HELEDUSE VÕLU

Praksuv tuli, pehme diivan mõnusate pleedidega ja kinkidest pungil jõulusokid, mis on riputatud rustikaalsele kulunud puidust kaminasimsile ... Siirast võlu lisavad aromaatsetest igihaljastest taimedest ja kanarbikust tehtud kimbud, mis pannakse seintele, rohmakatele laudadele ja vaasidesse. Värskelt korjatud taimed ja omatehtud kaunistused aitavad esile tuua toa ebatäiusliku kujuga mööbliesemeid, mis rahuldavad puutemeelt.

• Kimbu tegemiseks seo korjatud taimed nööri või köiega kokku ja riputa kimp tagurpidi seinte, kaminasimsi või käsipuude külge.

• Pane järelejäänud taimed vaasidesse, anumatesse ja korvikestesse või kinnita nendest tehtud kimbud ajutiselt laua külge dekoratiivse kleeplindi abil.

• Kasuta kimpudes lisaks korjatud kanarbikule ja igihaljastele taimedele ka selliseid puittaimi nagu salvei, rosmariin ja tüümian. Need taimed lisavad kimbule sinakaid ja lillakaid toone ning aroomi.

LIHTSAD KINGITUSED

Neutraalse paleti jätkamiseks on traditsioonilised villased jõulusokid asendatud linasest sokkidega, mis õmmeldakse eriti suured, et ära mahutada maiustused, nipsasjad ja hooajalised kingid. Kaminasimsil asendatakse tavapärane lilleseade ja muud nipsasjad kanarbikust tehtud kimbuga, mis riputatakse pilgu püüdmiseks keskpunktist eemale.

• Linasest sokki saab õmmelda nii käsitsi kui ka masinaga ja selleks läheb tarvis ainult elementaarset õmblemisoskust.

• Kui sul on vaja mitut sokki, muuda nende värvi ühe või kahe tooni võrra. Kui üks sokk on näiteks valge, siis teised võiksid olla kreemjad ja tuvihallid.

TÄIUSLIK VAATEPILT

Raamitud pildid, vaasid ja muud dekoratiivesemed on toa isikupärastamise teada-tuntud vahendid. Eriti omapäraseks saab toa muuta endatehtud piltidega, mis oleks justkui pärit harulduste kabinetist. Enamasti võib valdavalt valge palett range mulje luua, ent siinkohal leevendavad seda ebatäiuslikud kujud, heledast puidust pildiraamid, keraamilised anumad ja puhutud klaasesemed, mille toonid jäljendavad korjatud taimede rohelisust.

• Victoria ajastul sai väga populaarseks lillede pressimine ehk looduses leiduvate kaunite ja huvitavate kujude säilitamine ja esitlemine. Nüüd saab see tänapäevase, aga lihtsa uuenduse. Kogu erinevaid puulehti, sõnajalgu ja muid taimi, mis sulle meeldivad. Värvi need aerosoolvärviga valgeks, lase kuivada, kleebi need teibiga kartongile ning pane lihtsatesse, kuid nüüdisaegsetesse raamidesse (kas klaasiga või ilma).

• Natukene sära kulub kõigile marjaks ära. Unusta kard ja värvi eukalüptikupar, tammetõru ja muud huvitavad seemnekaunad kuldseks.

• Kata nii keraamilised anumad kui ka kimbud ajutiselt metalse pulbervärviga.

• Läbipaistev vaas on täiuslik anum õrnade jõulutulukeste jaoks, mis on mõistagi iga jõulupüha asendamatu kaunistus.

• Puristid hindavad visuaalset harmooniat loovaid jõulukingitusi, mis sobivad kokku üldise värvilahendusega, ehk kingitusi, mis on kaunistatud taimedega ja pakitud omatehtud kinkepaberisse või metalsesse jõupaberisse. Sellised lihtsad kaunistused nagu raffiapael, puuvillane nöör, kuldnööbikesed, tähekleepsud, vanaaegsed lipikud, oksad ja aromaatsed puittaimed teevad iga kingi isikupärasemaks.

UUDNE JÕULUPUU

Loo endale uudne jõulupuu, mis on looduslähedane ja -hoidlik ning omatehtud.

• Korja igas suuruses oksi, nii suuri kui ka väikeseid, ja pööra erilist tähelepanu sellele, et okste ümbermõõt oleks enam-vähem samasugune. Moodusta okstest põrandale kuusepuu ja ühenda oksad ettevaatlikult peene traadiga (lille- või ehtetraat sobib kõige paremini).

• Kui oksad on paigas, riputa puule traditsioonilisi ehteid ja väikesi kimpe, mis on kokku pandud korjatud taimedest ja aromaatsetest puittaimedest, nagu rosmariin ja tüümian, ning kokku seotud raffiapaela ja nööriga.

• Värvi mõned kimbud õrnalt valgeks ja kuldseks, et jõulupuu veelgi huvitavam saaks.

• Puule võib riputada ka muid kaunistusi, näiteks merikarpe, seemnekaunu (kas loodusliku või värvituna) ja teisi loodusande.

• Viimase lihvi andmiseks mässi patareitoitega väikesed jõulutulukesed oksade ümber.

• Riputa jõulupuu seinale, tuppa või välja ja aseta tippu pabertutt või muu kaunistus, mis viitaks traditsioonilisele jõulutähele.

LOODUSLÄHEDUS

Lisa söögilauale väljendusrikkust ja suursugusust keskse kaunistusega, mis loob silme ette romantilise pildi lookas aiast ja lume alla mattunud metsatukast.

• Aseta lauale pehme linasest laudlina või pikk riba linalaadset ja hargnevat riiet, et luua rustikaalne ja rohmakas mulje.

• Paiguta laua keskele igihaljaid taimi, kanarbikke ja aromaatseid puittaimi ning seo need omavahel kokku raffiapaela ja/või ehtetraadiga, et taimi koos hoida, aga samas luua kunstipäraselt sundimatut ilmet.

• Aseta ettevaatlikult kaunistuse alla ajalehti ja värvi see aerosoolvärviga helevalgeks. Siis lisa kaunistusele kuldset pulbervärvi. Võta ajalehed ära siis, kui kaunistus on kuiv.

• Pane lehtede ja okste vahele metalseid ja pärlmutriseid jõulukuule ning kuldseid seemnekaunu. Keskse kaunistuse sisse saab mässida ka jõulutulukesed.

• Ilusad nõud muudavad söögi nauditavaks ka siis, kui sa pole maailma parim kokk. Need ebatäiuslikult täiuslikud käsitsi valmistatud lauanõud ja joogianumad rahuldavad täielikult su puutemeelt ning võluvad oma loomuliku vildakusega. Lisa nostalgilised ja tuhmunud läikega hõbedast söögiriistad ning saad jumaliku kombinatsiooni lihtsusest ja peensusest.

• Säti lauale kingid, mis on pakitud su kujundusega sobivat värvi kinkepaberisse.

• Kui toolide kujundus seda võimaldab, seo nende külge kimbud, mille külalised saavad pärast koju võtta.

VALGED JÕULUD

Kui elad maheda kliimaga paigas, aga unistad valgetest jõuludest, proovi seda lihtsat meisterdust, mis on inspireeritud härmasest lumisest aknast ja tuisust.

• Tee tühi purk märjaks ja rulli seda suhkru sees, et sellele uut ilmet anda. Kui suhkur on kuivanud, seo ettevaatlikult purgi kaela ümber nöör ja pista nööri vahele mõni korjatud taim.

• Pane kuldseid teeküünlaid purkidesse, lauale või mujale, kus soovid tekitada pühademeeleolu.

VAIKSED ÕHTUD

Ka kõige lihtsama magamistoa saab teha erakordseks, kui pöörata tähelepanu järgmistele detailidele: kutsuvad tekstuurid, kaasahaarav ja ühtlasi rahustav palett ning midagi looduslähedusele viitavat.

• Meisterda pärg painduvast puidust, näiteks paju- või kaseokstest. Kasuta aiakääre okste lõikamiseks, tavakääre trimmimiseks ja looduslikust materjalist nööri okste kokkusidumiseks. Kui pärg on valmis, värvi see aerosoolvärviga valgeks ja lase sel kuivada. Põimi okste vahele ehtetraati (valikuline), et anda pärjale veidi läiget, ja patareitoitega väikesed jõulutulukesed. Seejärel lisa pärjale korjatud taimed ja riputa see üles laia paela või rohmakalt lõigatud linase riidega.

JUMALIK LÕHN

• Üllata ööbivaid külalisi linasest kotikestega (lihtne õmmelda kas masinaga või käsitsi), mille sees on aromaatsed taimed või taimsete koostisosadega käsitööseep. Pane aromaatsed kotikesed sahtlitesse ja kappidesse, et riideid lõhnastada, ning lisa neisse kuivatatud lavendlit, salveid ja rosmariini, et koiliblikad eemal hoida.