Rohepöördest, kliimamuutusest ja jätkusuutlikkusest räägitakse kõikjal ning püüd ressursse säästlikumalt kulutada on imbunud peaaegu igasse eluvaldkonda. Ega muudmoodi ei saakski. Igal aastal on globaalse ületarbimise päev nihkunud hirmuäratava kiirusega aasta algusele lähemale.

Globaalse ületarbimise päev (ka maailma võlguelamise päev) tähistab päeva, millal inimesed on kasutanud ära käesolevaks aastaks ettenähtud looduslikud varad, ehk teisisõnu päeva, mil tekib ökoloogiline defitsiit. See päev on kalkuleeritud, jagades looduse taastootmise hulga inimeste kasutatud loodusvarade hulgaga ja korrutades 365-ga ehk Gregoriuse kalendri aasta päevade arvuga. Kui 1987. aastal oli inimkond aastased ressursid ära tarbinud 23. oktoobriks, siis tänavu ületasime oma aastavarude kasutust juba 29. juulil. Numbritele otsa vaadates ei olegi muud teha, kui oma tarbimisele pisut pidurit panna. Samal ajal ei taha ju keegi päriselt loobuda esteetilisest elukeskkonnast ja mugavustest, mida kaasaegne disain meile pakub, ning pöörduda tagasi keskaega.

Üheks lahenduseks on panustada keskkonnasäästlikumasse tootmise-tarbimise ahelasse ja teha teadlikke valikuid. Alustada võib sellest, et vältida ebakvaliteetset sisustust, mis paari aasta pärast ära laguneb ja tee prügimäele leiab. Veelgi suurema sammuna loodussõbralikuma tarbimise poole saab viia end kurssi sisustuse taga peituva tootmistehnoloogia ja materjalidega. Kui toitu ostes on paljudele oluline orgaaniline või fair trade märgis, siis miks mitte jälgida sarnaseid printsiipe ka suuremaid oste tehes? Väga paljud tuntud sisustusbrändid kasutavad oma toodangus ära enda või teiste tehaste tootmisjääke, aga ka ookeaniplasti või ümbertöödeldud majapidamisprügi. Heidame pilgu mõnele põnevamale tootele, millega karmavabalt oma interjööri täiendada!

Marmorijääkidest diivanilauad

Disainer Tom Dixon on alati silma paistnud julge käekirja ja pööraste ideedega. Tema marmorijääkidest diivanilauad ei meenuta esmapilgul mitte tarbeeset, vaid hoopis mõnda kaasaegse kunsti galeriist pärit installatsiooni. Geomeetrial põhinevad vormid on loodud taaskasutuse ja jätkusuutlikkuse printsiipe silmas pidades. Marmoritööstuse ülejäägid on segatud värvipigmentide ja vaiguga ning tulemuseks on tõeliselt omanäolised terrazzo’st inspireeritud mööbliesemed.

Foto: Tom Dixon

Presspaberist prügikorv

Prügi sorteerimine on veelgi toredam, kui prügikastidki näevad soliidsed ja viisakad välja. Ferm Living on tulnud välja põneva taaskasutatud paberist valmistatud paberikorviga, mis näeb kodukontoris igati stiilne välja. Töö käigus tekkinud paberiprügi on lausa lust sellisesse disainielementi lennutada.

Foto: Ferm Living

Eetiline plast ja biolagunevad öökapid

Plastdisaini lipulaeva Kartelli signatuurtoodeteks on juba kümnendeid olnud plastist toolid, valgustid ja muud sisustustooted. Kartell kasutab tootmisprotsessis ainult sekundaarset toorainet ja üha enam võetakse kasutusele tehnoloogiaid, mis oleksid planeeti säästvad. Ettevõttes on välja töötatud Bio ja Riciclato materjalid, mis põhinevad korduvkasutusel ja tootmisjääkidel. Nii et plast võib olla iseenesest ka eetiline ja igati jätkusuutlik materjal. 1967. aastal Anna Castelli Ferrieri disainitud Componibili öökapid valmivad nüüd varasemast veelgi „rohelisemas” kuues ja plasti toodetakse selle seeria puhul põllumajandusest üle jäänud GMO-vabast toorainest ning sisuliselt on tegemist taimse plastiga.

Foto: Kartell

Õrn ja õhuline vanapaber

Paber on õrn ja looduses kergesti lagunev materjal, kuid ometigi pole tark seda minema visata, sest vanapaberi taaskasutusvõimalused on tootedisainis äärmiselt laiad. Lisaks eelmainitud prügikastile võib taaskasutatud paberist toota veel näiteks valgusteid. Rootsi tootja Globeni valgustisari Tropez mõjub õrnalt ja õhuliselt ning paneb unistama mõnusast rannapuhkusest soojal maal, sest loob mõnusa päikeselise valguse.

Foto: Globen Lighting

Kohvipurust toolid

Paberi, puidu, klaasi või plasti taaskasutus ei ole mööblitööstuses midagi ennekuulmatut ega üllatavat. Küll aga paneb imestusest kulmu kergitama tool, mis on valmistatud kohvipurust. Üha enam leiutatakse nutikaid viise, kuidas ka toiduainetööstusest pärit jäägid teisele ringile saata, ja Albert Kuip Coffee Chair on suurepärane näide taoliste ideede realiseerimisest. Kohvipuru hangitakse ühe suure kohvitootja tehasest, see segatakse loodussõbralike sideainetega ja pressitakse vormi järgi tugevaks istumisaluseks.

Foto: Zuiver

Plastprügist valmistatud toolid

HOUE toolidesarja Falk õhuline plastiste on valmistatud 100% Taani majapidamistest pärit äravisatud plastist. Praktilised toolid sobivad nii söögilaua taha kui ka kodukontorisse ning sarjast leiab nii metall- ja puitjalgadel kui ka ratastel toole. Särtsakamat ilmet saab lisada värviliste istumispatjadega.

Foto: HOUE


  • Lugu ilmus ajakirja Disain, interjöör & arhitektuur sügistalvises numbris. Telli endale ajakiri SIIT.