Laminaatparketi eelised

Kui kümme aastat tagasi andis hea kvaliteediga laminaatparketti otsida ning tollest ajast on jäänud mulje, et laminaat on kas vaeste või laiskade valik, siis tänapäevase tehnoloogiaga on võimalik toota selliseid põrandakatteid, mis võivad isegi puitparketi omadused üle trumbata. Seega ei saa kuidagi öelda, et naturaalne on ilmtingimata laminaadist parem — kõik sõltub konkreetsest tootest ja selle tootmistehnoloogiast. Korralikuma ja kvaliteetsema otsa laminaatparkettide struktuur sarnaneb parkettplaadi struktuuriga — kvaliteetsed laminaarparketid mitmekihilised ja muudetud nii kulumis- kui ka niiskuskindlaks.

Laminaatparkett on hea valik ruumidesse, kus on palju liikumist või kus käivad ka lemmikloomad, sest õigesti valitud ja korrektselt paigaldatud laminaat on vastupidav nii plekkidele, kulumisele kui ka niiskusele. Tänapäeval on olemas ka spetsiaalselt vannituppa, duširuumi ja esikusse loodud parketid, millele on külge kinnitatud spetsiaalsed veekindlad mastiksiribad, mis teevad põrandapaigalduse kiireks ja lihtsaks.

Laminaatparketist põrand on puitpõrandaga võrreldes ka rahasäästlikum ning muretum lahendus, sest kui puitpõrand vajab mitmekordset õlitamist või lakkimist ning järelhooldust, siis investeering laminaati piirdub ostu ja paigaldamiskuludega.

Kuigi laminaatparkett on suurepäraseks võimaluseks saada vastupidav ja pikaajaline põrand, on see siiski jala all naturaalpuidust jahedam.

Puitparketi eelised

Puit on laminaatparketiga võrreldes küll jala all soe, mõnus ja sõbralik, kuid samas materjalina pehme ehk suhteliselt vastuvõtlik füüsilistele vigastustele ja tundlik õhuniiskuse muutumisele ning üldse liigsele niiskusele. Seetõttu ei sobi puitpõrand märgadesse ruumidesse (vannitoad) ega ka esikutesse, kuhu jalanõudega satub liigset vihma- ja lumevett.

Puitparketid erinevad üksteisest peamiseks paksuse osas — mida paksem on väärispuidust pealispind, seda enam on võimalik parketi pinda selle kulumise korral uuesti lihvida, õlitada ja lakkida. Samuti on puidul õige hoolduse puhul suhteliselt suur koormustaluvus.

Puitparketi eeliseks laminaadi ees on ka selle parandatavus — kui laminaadiplaadist kild välja lüüa, on seda kohta keerukas parandada ning inetu aluskiht jääb silma häirima. Puidu puhul saab aga vahetada laudu või lippe isegi keset põrandat.

Üks tähtsamaid aspekte on muidugi ka välimus — ükski kunstmaterjal ei suuda sajaprotsendiliselt imiteerida looduse loomingut. Naturaalne puit jääb interjööris kõige naturaalsem ja looduslähedasem.

Parkettpõranda paigaldamise lihtsus

Põrandamaterjalide välimusest rääkides on lisaks erinevatele puidumustritele ja toonidele populaarsed ka disainparketid alates vanutatud väljanägemisest, kalasabamustrist ja peale pressitud piltidest kuni erinevate laiuste ja pikkusteni.

Tänapäevased parketitootjad on astunud sammu edasi ka selle paigaldamise mugavuses, pakkudes mugavalt üksteisega ühtivaid ja liimimisvabasid klikk-süsteemiga paika pandavaid parkette. Tänu sellele läheb parketi põrandale panek tõesti kiirelt ja lihtsalt.

Jättes aga kõrvale disaini, on tähtis põrandate puhul jälgida nende hooldust. Näiteks ei ole ei laminaat- ega puitparketid mõeldud märja lapiga pesemiseks ning liivaste ja mullaste jalatsitega tuppa lipsates on oht parketile vigastusi tekitada. Pigem kasutada plekkide ja mustuse eemaldamiseks seebivees niisutatud moppi.