Pööningud on mingil seletamatul põhjusel paljude jaoks maja kõige paeluvamad ruumid. Olgu see siis seotud alateadvuse või lapsepõlvemälestustega kujuteldavatest salapaikadest. Prantsuse filosoof Gaston Bachelard on oma ruumipoeetika teoorias selgitanud maja erinevate kihtide omadusi. Kui maja keskel toimub tavapärane elu ja kelder põhjustab ebakindlust või kõhedust, siis pööning õigustab tema jaoks elu olemasolu, sest seal valitseb valgus, selgus ja unistused. Seega, mida valgem ja õhulisem on pööning, seda paremini me end ruumis tunneme. Ärklikorrusel asuva ruumi korrastamine algabki värvivalikust. Heledamad toonid võimendavad olemasolevat valgust ja aitavad hajutada ebakorrapäraseid nurki.

Teine aspekt nutika katusealuse juures on ruumi kasutamine. Katuseviilu alla jääb hulk tühja pinda, kuhu igas suuruses mööbel ei mahu. Ka koristamine võib väga madala laega kohtades tavapärasest keerulisemaks osutuda ja seetõttu on kaval valik kasutada ebamugavamad pinnad sisseehitatud kappideks ja panipaikadeks.

Kui plaanid katusekorterisse söögituba, mõtle ümaratele vormidele. Ümara laua ümber on piiratud võimalustega ruumis mugavam liigelda ja toole paigutada.

Madalamatesse piirkondadesse planeeri kõik strateegilised kohad, mis on seotud kas lamavas või istuvas asendis tehtavate tegevustega. Vanni võib julgelt sättida katuseviilu kõige madalama osa alla, samas kui kraanikausi puhul oleks selline samm mõeldamatu.

Pööningu ümberehitamine nõuab pisut põhjalikumat planeerimist kui tavamõõtudes ruumiga toimetamine. Ometi peitub ka igas piirangus teatavat laadi võimalus, mistõttu võib vana tolmunud pööning muutuda erakordselt õdusaks elamispinnaks.

Järgnevalt mõned ideed, mis funktsiooni võiks pööningule anda:

1. Pööning kontoriks

Siinkohal tuleb kindlasti mõelda juba eelmainitud värvivalikule – heledad toonid lisavad kitsastesse kohtadesse ruumikust ja tekitavad õhulisema tunde. Ka katuseaknad võivad päevavalguses töötamiseks ideaalselt sobida. Tihtipeale seisab pööning kasutult, samal ajal kui meie köögilaua taga või televiisori ees diivanil tööd teeme. See on suurepärane viis kasutult seisev ruum praktiliseks kontoriks muuta.

2. Pööning magamistoaks

Kui otsite tõeliselt erilist magamistuba, tasubki ülespoole vaadata. Pööningule saab luua stiilse ja huvitava magamistoa ning ööseks taevatähtedele natuke lähemal olla. Kui katusele pole paigaldatud katuseaknaid, on pööningul ka kergem pimedust luua, mis ongi magamiseks kõige sobilikum keskkond.

3. Pööning lastetoaks

Kui mudilasi perre juurde tuleb, aga alumisel korrusel ruum otsa saab, siis ongi paras aeg pööning ümber ehitada. Katusealusest saab lastele põneva toa, mis on justkui täielikult oma maailm, kuhu nad trepist üles ronides sisenevad. Lisaks saavad lapsed projektis ise kaasa rääkida!

4. Pööning stuudioks

Tihtipeale tahaksime oma hobidega ka kodus tegeleda, kuid selleks napib ruumi. Sel juhul tasukski pööningu kasutamata ruum ette võtta ja see stuudioks ümber teha. Olgu selleks siis jooga, maalimine, kirjutamine või mõni muu tegevus – pööningul võib loomemahlad valla päästa!

5. Pööning jõusaaliks

Kas tahaksite olla elu parimas vormis, ent töö kõrvalt napib aega. Iga päev tund aega trenni teha ei tundugi teab kui ületamatu, ent jõusaali minek ja sealt tulek lisab ju sellele tunnile teise veel! Kas poleks lihtsam korrus kõrgemale kõndida ja lihtsalt higistama hakata? Aga sel juhul võikski pööningust saada teie uus jõusaal!

6. Pööning üürikorteriks

Kui maja on tõepoolest suurem ja pööningupinda jagub rohkem, kui endal vaja läheks, võib sinna kellegi elama võtta. Pööningule ehitatud korterid on tõeliselt omapärased ja ihaldusväärsed. Kasutult seisev ruum olekski võimaluse korral mõistlik raha teenima panna.