Kuidas valida välisuks?


Kui valida täispuit- või soojustatud ukse vahel, soovitatakse soojustatud ust. Täispuituks võib küll parem välja näha (eriti stiilselt renoveeritud puitmajade puhul), kuid selle tegemine on tihtipeale kordades kallim. Lisaks reageerib see aktiivselt ka ilmastikule – vihmasel perioodil paisub, päikese käes tõmbub jällegi kokku. Mõrade tekkimine ukseplaatidesse on ainult aja küsimus, seega sobib välitingimustes kindlasti soojustatud uks paremini.

Soojustatud uste puhul valmistatakse kõigepealt puidust karkass. See täidetakse vahtplastiga, millele liimitakse peale õhuke alumiiniumkiht, millele omakorda paigaldatakse puitkiudplaat. Edasisi viimistlemis- ja disainimisvõimalusi on juba lõputult. Soojustatud uste tegemisel kasutatakse enamasti materjale, mis ei vetti, tõmbu kokku, hallita ega pehki, säilitades soojustpidavad omadused kümneteks ja kümneteks aastateks.

Et küttearvetelt veelgi säästa, võib ust eraldi soojustada. Selleks sobib näiteks vana kooli vorstikujuline tihend, mille värvi saab näiteks vastavalt sisekujundusele valida. Läve ja ukse vahelise tühimiku võib harjasribaga kinni katta. Veel on valikus näiteks iseliimuvad kummitihendid.

Aknad tuulekindlaks


Puitakende puhul on tähtis, et akende vahel säiliks õhuliikumine, mis hoiab ära kondensatsioonivee tekkimise. Soojustamisel võiks eelistada sisemistele aknaraamidele paigutatud tihendeid. Teipida või silikoonida pole aga puitaknaid mõtet, kuna see sulgeb õhuliikumise. Veel sobib soojustamiseks kittimine või elastne liimimass. Nende kasutamisel tuleks jälgida, et väljas oleks püsivamalt soojakraadid, kuna nii kitt kui ka liimimass kuivavad pikemalt. Hiljem võib need näiteks üle värvida. Kiti puhul on see isegi vajalik, vältimaks pragude tekkimist.

Plastaknad lasevad tuult läbi, kui tihendid on kulunud. Need tuleks umbes iga kümne aasta tagant välja vahetada. Tihend ei pea olema väga paks – piisab 3–5 mm tihendist, mis tuleks tihedalt akna külge kleepida.

Akende paigaldamisel tuleb jälgida, et vahtu poleks ülemäära – vahu lõikamisel kaotab see UV- ja niiskuskaitse. PU-vaht tuleks katta aurutõkketeibiga, misjärel võib paigaldada pleki või laua. Vahu katmisel on hea kasutada viigumassi, mis tagab tänu elastusele ja koostisele kaitse päikese ja niiskuse eest.