1. Igihaljad pärjad

Jõuluhooajal on lopsakate pärgadega välisuste ehtimine üpriski vana ja levinud komme. Pärjad töötavad aga suurepäraselt veel siseruumide kaunistustena ning neid tasuks tuua ka interjööri.

Asenda pühade ajal seinal rippuvad pildid hoopis erinevas suuruses pärgadega, mis oma rohelusega hubaselt jõululiku meeleolu loovad. Lisaks võib pärjad rippuma panna ka iga toa uksele. Kinnita pärja külge meelepärane lint, mille saad kahepoolse teibiga ukse külge kinnitada.

Õhulise ja minimalistliku pärjapõhja saad kokku painutada kahest pajuoksast ning traadi või nööriga saad sinna kinnitada mitte ainult kuuse-, vaid ka näiteks männioksi. Kadakas loob ootamatult ägeda väljanägemise, samuti sobivad elupuude- ja jugapuu oksad, kanarbik, pukspuu, ilma lehtedeta mustikaoksad või pohlavarred metsatuka alt. Kasuta neid koos ühel pärjal või loo erinevate pärgade komplekt — igatpidi on lõpptulemus väga hea. Ja mis peamine, kogu materjal on vabalt ja tasuta kättesaadav.

Selleks, et igihaljad oksad siseruumides värsked välja näeksid võib oksi enne pärjale kinnitamist toasoojas vees hoida ning pärgasid veepritsiga aegajalt piserdada.

2. Kuivatatud taimedest pärjad

Mitte ainult rohelised pärjad ei loo pühademeeleolu — mõnusad kohevad ja kihilised asümmeetrilised pärjad kuivlilledest ja kõrtest on samuti suurepäraseks võimaluseks koju veidi ebatraditsioonilisemat jõuluhõngu tuua.

Kõige parem on taimi korjata muidugi suvel, kuid talvelgi võib jõe või mere ääres jalutades kohata lume alt välja turritavaid kõrrelisi. Kui see tundub suur ja riskantne ettevõtmine, siis mitmesuguseid kuivatatud kõrrelisi ja õielisi leiab ka sisustuspoodidest või lillepoodidest. Taimed, mis sügiseks põldudel ära kuivavad mõjuvad pärja sees väga efektselt ja ägedalt. Eriti lahedad jäävad pärjas kuivanud ohakad, pruuniks tõmbunud raudrohi ja hortensia. Järgmisel suvel tasub kindlasti aegsasti taimi varuda ja juba ka jõulupärgadele mõelda.

Kes aga taimeteadlast mängida ei taha, saabki erinevatest lillepoodidest muretseda tiba eksootilisemaid ja efektseid kuivlilli. Näiteks pampad, jänesesabad, lõigatud palmioksad näevad alati välja efektsed välja. Neile võib aktsendiks juurde lisada kuivatatud lootoseõie või miks mitte ka kipslille oksa või eukalüpti. Viimast võib lisada ka rohelistele igihaljastele pärgadele, mis muudavad traditsioonilise pärja kohe skandinaaviapärasemalt trendikaks.

Kuivatatud pärja võid riputada näiteks ümber vannitoa- või esikupeegli, teleri kohale tühjale seinale, aga ka magamistuppa voodipeatsi kohale. Kahel viimasel variandil soovitan meisterdada juba mõõtmetelt suurema pärja.


3. Oksad vaasi või kaussi

Kui pärgade punumine tundub ikkagi liiga ajakulukas ja keeruline, on lihtsam variant rohelised oksad niisama vaasi pista. Ootamatum variant on teha okstest lilleseade kausikese sisse. Kausi saad täita kas oaasisega või tavalise liivaga. Erinevad oksad saab sinna sisse pista ja neid ka kasta, et seade kogu pühade vältel kaunis ja värske püsiks.

Julgustan väga kasutama korraga mitut erinevat oksa, mitte ainult traditsiooniliselt tuntud kuuske. Erinevad oksad annavad lopsakust ja erinevaid tekstuure mis tekitavad põneva ja visuaalselt ilusa tulemuse. Aktsendiks saad sisse pista veel mõned punased marjad, kipslille õied või sädelevad jõulumunad. Selline okstest kausike sobib ka ideaalselt jõululauda kaunistama.

4. Paberist jõulutähed

Üks väga lihtne, efektne ja trendikas kaunistus, mis on skandinaaviamaades juba mitmeid aastaid laineid löönud, on paberist jõulutäht. Neid on väga kerge ja kiire ise valmistada ning need annavad väga mõjuva efekti. Ainus, mis sul vaja läheb on paberkotikesed, mis tuleb kahe liimiribaga üksteise otsa kokku kleepida, kummalegi poole paar augukest lõigata, koti suupoolne ots vastavalt soovile kumeraks või teravaks kolmnurgaks lõigata ning kotikesed lahti tõmmata - ja ongi jõulutäht valmis. Riputa nad aknale või kummuti kohale. Nende sisse saad asetada veel väikesed patareidel töötavad led-tulukesed ning tulemus on eriliselt jõululik! Ühtlasi on see hea viis, kuidas leida poodlemisest alles jäänud paberkottidele kasulik rakendus.

5. Värvi üle oma kuuseehted

Kui aastaid kasutuses olevad läikivad kuusemunad on ära tüüdanud, aga uute ostmisele ei taha raha kulutada, siis värvi olemasolevad munad endale sobilikku tooni. Tänavu on väga trendikad just matid, struktuursed munad ja selliseid on ise väga lihtne teha.

Otsi üles oma värvijäägid, sega sinna sisse näiteks jahvatatud pipart või liiva ning tõmba aga pintsliga üle. Tulemuseks saad väga efektsed ja trendikad munad.

Kui on tahtmist rohkem nikerdada, siis saad ära kasutada ka suvisest remondist seisma jäänud pahtli jäägid — pane pahtel tordipritsi sisse, vali endale sobiv otsik, ning lase oma vana jõulumuna mõnusaid pahtlitutikesi täis. Tulemuseks äge ning trendikas ehe, mis ei sobi mitte ainult kuusele vaid ka aastaringseks kasutamiseks dekoratsioonina diivanilaual või riiulinurgal. Pahtlist munaga tasub aga olla üsna ettevaatlik, kuna tegu on üsna õrna iludusega.