Uue kodu soetamisel või ehitamisel tuleb kindlasti arvesse võtta ka tulevasi kommunaalkulusid. Ostmine ja ehitamine on kopsakas väljaminek, ent kodu igakuine ülalpidamine tõotab stabiilset kulu – kõik tahavad ju punase ninaga külma pakase käest otse sooja tuppa astuda. Energiasäästlik maja – see tähendab võimalikult kõrge energiamärgisega – on kahtlemata soodsam üleval pidada, kuid siin pole mängus vaid erahuvid.

Alates 2013. aastast on energiamärgised Eestis ka kohustuslikud. Nii-öelda ehku peale ehitamist enam ei toimu, vaid hoone energiatarbimine tuleb mõõta, kirja panna ja seejärel energiamärgis taotleda. Energiamärgistega on niisamuti nagu koolihinnetega (vähemalt kõrgkoolides) – mida kaugemale tähestikus liigub energiaklassi tähistav täht, seda kehvem on tulemus. Kõige esimene tähtedest on loomulikult kõige parem. Vaatame üle, millised on erinevaid energiamärgiseid iseloomustavad märksõnad.

A-klassi energiamärgis – väga hästi soojustatud ning kõige efektiivsemaid kütte- ja ventilatsioonisüsteeme kasutav eramu. Sellisel hoonel peavad olema elektrit tootvad taastuvenergiaseadmed, näiteks tuulegeneraator või elektrit tootvad päikesepaneelid. Vaid sellist elektrit võrku tagasi müüvat maja saab lugeda A-klassi eramuks.

B-klassi energiamärgis – hästi soojustatud seinad ja aknad, kasutatakse maasoojuspumpa koos soojustagastusega ventilatsiooniga. Vahel on juurde vaja ka sooja tarbevett tootvaid päikesepaneele.

C/D-klassi energiamärgis – hästi soojustatud seinad ja aknad, aga vähem efektiivne kütte- ja ventilatsioonisüsteem, näiteks õhk-vesisoojuspump.

E/F-klassi energiamärgis – praeguseks renoveerimata vanemad majad, millel on vaid ehitusaegsed soojustuslahendused ja mis on väga ebaefektiivse energiatõhususega. Selliseid elumaju leidub rohkelt näiteks Mustamäel, Õismäel, aga ka Tallinna kesklinnas.

H-klassi energiamärgis – sisuliselt soojustamata maja, kus tuleb jopega toas käia. Soojapidavus on peaaegu olematu.

Allikas: cltbuildings.ee

Energiatähised arvudes

Energiatähised näitavad aastast energiakulu ja neid jagatakse vastavalt hoonete suurusele. Eramu (kuni 120 m2 köetavat pinda) klassid jagunevad järgmiselt:

*ETA ja KEK tähistavad energiatõhususarvu ja kaalutud energiaerikasutuse klassi