Kõige lihtsam viis, kuidas hoovi kaunistamisega alustada, on muidugi jõulutulekesed, aga tegelikult ei pea sinu kodu olema tänava kõige säravam selleks, et olla naabruskonna kõige kaunimalt dekoreeritud elamine. Viimaseks vajad kaunistusi, mis on korraga nii jõululikud kui ka maitsekad. Seega ...

Alusta kõige põhilisemast

Mõtle välja, millised on kõige tavapärasemad viisid, kuidas hoovi kaunistada, ehk need asjad, milleta lihtsalt ei saa. Selleks võib olla kaunis valgustus katuseräästa all või maja ees kasvaval puul, aga ka uksele kinnitatud elegantne pärg. Kui see sinu kodu sissepääsuga sobib, võid riputada ümber ukse kuuseokstest vaniku ja lisada sellele sära pisikeste tulukestega. Ehk asendada ka tavapärane uksematt mõne jõululikumaga, näiteks ruudumustrilise versiooniga?

Muuseas, ära unusta ka huumorit, ehk kui sul on aia küljes postkast, mõtle sellelegi jõululik rüü, et postiljonil oleks hommikust lehte tuues ka midagi, mida imetleda. Kui sinu kodus kasvavad lapsed, on lõbus idee paigaldada detsembrikuuks neile eraldi postkast, kuhu pista kirju jõuluvanale. Öösel viivad päkapikud need kirjad põhjapoolusele ja ehk läheb mõni laste soov ka päriselt täide.

Kui pühadeaeg on lumine, tee maja ette ka ehtne lumememm. Millal sa viimati midagi nii lõbusat tegid?

Ole loominguline

Viise, kuidas hoov jõululikumaks muuta, on sadu, mistõttu vaata oma hoovis ringi, püüa olla võimalikult loominguline ja miks mitte vahelduseks ka lapsemeelne. Millised on vahvad kaunistused, mida oled filmidest või fotodelt näinud, mida tahaksid ka ise proovida? Ehk sobitada ukse kõrvale vanaaegsed suusad või kelk? Miks mitte ka täiesti eraldi kuusepuu (õue sobivate ehetega, muidugi)? Või kaunistada terrassikatuse alla toodud õuemööbel ruudumustriliste tekstiilidega? Ehk asetada siia-sinna ka mõni kingitus? Viimast annab lihtsasti saavutada vana kingakarbiga, mis on jõuluteemalisse paberisse pakendatud. Muidugi aitavad ka laternates põlevad küünlad õige meeleolu loomisele kaasa.

Kaunista seest välja

Üks lihtne viis, kuidas kaks kärbest ühe hoobiga lüüa, on dekoreerida kodu seest nii, et efekt kandub üle ka hoovi. See tähendab, et tuleb ekstra tähelepanu pöörata just sellele, mida näevad ka tänavalt möödujad, olgu selleks siis särav täheke või jõululikult punased kardinad akende ees. Kui sul on suurte akendega veranda, saad sinnagi luua ekstra jõulumeeleolu ja täita toa hubase valgusega, et see kõik ka õue paistaks.

Eestis pole kombeks lasta võõrastel oma koju sisse piiluda, aga paljudes riikides, näiteks Taanis ja Hollandis, on kodu kujundamine auasi ning tulemust jagatakse hea meelega ka naabritega. Miks mitte seda siingi proovida?

Tartu mnt 24 korterelamu aknad on ehitud rohkem kui 150 IKEA STRÅLA jõulutähega.

Kortermaja kaunistamine

Paljude inimeste kodu asub eramaja asemel kortermajas, aga see ei tähenda, et jõulurõõm jääb vaid koduseinte vahele. Kui teil on ühtehoidev ühistu, on võimalik nii mõndagi ära teha.

Detsembrikuus armastavad paljud korteriomanikud ehtida rõdupiirded eriilmeliste tulekestega ja asetada aknalauale advendiküünlad, aga miks mitte teha seda sel korral läbimõeldult kogu ühistuga. Tõeliselt kaunis tulemus jääb just siis, kui dekoratsioonid on omavahel läbi arutatud ja sobituma pandud.

Möödunud jõuludel kinkis näiteks IKEA ühele Tallinna kesklinnas asuvale kortermajale akende ette riputatavad tähekesekujulised valgustid, mis olid niivõrd hästi kodudesse sobitatud, et pakkusid rõõmu terveks talveks. Samamoodi saate ka teie oma ühistuga dekoratsioonid läbi mõelda ja koos vahva tulemuse luua. Miks mitte soetada näiteks mõned ekstra kuusepuud sissepääsu kaunistama või mõelda välja mõni teie ühistule sobiv lõbus lahendus? See on ka suurepärane viis, kuidas naabritega paremini tuttavaks saada.