Sageli arvatakse, et ega peale okaspuude talvel taimemaailmast eriti silmarõõmustajaid võtta pole, kuid tegelikult on valikut küll ja veelgi.

Kõrrelised

Õigeid sorte valides võivad kõrrelised talvises aias tõeliseks ehteks osutuda. Kullakarva kõrrelised tulevad kaunilt esile nii lumisel kui lumeta talvel, eriti armsad on need kerge lumekirmetise või jääkarraga kaunistatult.

Üheks kauniks kõrreliseks, kelle varred talveks uhkelt püsti jäävad on teravaõieline kastik. Meil oma talvekindlust tõestanud sordi “Karl Foerster” õhulised ja kitsad püstised pruunikaspunased pöörised arenevad juunis ja püsivad ületalve. Asukoha plaanis sobib talle nii täispäikseline kui ka poolvarjuline kasvukoht. Niiskemas hea drenaažiga mullas võib kasvada isegi 2 meetri kõrguseks, kuid samas tunneb ta ennast hästi ka tavalises aiamullas.

Teiseks toredaks kõrreliseks, kes ka talvisel ajal pilku paitab, on hiina siidpööris. Näiteks sort „Flamingo“ oma kaunite sulgjalt lehvivate bordoopunaste õitega, mis võivad sirguda lausa 180 cm kõrguseks. Siidpööris eelistab tuulevaiksemat ja soojemat nurgakest aias, eriti hästi tunneb ta end lehe- ja oksakompostiga turgutatud kõrgendatud peenras. Asukoht aias tuleks hästi läbi kaaluda, sest siidpööris juurdub aeglaselt ja ei armasta ümbertõstmist.

Pukspuu

Väikeste, veidi läikivate nahksete tumeroheliste lehtedega harilik pukspuu kasvab meie tingimustes tavaliselt kuni meetri kõrguseks ja sama laiaks.