„Köök on üks tähtsamaid ruume inimese kodus. Nüüd on uue köögi planeerimine või vana renoveerimine tunduvalt lihtsam, sest erinevate köögistiilide ja kujunduste proovimiseks läheb vaja ainult arvutit. IKEA.ee veebilehel olev tasuta virtuaalne köögiplaneerija võimaldab igaühel soovitud köögikujunduse ise luua,” ütles IKEA Baltikumi sisekujunduse juht Eglė Čyvė.

Leia endale sobivas stiilis köök

Lülita sisse kujutlusvõime, mõtle oma vajadustele, otsi ideid ja seejärel otsusta, millist kööki täpsemalt soovid. Kui oled oma prioriteedid ja nägemuse ideaalsest köögist paika saanud, saad vastavalt oma ruumile ja rahakotile sobivaima lahenduse leida.

„Alustuseks tuleb paika panna soovitud stiil. Mõtle, kas eelistad paljude sahtlite ja detailidega klassikalises stiilis kööki või hoopis moodsat ja puhast disaini vaid mõne pilkupüüdva aktsentdetailiga. Või on sinu unistuste köök midagi nende vahepealset? Kuigi traditsioonilise stiili ja läikiva fassaadiga köögid domineerivad populaarseimate valikute seas, siis viimasel ajal valivad ostjad üha enam ka keskkonnasõbralikumaid lahendusi. Näiteks taaskasutatud plastpudelitest või looduslikest materjalidest, nagu bambus, valmistatud fassaadidega köögilahendusi,” märkis Čyvė.

Sisekujundaja toob välja, et heledad värvid teevad ruumi visuaalselt suuremaks. Seega, kui soovid väikeses köögis avarust luua, vali heledates toonides köögimööbel. Materjalide valikul tuleb silmas pidada, et avaramat muljet aitavad luua läikivad, marmorist või heleda puidumustriga kapiuksed ja sahtlid. Olemasolevat ruumi aitavad maksimaalselt ära kasutada laeni ulatuvad kapid.

„Tasuta planeerimistööriistaga saab katsetada ja luua 2D- või 3D-kujundusi. See võimaldab virtuaalselt katsetada erinevaid mööblikombinatsioone ning mängida stiilide ja värvidega, kuni leiad endale sobivaima variandi,” soovitas sisekujundusspetsialist.

Planeeri köök enda järgi

Köögi planeerimine on protsess, kus sinu unistused ja ideed kuju saavad. Samas nõuab see protsess täpsete ja konkreetsete valikute tegemist, mis määravad ära köögi hilisema kasutusmugavuse. Selles etapis on tähtis esmalt mõelda, kuidas kööki tavaliselt kasutad ja mis on sinu jaoks mugav. Analüüsi oma olemasolevat kööki ja koosta nimekiri asjadest, mis sulle meeldivad ja mis võiks olla teistmoodi.

„Kas otsid terviklikku köögisüsteemi, mida saad oma vajaduste järgi kohandada? Või lihtsamat, kuid täielikult toimivat süsteemi, mille saad paigaldada suisa ühe päevaga? Valiku tegemisel aitavad kaasa sinu vajadused, soovitud stiil ja eelarve. Kui otsid taskukohase hinnaga väikest I-kujulist kööki, saad selle IKEAst soetada hinnaga alates 179 eurost. Need, kes soovivad paigaldada individuaalselt kohandatud kööki, saavad sobiva valida parima kvaliteediga IKEA METODi köökide hulgast. Nendel köökidel on 25-aastane garantii, eritellimusel valmistatud töötasapinnad ja funktsionaalsed hoiustamislahendused. Igal juhul tuleb silmas pidada praktilisi detaile, nagu pistikupesad, torusisendid jms,” märkis sisekujundaja.

Ta lisas, et virtuaalse planeerijaga saab proovida erinevaid lahendusi – lisada erinevaid fassaade, avatud või kinniseid riiuleid, kappe või sahtleid. Samuti saab proovida neid virtuaalselt avada-sulgeda, veendumaks, et üks või teine lahendus toimib.

Tasuta planeerimine professionaalide abiga

Novembri lõpus Tartus avatavas IKEA Tartu planeerimisstuudios on peagi võimalik saada tasuta planeerimiskonsultatsioone, kui mööblilahenduste planeerimisel on vaja professionaalset abi ja vastuseid tekkinud küsimustele. IKEA töötajad pakuvad tuge neile, kes soovivad tube ise planeerida, kuid soovi korral aitavad ka kogu köögikujunduse valmis teha. Konsultatsioon tuleb ette broneerida ning selle käigus koostatakse köögi esialgne projekt, mis lähtub iga kliendi individuaalsetest nõudmistest, ruumi mõõtudest ja vajadustest.

„IKEAs saab valida, kas teha kõike ise või küsida eksperdilt abi. IKEA pakub täielikku köögiteenuste paketti mõõtmisest, planeerimisest, kojuveost kokkupanemiseni,” selgitas Eglė Čyvė. Koroonaviiruse leviku minimeerimiseks tuleb konsultatsioonid eelnevalt broneerida aadressil IKEA.ee.

Pane eelarve paika

IKEA virtuaalsed köögiplaneerijad ei aita ainult avastada sinu lemmikstiili või panna paika kõige mugavamat köögiplaani. Virtuaalplaneerija aitab kokku arvutada ka köögi esialgse eelarve.

„Digiplaneerijad või IKEA töötajad annavad vastloodud disaini maksumuse kalkulatsiooni koos kõigi vajalike asjade nimekirjaga. Seega saad täieliku nimekirja kõigist virtuaalses disainis sisalduvatest esemetest koos hindadega. See aitab disaini kohandada vastavalt oma vajadustele ja olemasolevale eelarvele,” selgitas IKEA Baltikumi sisekujunduse juht.

IKEA Tartu planeerimisstuudio avatakse 25. novembril Tartus kaubanduskeskuse Lõunakeskus lähistel. Planeerimisstuudio eesmärk on pakkuda klientidele inspiratsiooni, kodu sisustamise ja korrastamise alaseid teadmisi, erinevaid lahendusi ning professionaalset abi oma koduse elu parendamiseks. Koroonaviiruse leviku minimeerimiseks jälgitakse planeerimisstuudios valitsuse kehtestatud nõudeid ja planeerimiskonsultatsioonid tuleb ette broneerida.

Planeerimisstuudio on lisaks planeerimisteenustele ka koht, kus saab IKEA töötajate abiga e-poe tellimusi teha. Samuti on võimalik planeerimisstuudios oma tellimus kodule lähemalt kätte saada, see endale kulleriga koju tellida või teisi Eesti turul saadaolevaid teenuseid tellida.


Jaga
Kommentaarid