Valgustatud teerada. Eesaiale lisab põnevust stiilne teerada, mis kutsub sind edasi astuma. Mida madalamale sa aiatee valgustid asetad, seda vähem heidavad need segavat valguskiirgust. Paljud teerajavalgustid on küll kena disainiga, kuid need ei valgusta piisavalt. Suurepärane viis aiateele mõnusa ja madalal asuva valgustuse loomiseks on LED valgusribad.

Väga viisakas lahendus on ka kõnniteesse süvistatud valgus — see eeldab aga talvisel ajal pidevat tee korrashoidu. Meie kliimas on pigem tegu dekoratiivse lahendusena, kuna lumisematele ilmadele mõeldes on vaja kindlasti täiendavat valgustust, mis n-ö “põhitöö” ära teeks.

Valgustusse võib siiski suhtuda kui aiakujunduses olulisse elementi. Kui talvisemal ajal taimestikku napib, siis täidab valgustus ka dekoratiivset rolli. Kui valgustid panna kõlama näiteks kivide ja igihaljate roheliste laikudega, on tulemus igal juhul lummav!

Traditsioonilisema ilme saavutamiseks võib kasutada kuplitega välisvalgusteid, mis varjavad pirnid silma eest ning suunavad valguse alla. See vähendab segavat valguskiirgust ning suunab valguse sinna, kus su jalad seda kõige enam vajavad — otse teerajale.

Trepiastme valgustid. Mõned astmevalgustid kiirgavad valgust igas suunas, sealhulgas sulle näkku. See teeb astmete nägemise keerulisemaks ning muudab trepi ebaturvaliseks. Heaks lahenduseks on paigutada valgustid mitte trepiastmetele vaid trepi külgedele.

Veelgi tõhusama valgustuse loovad trepiastmete äärte alla sätitud LED ribad, mis suunavad valguse alla astmete ning hoiavad fookuspunkti seal, kus see olema peab.

Laternad. Laternaid valides väldi läbipaistva klaasi ning küünlaleeki imiteerivate lambipirnidega valgusteid, nende valgus on silmale häiriv. Eelista udustatud klaase ning paigalda valgustid nii, et valgus langeks allapoole ning valgustaks põrandat. Ühtlasi võiksid kaaluda hämardite paigaldamist või kasutada lahjasid pirne, nii lood hubase ja kutsuva atmosfääri.

Rippvalgustid. Just nagu laternate puhul, nii tasuks ka ukse kohal rippuvate valgustite osas vältida paljaid pirne või kasutada madala võimsusega pirne ning hämardeid. Iial ei tasu laternaid ja rippvalgusteid paigaldada peamise valgusallikana, sest tihtipeale paneb neist kiirgav valgus silmaiirise kokku tõmbuma ning muudab pimedas nägemise veelgi raskemaks.

Kohtvalgustid. Paljud kohtvalgustid ja turvavalgustid muudavad nähtavuse kehvemaks, sest valgus, mida nad kiirgavad, on tihtipeale suunatud otse sulle silma. See võib küll varaste tabamisel hea olla, kuid muidu mitte. Selle asemel püüa suunata kohtvalgustite valgus maja erinevatele elementidele, näiteks fassaadile, simssidele või katuseräästale. See annab valgust, mis loob turvatunde ilma et paneks su külalisi end ebamugavalt tundma.

Laelambid ja lühtrid. Tavalised siseruumide laelambid pole välitingimustes reeglina hea lahendus, sest nad annavad valgust laialt ja kaugele, mis õuetingimustes tähendab silmale üsnagi ebamugavat kiirgust. Selle asemel võib kasutada sügavalt süvistatud lampe, mille pirn või valgusallikas jääb lae sisse peitu. Hämardite lisamine aitab valgust vastavalt vajadusele tugevamaks või nõrgemaks keerata. Kui on soov riputada terrassile aga justnmelt stiilne lühter, siis sellelegi on mitmed tootjad mõelnud. Leidub spetsiaalselt õueruumi loodud niiskus- ja veekindlaid lahendusi, mis on maheda valgusega.

Foto: Masiero


Vaata veel ideid klikkides galeriil: