Piiritle sissesõidutee

Kui maja ette viib võrdlemisi ilmetu sissesõidutee, siis lihtne viis, kuidas sellele pisut rohkem isikupära anda, on see piirdega ümbritseda. Sellised dekoratiivsed äärised või taimed annavad sissesõiduteele hoopis rohkem viimistletud ja esinduslikuma üldmulje.

Looklev vs. sirge jalgrada

Kui pead plaani, millist rada pidi võiks ühendada omavahel sissesõidutee ja välisukse, siis hästi lihtne ja praktiline nõuanne oleks valida kõige otsem tee sinna. Looklev tee välisukseni võib küll olla kujunduslikult tore ja silmale ilus vaadata, aga on paraku ühtaegu ka kõike muud kui praktiline. Kui siiski on soov tuua sellega hoovi loomingulisust ja mängulisust, tasub tuua õnnetule teerajale seltsi ehk istutada mõlemad küljed tihedalt täis. Vastasel juhul leiutaksid külalised pikapeale ise ikka kõige lühema tee ehk hakkaksid üle muru lõikama. Nii kaoks aga üldse igasugune vajadus jalgraja järele. Tagatipuks pakub lillepeenra või taimeriviga ümbritsetud jalgrada ka kindlasti rohkem silmailu.

„Ujuv“ jalgrada annab majaesisele iseloomu

See mustadest kividest, justkui ujuv jalgrada mõjub aias ülimalt efektselt. Boonuseks muidugi asjaolu, et lapsed, kes armastavad tihti kivilt kivile astuda ja teisi sarnaseid mänge mängida, ilmselt selliselt teerajalt juba naljalt kõrvale ei astuks. Kontrastide mäng – tumedad kiviastmed heledal kiviklibul – muudab lõpptulemuse eriti efektseks.

Piiritle peenrad

Teinekord ei olegi üldse palju vaja, et aiale värskem väljanägemine anda. Näiteks kui piiritleda lillepeenrad uute dekoratiivsete kiviääristega, saavad ka juba olemasolevad taimed-lilled lihtsa vaevaga justkui hoopis uue väljanägemise ja hingamise.

Moodne aiake

See pilt pole tõenäoliselt just esimene, mis traditsioonilisele aiale mõeldes silme ette tuleb. Siiski on moodsal disainaiakesel oma võlu ja see sobib eriti hästi kõigi nende koju, kes suurtest värvilistest lillepeenardest suurt lugu ei pea. Neutraalsed hallid kivid lasevad erksal rohelisel efektselt esile tulla. Samal ajal on hoolega hooldatud ümmargused põõsad kahtlemata selle kauni, stiilipuhta ja modernse aia suurimad pilgupüüdjad.

Kuidas parandada sissesõiduteele tekkinud pragusid?

Aja jooksul tekivad kõnni- ja sissesõiduteele väiksemad ja suuremad praod. Peamiselt on selles süüdi ilmastik ja aastaaegade vaheldumine. Sooja ja külma temperatuuri vaheldumine paneb teekatte pragunema. Kuidas kord pragunenud tee aga korda teda?

Lisaks põhjustavad pragusid ka edasi-tagasi sõitmine ja puujuured. Sõitmiseks ju sissesõidutee mõeldud ongi, kuid pragude ilmnedes oleks need mõistlik parandada.

Mida läheb pragude lappimiseks vaja?

Konksnuga või taoline tööriist, millega saab pragudes oleva prahi ja taimestiku eemaldada.

Lehepuhur või kompressoriga puhur.

Silikoon, mis on mõeldud betoonil või asfaldil kasutamiseks.

Vuugikeerd. Seda on vaja, kui pragu on sügavam kui 1,3 cm.

Kruvikeeraja või muu taoline kitsas tugev metallist tööriist.

Vuugitäitepüstol.

Väike anum, mis on täidetud puhta veega.

Vahtpintsel.

Mida teha?

1. Puhasta pragu ära. Kasuta selleks konksnuga või selletaolist vahendit. Kraabi lahti kogu prakku kogunenud mustus, juured ja muu taoline. Seejärel lase võimsa puhuriga pragu mustusest puhtaks.

2. Paigalda vuugikeerd. Aseta see prakku käsitsi kogu prao ulatuses. Seejärel kasuta kruvikeerajat või selletaolist vahendit, et vuugikeerd kõvasti prakku suruda.

3. Silikooni. Kasuta vuugitäitepüstolit ja silikooni kinni kogu pragu. Ära koonerda silikooniga, kuid samas jälgi, et kõikidesse kohtadesse saaks silikooni sama palju.

4. Tasanda silikoonitud koht. Kasuta selleks näiteks vahtpintslit või tee seda näpuga. Kasta näpp vette ja tõmba märja näpuga üle silikoonitud koha. Kui pragu on pikk, pead näppu vette kastma mitu korda, sest vahepeal kuivab see ära.

Kui silikoonitud osa on tasandatud, siis loe silikooni pakendilt, kui kaua see kuivama peab. Tavaliselt kuivab esimene kiht kiiresti, kuid selleks, et silikoonitud koht kuivaks täielikult, võib kuluda päev või lausa paar nädalat.