1. Mängi heledate ja tumedate toonidega

Liiga hele ruum võib mõjuda steriilsena, tume aga sünge koopana. Sügava ja tasakaalus mulje annab aga tumedate ja heledate värvide koosmõju. Igas ruumis on suurepärane idee kasutada natukenegi valget ja musta.

2. Kasuta erinevaid neutraalseid toone

Neutraalsete ja pehmete vastandtoonide kasutamine mõjub toas rikkalikku ja kutsuvana. Neutraalsed toonid ei eristu liialt tugevalt, et silma häiriks, kuid loovad koosmõjus pilkupüüdva ruumi. Kombineeri erinevaid maalähedasi toone vaipade, diivanipatjade ja muude aksessuaaride näol!

3. Mängi tekstuuriga

Elutoa hubaseks muutmise jaoks on väga oluline lisada piisavalt ka tekstuuri, mida pole mitte niivõrd näha, vaid tunda. Erinevate mustritega reljeefsed pehmed mööbliesemed ja ka kõvemad pinnad annavad toale mõnusa kontrasti. Kasuta nahka, puuvilla, villa, metalli, kivi, klaasi, taimi ja veel erinevaid tekstuure. Lihtne on alustada näiteks huvitavatest patjadest.

4. Kasuta puitu

Puit on põhiline materjal, millega elutuppa soojust lisada. Võimalusi puidu lisamiseks on palju: seinapaneelid, serveerimislaud, toolid, pildiraamid, diivanijalad ja kõikvõimalikud pisikesed aksessuaarid.

5. Kombineeri erinevat pehmet mööblit

Kuigi poodides on saadaval kogu mööblikomplekt samas stiilis ja see näeb hea välja mõnes ametlikumas interjööris, siis koduses elutoas loob hubase ja kutsuva mulje erinevate mööbliesemete kasutamine. Elutuba mõjub palju isikupärasemalt, kui valid diivanile seltsiks teises stiilis ja värvitoonis tugitooli.

Hea võimalus on kombineerida omavahel ka nahka ja tekstiili. Materjali erinevus jätab taotlusliku mulje, pakub ruumile vaheldusrikkust ja annab külalistele võimaluse valida endale sobivam koht istumiseks.

6. Kasuta praktilisi kangaid

Elutoa mööblikatete puhul on lisaks mugavusele väga oluline ka vastupidavus. Kuna liiga heledal või tumedal kangal jääb kulumine ja määrdumine kergesti silma, siis on nutikas kasutada mööblil vahepealseid toone. Plekkide vältimiseks on heaks materjaliks nahk, kuna seda on imelihtne puhastada. Samas on nahka kergem vigastada kui teisi materjale, seega ei pruugi see sobida koduloomadega koju.

Elutuppa sobivad hästi ka teksasriie ja pesusamet. Need kangad on väga kaunid, kuid samal ajal vastupidavad. Pisut ebatavalisema lahendusena lisab teksase või sameti lisamine ruumi ka omapära. Kasuta tihedakoelisi kangaid, mis koosnevad nii looduslikust kui sünteetilisest materjalist.

7. Lisa värvi

Kuigi ilusa ruumi saab kujundada ka ilma erksate värvideta, siis elutoale tasub siiski ka pisut värvi lisada. See muudab ruumi hubaseks ja helgeks. Ohutu valik on rõõmsameelsem sinine toon või pehme roosa, mis ei hakka tavaliselt kellelegi vastu. Lisaks loovad mõlemad värvid ka mõnusa kontrasti naha ja puiduga.


8. Kasuta mustriga vaipa

Muster on mõjuvõimas tööriist, mis lisab elutoale energiat ja peidab mustust või kulumist. Nende omaduste tõttu on kaval kasutada seda just diivani või muude istumiskohtade juures, kus muster loob melu, kuid tolereerib tekkivaid plekke paremini kui ühevärviline vaip.

9. Arvesta suhtlemiseks mugavaid kaugusi

Mugavaks ja loomulikuks suhtlemiseks võiks omavaheline kaugus olla kuni 2,5 meetrit. Sellega peaks arvestama ka mööbli paigutamisel. Liiga suur vahemaa võib tekitada olukorra, kus inimestel ei ole mugav omavahel suhelda. Suur diivan võib paista kaunina, kuid hubases elutoas on mõistlikum kasutada mitut väiksemat mööblieset, mida saab lähestikku paigutada.

10. Vali liigutatavad lauad ja toolid

Kerged lauad ja toolid teevad elutoa oluliselt mugavamaks, kuna võimaldavad vastavalt vajadusele ruumi kiiresti muuta. Kasuta ruumis ka väiksemaid pehmeid toole, mida on mugav kasutada suuremate mööbliesemete vahel.

11. Ole loominguline

Elutuba on suurepärane ruum läbimõeldud korratuseks, kunstipäraste seinte ja erinevate patjadega, huvitavate mööbliesemetega ja aksessuuaridega. Pisut taotluslikku kaost vähendab negatiivset tähelepanu maha kukkunud mänguasjalt või nutsus tekilt ja muudab ruumi tervikuna väga koduseks.

Allikas: Houzz