Võistlust Kodu Kauniks korraldab 21. aastat ajakiri Kodu & Aed. Lisaks Aasta kodu ja Aasta aia aunimetusele jagati sponsorite abil välja üheksa preemiat. Võistluse sajakonna osaleja hulgast valiti välja tervelt 30 kodu- ja aiafinalisti.

Ajakirja Kodu & Aed peatoimetaja Aita Kivi sõnul on finaali valitud kui ka sinna mitte mahtunud kodude puhul tunda, et kodu loomisele läheneti loominguliselt, kohati mänguliseltki ja väga julgelt! "Just julgust on märgata nii asjade uueks otstarbeks ümber tuunimise kui ka ehitajalt efektsete lahenduste tellimise juures.“

Žürii koosnes ajakirja Kodu & Aed toimetajatest ja sponsorite esindajatest, lõpliku kaalu andsid preemiaotsustele sisearhitekt Ivi-Els Schneider ja aiandusspetsialist Eneli Käger.

AASTA KODU, 2500 eurot Swedbankilt

Älis ja Valter Heinleht pärisid Rämmi talu ja elavad seal nüüd neljanda põlvkonnana. Elumaja sai värske planeeringu, soojustuse, viimistluse ja sisustuse. Suurema osa töödest tegid noored ise oma kätega, enamik mööbliesemeist saadi, andes suures majapidamises juba leidunule uue ilme ja otstarbe. Julge, loominguline ja inspireeriv lähenemine taaskasutusele ning tihe side ümbritseva loodusega on selles kodus tunnetatav igal sammul!

AASTA AED, 2500 eurot Bauhofilt

Perekond Krassi aed asub Tallinnas, Merivälja vanemas osas. Tegu on ajaloolise Merivälja aiaga, millega liideti mõni aeg tagasi elumaja taga seisnud kasutamata krunt. Aed koosneb nüüd vanast ja uuest osast. Vanem aiaosa sai aastatuhande alguses moodsama kujunduse. Tänu roosidele ja lopsakatele taimekooslustele valitseb siin romantiline meeleolu. Uus, lagedam ja modernsema ilmega aiaosa jääb elumaja taha.

PÕHJAMAINE KODU, 1000 eurot Hemtexilt

Ulla ja Peeter Parelo neljatoaline korter Kadrioru kandis võlub rahuliku halli-valge tonaalsuse ja sisustusstiiliga, millele lisavad hubasust ja värve toataimed ja kunstiteosed. Kodu ilmestavad rahulik Skandinaaviapärane tonaalsus ja sisustusstiil, sopilisus, kõrged laed ja külluslik valgus, mida voogab juurde ka suurtest katuseakendest. Sisseehitatud esiku- ja köögimööbel ning riidekapid on pereema kavandatud.

PARIMA VALGUSLAHENDUSE PREEMIA, 1000 eurot 4ROOMilt

Anneli Sitsi ja Vahur Rajaveri kodu muinsuskaitselises majas meenutab luksuslikku mõisaelamist, kus kahepoolsed uksed avanevad ühest ruumist järgmisse. Perekond on kodu kujundades mõistnud eri valguslahenduste tähtsust, kasutades erinevaid valgusnivoosid. Hubasust loob, kui toas on valgusallikas laes, lisaks seina- ja põrandavalgusti, mõni lamp kapil või aknalaual… Parim vormiline tasakaal interjööri sisustuse ja valgustite vahel!



PARIM VANNITUBA,1000 eurot Villeroy & Boch Gustavsberg Eesti filiaalilt

Joanna Veeremaad võlus koduotsinguil koht ja võimalus ehitada elamine läbi kahe korruse. Perenaise isiksust peegeldava kodu väikse aknaga vannituba on võluv oma julge värvilahenduse ja meeleolu loovate toataimede tõttu. Vannitoasisustus sobitub stiililt hästi kokku vana puitmaja hõnguga.

RAHVUSLIKU KODU PREEMIA, 700 eurot Eesti Omanike Keskliidult

Kristjan Bachman ja Mari-Liis Puust-Bachman on renoveerinud koduks Tartu miljööväärtusliku maja pööningu. Enamik töid on tehtud ise ja oma kätega. Eksponeeritud on vana kiviseina ja puitdetaile, millest osa on taaskasutuses. Ka mööbliesemete loomiseks on kasutatud soodsaid ning huvitavaid materjale, näiteks euroaluseid ja kaablirulli. On ka ise vana mööblit restaureeritud ja valgusteid meisterdatud.

ELUJÕULINE AED, 1000 eurot Kekkilält

Leili ja Vladimir Soidla aed asub Saaremaal, Kuressaare külje all Nasva külas. Aed on tohutult suur ning jalustrabavalt uhke, mitmekesine ja kena kujundusega. Püsilillede ning leht- ja okaspuude liike ja sorte on lugematu hulk. Võiks lausa öelda, et tegu on botaanikaaia või dendropargiga!

HÄSTI HOOLDATUD AED, 1500 eurot Husqvarnalt

Saima Allmere aed asub Türil. Saima on oma aias loonud midagi enneolematut: kümned ja kümned põnevalt vormi pügatud okaspuud tekitavad mulje, justkui oleksid sattunud mõnda baroksesse lossiaeda! Perenaise fantaasia on olnud imetlusväärne, sest põnevalt vormitud okaspuid on tohutult.

ALTERNATIIVAED LINNAS, 500 eurot Bauhofilt

Rein ja Viive Tamre naudivad aiapidamist Tallinnas Haabersti linnaosas uue elurajooni kortermajas. Nad on teinud oma kolmanda korruse rõdust tõelise rohelise oaasi. Rõdu ääristab nurgapealset korterit pikalt kogu ulatuses, pinda on kokku 25 m2.

VEELAHENDUS AIAS, 700 eurot

Tiigitehnikalt Perekond Omeli maakodu asub Jaska külas Viljandimaal. Kunagine laokilejäänud talukoht on tänaseks kenasti korda tehtud. Iluaias on palju püsililli, ilupõõsaid ning ka pisike veesilm. Kilele rajatud tiigi kaldad kaeti maakividega ja sinna rajati ka püsililleala, et tiigi ümber oleks kevadest sügiseni värvilisi õisi.

AIAKULTUURI EDENDAMISE AUHIND, 1000-eurone kinkekaart Bauhofilt

Aavo Mägi on legendaarse aedniku Adolf Vaigla kõrval teine tuntud Eesti sireliaretaja. Raplamaal Nõmme külas näeb mehe elutööd. Aastakümnete jooksul on ta üles kasvatanud kümneid tuhandeid hariliku sireli seemikut, et saada aretusmaterjali. Umbes 160 aretist omab väärtust, et kasutada haljastuses, nime on saanud paarkümmend. Aavo Mägi on andnud kaaluka panuse kodumaiste ilupõõsaste valikusse