Sama oluline kui taimede kastmine on ka nende puhastamine tolmust. Kuigi koduses majapidamises jagub piisavalt koristustöid ka ilma toataimede puhtuse pärast muretsemata,on tolmuvabad lehed taimele elulise tähtsusega. Tolmukiht blokeerib päikesevalguse ja kahandab fotosünteesivõimet. Viimane on aga viis, kuidas taim end toidab. Kui fotosüntees on puudulik, tekib taimel stress. Puhaste lehtedega taim, mis fotosünteesides optimaalselt toitaineid toodab, on tervem ja tugevam ega nakatu nii kergesti kahjurite või taimehaigustega. Stressis taimega on see lihtsam juhtuma. Nii et tegelikult aitab regulaarne toataimede lehtede puhastamine pikemas perspektiivis su töökoormat hoopiski vähendada ning ka kodu näeb oluliselt kaunim välja.

Kui tihti toataimi puhastama peaks? See sõltub sellest, kui tolmune on keskkond. Kui elad poolelioleva ehituse läheduses või väga tuulises piirkonnas või käib su enda kodus hoopiski remont, tuleks taimi puhastada võimalikult tihti. Sellest, kas taim vajab puhastamist või ei, saab kõige paremini aru taime lehti sõrmede vahel kergelt hõõrudes. Kui näed või tunned näppude all rohkem tolmu kui lehtedelt kerge puhumisega eemaldada on võimalik, siis on aeg võtta ette tõsisem puhastustöö.

Kuidas toataimi puhastada? Kõige lihtsam viis toataimede puhastamiseks on tõsta need köögi kraanikaussi või duši alla ning loputada need üle voolava veega. Kindlasti tasub ka eelnevalt kontrollida et vesi oleks leige. Liiga külm või kuum vesi võib lehti kahjustada. Kui tolmu on vähem, aitab ka veega piserdamine ja imava lapiga pühkimine.

Väiksemaid taimi võib pesta ka ettevaatlikult vette kastes. Hoia taime mullapiirilt kinni, keera see pahupidi, kasta peadpidi veeämbrisse ning sulista lehti vees kergelt ringi. Taime eelnev kastmine aitab vältida mulla väljapudenemist, samuti võid pinnase potis hoidmiseks taime alumise otsa ümber kilekoti mässida. Jälgi taas, et vesi oleks leige. Lase taimedel enne nende tavapärasele kohale tagasi asetamist pisut nõrguda.

Kasuta karvaste lehtede puhul harjakest või pintslit. Mõnedel taimedel on kleepuvad või karvased lehed, mille puhastamine nõuab teistsuguseid meetodeid. Pealegi ei armasta osade taimeliikide lehed vett (näiteks säntpooliad) ja nii pole veega uhtumine või vees loputamine nende puhul just hea variant. Karvaste lehtedega taimede puhul kasuta pehmet pintslit (näiteks seente puhastamise pintslit) ja harja tolm lehtedelt õrnalt pintsliga pühkides maha.

Kasuks tuleb ka taimede kärpimine ja kuivanud lehtede eemaldamine. Kui leht tuleb kergesti lahti, võid selle lihtsalt küljest tõmmata. Vastasel juhul kasuta kääre. Ära kunagi tiri lehti, mis on taime küljes kõvasti kinni. Samuti võid kärpida lehtede pruuniks tõmbunud otsi. Lõika lehe kuivanud osa ettevaatlikult ära. Taim näeb loomulikum välja, kui järgid lõigates lehe loomulikku kuju.

Ära unusta ka lillepotte aeg-ajalt puhastada. Kui soolad või mineraalid on poti serva ümber valge randi moodustanud, siis peaksid taime potist välja võtma ning poti põhjalikult puhtaks tegema. Kasuta poti pesemiseks valgendilahust: 1 osa valgendit 10 osa vee kohta. Hõõru soolarant tugeva harjaga maha ning loputa pott enne taime tagasi istutamist hoolikalt üle. Selleks, et edaspidi jääkainete kogunemist vältida, loputa muld pottides regulaarselt läbi.

Esimese hooga võib tunduda nagu tähendaks taimede puhtana hoidmine tohutut lisatööd, kuid tegelikult märkad peagi, et pisteline puhastamine ei ole just väga suur vaev ning taimed näevad märgatavalt paremad välja ja kasvavad paremini.