Kui on plaanis soetada uus köögimööbel, tuleks valgustuslahendus juba selle kavandamise käigus läbi mõelda. Kui aga on soov lihtsalt köögile uus ilme anda, on valgustuse uuendamine väga tõhus ja samas taskukohane abinõu.

Igal juhul üks lamp keset köögi lage on tänapäevaste võimaluste juures üpris vilets lahendus. Võimalusi, kuidas omavahel kombineerida üldvalgustust (tavaliselt laes), kohtvalgustust (näiteks köögisaare või söögilaua kohal) ning aktsentvalgustust, on palju. Aktsentvalgustus suunab valgusvoo soovitud kohta (näiteks pildile või kaunile serviisile). Eesmärgiks on, et oleks piisavalt valgust söögitegemiseks ning meeldiv õhkkond einestamiseks.

Erialakirjandus soovitab alustuseks järgida järgmist kuldreeglit: mõtle läbi ja pane kirja, kus täpselt sa midagi teed. Jaga köök tsoonideks — toidu ettevalmistamise koht, pliit, kraanikauss, söögilaud — siis on ka kergem sinna valgustust planeerida. Seejärel mõtle, kus võiks aktsentvalgustus luua meeleolu ning kuhu panna üldvalgustus, et saada piisavalt valgust näiteks köögi koristamisel.

Kõik see peab ka omavahel kokku klappima ning ilus välja nägema. Seepärast soovitatakse kindlasti valgustusdisaineri või valgustipoe spetsialistiga nõu pidada. Tulemus on seda väärt. Siit leiad mõned head näpunäited, mida valguslahendust planeerides silmas pidada:

1. Kombineeri erinevat valgust ja leia fookuspunkt

Otsusta, kuhu võiksid külalised kööki astudes oma pilgu kõigepealt suunata — teisisõnu leia fookuspunkt. Valgusta see koht korralikult. Ära vali selleks punktiks näiteks kraanikaussi, mis võib olla tihti täis musti nõusid.

Kasuta julgesti valgust erinevatel tasanditel — laes, seintel, tööpaigas. Vajadusel riputa valgusti madalamale, et tekitada valguse fookuspunkt. Kasuta julgelt valgusregulaatoreid, et luua vastav meeleolu — toidutegemise ajal heledam valgus, õhtusöögi ajal aja hubasem ja hämaram.

2. Mõtle läbi tööpiirkonna valgustus

Kuhu paned oma köögis retseptiraamatu, kus valmistad ette köögivilju? Samuti jälgi, et valamu ja pliidi piirkond saaks korralikult valgustatud. Alati on kindla peale minek lahendus, kus töövalgustus asub inimese pea ja tööpinna vahel (ehk siis ülemiste köögikappide all).

Kui tööpind on peegelsile (lihvitud graniit, marmor või roostevaba teras), tuleks kasutada hajusa valgusega valgusteid. Tuhmi tööpinna puhul (puit) võib kasutada ka kirkaid leedlampe.

3. Pane tagasein valgust kiirgama

Alternatiiviks ülemiste köögikappide all olevatele valgustitele on võimalik tänu leedlahendustele kasutada ka varianti, kus valgust kiirgab kogu köögimööbli tagasein.

4. Õige valgus valges köögis

Kui köök on üleni valge — laed, seinad, tööpinnad ja kapiuksed, on väga oluline koos disaineriga valida see õige, parajalt soe valguse toon. Kui see otsus tehakse huupi, võib köök olla täidetud kas külma valgusega või on valgus liiga terav ja intensiivne.

5. Köögisaare puhul arvesta valgustite kõrgusega

Köögisaare tööpinna ja laes rippuva valgusti vahele peaks jääma 75-80 cm, et oleks piisavalt tegutsemisruumi. Selles köögis on valgustid pandud laes asuva siini külge ning kombineeritud on aktsentvalgustid ja rippuvad üldvalgustid. Võib kasutada ainult ühte või teist, või siis panna eri tüüpi valgustid eri siinidele, et neid saaks eraldi sisse lülitada.

6. Miks mitte tuua mängu “katuseaken”

Murra traditsioone ja loobu köögisaare kohal rippuvatest valgustitest. Kui on soov hoida köögisaare kohal kõrguv ruum puhtana, siis võid valida ka mõne soliidse laega tasapinnalise lahenduse. Sel pildil soovis sisekujundaga anda valgusti abil hoopis põneva katuseakna efekti.

7. Laelamp võib olla tõeline pirakas

Ära karda mõelda suurelt. Köögis võib olla üks, kaks või kolm suurt keskset valgustit, mis on ise selle köögi fookuspunktiks. Ükskõik, kas need on siis klassikalised või moodsa joonega.

8. Kasuta julgelt seinavalgustust

Kui on seintel ruumi, võib alati kasutada seinalampe — need loovad toreda meeleolu. Võid seinalampe kasutada nii üld- kui kohtvalgustuse puhul.

9. Valgusribad annavad köögile moodsa joone

Kasuta julgelt valgusribasid. Need annavad sinu köögile diskreetse ja moodsa joone. Kerge vaevaga saab sinu köök täiesti uue kaasaegse ilme.

10. Kapid särama!

Me ei kujutaks enam ettegi, et külmkapp poleks seest valgustatud. Miks ei võiks köögikapiga sama lugu olla? Valgusribasid või lambikesi on lihtne paigaldada juba ka valmis kappidesse.

11. Ära unusta looduslikku valgust

Ära kunagi alahinda loomuliku valguse rolli köögis. Lase sel esile tulla ning ära karda seda rõhutada.

12. Lamp keset köögi lage — no las ta siis olla!

Ära siiski muretse sellepärast, kui sinu köögis ongi vaid üks valgusti. Kui see on õigesti valitud ja piisavalt võimas, saab toreda tulemuse isegi sellisel juhul.

13. Loo mitmekihiline valgustus

See tagab parima nägemismugavuse nii kokates, ruumi koristades kui hubast õhtusööki nautides. Selleks tuleks oskuslikult kombineerida nii üld- kui kohtvalgustust.

Üldvalgustuseks on hea kasutada erinevaid süvis- või pinnapealseid valgusteid, mis kataksid kogu ruumi ühtlaselt. Kuid samuti võib kasutada siinisüsteeme, rippvalgustite grupeerimist või ämblikuna laele riputamist, karniisivalgust jm. Kohtvalgus on mõeldud tööpindadele. Väga heaks lahenduseks võib olla leedribade kasutamine peidetuna, kuid on olemas ka erineva pikkusega torujaid liinvalgusteid. Valmiskorterite puhul on sagedaseks mureks, et voolujuhtme ots ei pruugi olla väljatoodud sobivasse kohta — sel juhul saab kasutada nn “pikkade õlgadega“ suunatavaid valgusteid, mille puhul annab erinevate liigendite abil valgust täpselt õigesse kohta tuua.

14. Mõtle mitmekülgsetele võimalustele

Üld- ja kohtvalgustuse lülitid võiksid olla eraldi ja timmitavad, et vajadusel luua erinevaid atmosfääre.

15. Arvesta isikupära ja mugavusega

Tänapäeval saab luua personaalse valguse, lähtudes igaühe eelistustest ja soovidest. Leedvagustust on saadaval nii sooja kui külma tooniga just vastavalt iga inimese soovile. Töötsoonide lähedale valgustit paigutades eelista kergesti puhastatavaid materjale ja kupleid.