Niiske õhu põhjused

Eluruumide liigse õhuniiskuse loob inimeste tavapärane eluviis: pesu või märgade riiete kuivatamine pärast vihma, dušš või vanniskäik, söögitegemine, akvaariumist aurustuv õhk, isegi inimeste väljahingatav õhk. Keskmiselt eritab neljaliikmeline pere normaalsete elutingimuste korral ühes päevas õhku umbes 12 liitrit vedelikku. Kodune niiskus võib olla tingitud ka välisõhust, eriti sügisel, kui on palju vihmaseid päevi.

Tulemuseks on kondensatsioonivesi akendel ja hallitus

Külmal aastaajal on akende ja seinte välispinnad külmad ning sooja niiske õhu kokkupuutel külmade pindadega tekib kondensatsioonivesi. Välise külma ilma tõttu hoiavad elanikud aknaid kinni ja maja liigne niiskus ei saa ruumidest välja – seetõttu tõuseb niiskustase tubades märkimisväärselt. Kui ruumide suhteline õhuniiskus ületab 60 protsenti, on tingimused hallituse tekkimiseks sobivad. Kui ei võeta ette meetmeid niiskuse vähendamiseks, tekib alguses hallituse ja niiskuse lõhn ning seejärel ilmnevad hallituse nähud.

Kas kodus ei ole ventilatsiooni?

Akende avamise või ventilatsioonisüsteemi kasutamisega tagavad inimesed koju värske hapnikuga küllastunud õhu. Sageli ei aita aga seegi õhuniiskuse taset vähendada, kuna väljast tulev õhk võib olla märg. Ventilatsioon aitab ainult kuiva välisõhu olemasolul. Eestis on külmal aastaajal välisõhu suhteline õhuniiskus vahemikus 80%–90%. Sissetulev külm välisõhk jahutab ruumi märkimisväärselt ning seega kulub palju energiat ja raha siseõhu soojendamiseks. Vahel ei piisa kodumajapidamises olemasolevast küttesüsteemist, et väljast tulnud õhku kiirelt soojendada, seega on temperatuur seal pidevalt alla mugava õhutemperatuuri. Samuti tekitab ruumis akende avatuna hoidmine liigset müra ja toob tuppa kahjulikke osakesi.

Kuivati kogub liigse niiskuse

Õhukuivati on parim seade liigse õhuniiskuse vähendamiseks ning hallituse vastu võitlemiseks. Enamik õhukuivateid töötab nii, et võtab seadmesse niiske õhu, seadme sees moodustub niiske õhuga külmadele pindadele kondensaat ja seejärel puhutakse kuivatatud õhk ruumidesse tagasi. Mõned õhukuivatid koguvad ruumist õhku ja soojendavad seda. Temperatuuri erinevuse tõttu tekib seadmesse vesi. Õhus olev niiskus (kondenseerumine) kogutakse selleks ettenähtud mahutisse või juhitakse vooliku kaudu otse kanalisatsiooni.

Kuivati valimisel tuleb pöörata tähelepanu selle toimivusele ja tootja soovitatud maksimaalsele tööpinnalale. Alati on parem valida võimsam ja tõhusam seade, mis kuivatab õhku kergemini ja kiiremini, kui nõrk seade. Ebapiisav õhukuivati ei vähenda isegi jätkurežiimil töötades liigset niiskust püsivalt kuni 50 protsendini, mis on inimese ja elukeskkonna jaoks parim. Näiteks 60–70 ruutmeetri suurusel alal ei piisa 40–50 ruutmeetri suuruse ruumi jaoks mõeldud õhukuivatist. Selline seade töötab märkimisväärselt kauem, kulub kiiremini, suurendab elektrikulusid ega pruugi vähendada õhuniiskust mugavale tasemele. 70 ruutmeetri suuruste ruumide korral peab õhukuivati suutma toatemperatuuril koguda 8–10 liitrit vett päevas (enamasti kirjutavad tootjad tehnilistesse tingimustesse niiskuse kogumise tulemused laboritingimustes tehtud katsete järgi, s.o +35 kraadi Celsiuse järgi ja 90 protsenti niiskust).

On ka seadmeid, mis koguvad päevas vaid 200, või isegi ainult 50 milliliitrit vett. Sellised õhukuivatid on ette nähtud väikeses garderoobis, kummutis või sahtlis kasutamiseks. Nendest ei piisa suurte ruumide, korteri või maja õhu kuivatamiseks.

Kuivati valimisel tuleb arvestada ka konkreetse mudeli müratasemega – seade ei tööta ainult päeval, vaid ka öösel, kui elutoa niiskustase tavaliselt tõuseb.

Wood´s õhukuivatid – Rootsi kvaliteet igas olukorras

Oro Eesti OÜ on õhukuivatite müügile spetsialiseerunud ettevõte, millel on pikaajaline kogemus ja Baltikumi kõige laiem õhukuivatite valik. Oro Eesti OÜ soovitab osta ainult pikaajaliselt testitud, usaldusväärseid ja vastupidavaid Rootsi õhukuivateid tootjalt Wood´s. Selle ettevõtte õhukuivatid on ühed populaarsemad Euroopas ja ühte kahest Rootsis enam müüdavast õhukuivatist toodab Wood's. Wood´si õhukuivatid on saavutanud esikohti võistlusel Best In Test Rootsis.

Elutoas või suvilas – mudel WDD80

WDD80 Wood's suudab eriti vaikse töö, kompaktse suuruse ja võimega tagada vajaliku niiskustaseme kuni 60–70 ruutmeetri suurustes eluruumides, tänu headele omadustele on see üks Baltikumi enam müüdud õhukuivati. See kõige populaarsem õhukuivati WDD80 Wood´s suudab koguda kuni 8 liitrit vett päevas, mis on piisav 3–4-toalise eluruumi jaoks. Seade on niiskuse kogumisel efektiivne sõltumata toatemperatuurist ning veel soojendab see ruume sooja õhu välja puhumisega, muutes selle ideaalseks vähem köetavate ruumide jaoks, näiteks suvilate. Wood'si õhukuivati eemaldab aknakondensaadi, peatab hallituse leviku ning muudab kodu soojemaks ja mugavamaks. WDD80 Wood´s õhukuivati lisaeelis võrreldes kompressori tüüpi õhukuivatitega on see, et WDD80 on varustatud ionisaatoriga, mis vähendab õhus lendlevat tolmu. Ionisaatorit on võimalik vastavalt soovile sisse või välja lülitada. Sellele seadmele kehtib praegu 3-aastane garantii.

Uued MDK-seeria õhukuivatid erineva suurusega ruumidesse

2019. aastal tutvustas ettevõte Wood's uue MDK seeria uue põlvkonna kompressortüüpi õhukuivateid, mis kasutavad tavapärase ja peagi keelustatava freooni asemel järgmise põlvkonna orgaanilist külmutusagensi R290 propaani gaasi. Selle gaasi kasutamine ei kaitse ainult keskkonda, vaid vähendab märkimisväärselt elektritarbimist võrreldes tavalise külmutusagensi ehk freooniga.

Seeria väikseim mudel MDK11 on kompaktse disaini ja väiksema kaalu tõttu ideaalne väiksematele pindadele, näiteks ühte ruumi või vannituppa. Samas on see piisavalt võimas, et kuivatada ka suuremaid kuni 50-ruutmeetriseid ruume. Selle seeria suuremad mudelid MDK21 (kuni 70 ruutmeetrit) ja MDK26 (kuni 120 ruutmeetrit) on võimsad ja nägusad ning sobivad kasutamiseks erinevates tingimustes. Kuivateid saab põhjal asetsevate rataste tõttu hõlpsasti transportida. Kõikide MDK seeria õhukuivatitega kaasneb 3-aastane garantii. Seadmetel on kaasaegne disain ning LCD-ekraan, mis võimaldab näha hetke niiskustaset ning määrata soovitud niiskustaseme.

Keldris, garaažis ja muudes mitteeluruumides – SW seeria õhukuivatid

Kõik SW-seeria õhukuivatid on komplekteeritud eranditult Rootsi tehases, mudelitel on metallkorpus, suur 10-liitrine mahuti või võimalus ühendada seade äravooluga, need suudavad automaatselt säilitada soovitud õhuniiskustaseme, on väga tõhusad ning üllatavalt energiasäästlikud.

Väikseima mahutavusega SW22F mudel on mõeldud kuni 60-ruutmeetrisele ruumile, samas suudab võimsaim sama seeria kuivati SW59F teenindada kuni 160 ruutmeetri suurust ruumi ja koguda kuni 41 liitrit vett päevas. SW-seeria õhukuivatid on loodud taluma suurt tolmu ja ebaharilikult kõrget õhuniiskust, sobivad kasutamiseks keldrites, ladudes või garaažides niiskuse eemaldamiseks ning samal ajal õhu puhastamiseks kaasasoleva hallitusevastase SMF-filtriga. Kui vahetate SMF-i õhufiltreid vähemalt üks kord aastas – saab SW-seeria õhukuivatite garantiid pikendada kuni 6 aastani.

WCD-pro – suurte rataste ja käepidemega – hõlpsamaks transportimiseks

Sama Rootsi tehas komplekteerib ka WCD3PRO, WCD4PRO õhukuivateid, mis sobivad ideaalselt kasutamiseks tööstuses, ehituses või mujal raskemates tingimustes. Veel on WCD-PRO seeria õhukuivatitel vastupidavad rattad ja kinni ja lahti volditav käepide, mis hõlbustab seadme transportimist.

Rohkem infot: www.ohukuivatid.ee

Jaga
Kommentaarid