on parem.

Allikas: K-Rauta