Vanale mööblile uus värv

Igast vanast köögimööblist ei saa asja. Kui see on valmistatud odavast materjalist, selle uksed on ajaga pundunud ja konstruktsioon ära vajunud, pole mõtet püüda seda korrastada. Enamasti on vana köögimööbel siiski taaskasutatav ja korda tehtav.

Tihti polegi probleem mööbli kvaliteedis, vaid väljanägemises – see on moest väljas või pererahvale väsitavaks muutunud. Sel juhul on kõige lihtsam kapiuste üle värvimine või üle kleepimine. Mõlemal juhul jääb pärast töö elluviimist mulje, et tegu on täiesti uue mööbliga. Osa inimesi teeb niimoodi kõrgläikega köökidest matte, osa tumedatest heledaid, osa erksatest tagasihoidlikke, kõik on maitse küsimus.

Tihti polegi probleem mööbli kvaliteedis, vaid väljanägemises – see on moest väljas või pererahvale väsitavaks muutunud.

Mööbli värvimine on siiski aja- ja töömahukas, nõuab kannatlikkust, sest tööprotsess ei seisne üksnes värvi pealekandmises. Kapiuksed tuleb köögikarkassi küljest maha võtta, käepidemed, hinged ja kandurid lahti kruvida. Et köögimööbli kokkupanek hiljem sujuvamalt laabuks, tasub kõik pusletükid juba lahti võtmisel nummerdada ja kaardistada. Enne suurt värvimistööd tuleb uksed puhtaks pesta, selleks võiks kasutada nõudepesuvahendit. Kui mööblil on defekte, näiteks täkkeid või auke, võiks värvi alla panna pisut mööblipahtlit ja seejärel hoolsalt lihvida. Kui mööbel on puhas, tuleb see veel kergelt lihvimispaberiga karestada ja tolm maha pühkida, alles siis saab alustada värvimisega, seejuures tasub kasutada ka aluspinnale vastavat kruntvärvi. Mööbli värv ise peaks olema spetsiaalselt selleks mõeldud, olemuselt kulumiskindel ja hästi pestav. Köögimööblile värvi pealekandmiseks sobib veluurrull, aga kui tulemus peaks saama ebaühtlane või struktuurne, tasub appi võtta pintsel. Kapi uksi värvitakse suunaga ülevalt alla, kokku võiks peale kanda kaks värvikihti, millel tuleb enne uste tagasi paigutamist lasta korralikult kuivada. Kui on soov, et uue värviga pind jääks pikaks ajaks vastupidavaks, võib selle katta ka kas laki või vahaga.

Mööbli värv peaks olema spetsiaalselt selleks mõeldud. Värvi pealekandmiseks sobib veluurrull, aga kui tulemus on ebaühtlane või struktuurne, tasub appi võtta pintsel.

Võib juhtuda, et kapid ei vajagi värvimist, sest piisab vaid käepidemete ja töötasapinna väljavahetamisest. Uut töötasapinda saab lasta välja lõigata ka K-rauta ehituspoodides, selleks võib valida näiteks liimpuidust pinna, mis on lakitult või õlitatult väga vastupidav. Samas võib kasutada uue tasapinnana ka laminaati, kivi või mõnd muud materjali.

Seinad ja põrand korda

Köögis tundub kõik keerlevat mööbli ja tehnika ümber, aga köögi üldist ilmet mõjutab paljuski seinte ja põranda seisukord, sest reeglina tekib köögis rohkem kulumist, pritsmeid ning muid kasutusjälgi kui üheski teises ruumis. Värskendusremondi käigus võiks kriitilise pilguga üle vaadata just seinad ja põrandad, mis ei nõua suurt investeeringut. Köögi põrandakatte valik sõltub eelkõige maitsest. Kaaluda tasub naturaalset vastupidavat parketti või looduslikku ja vastupidavat linoleumi, aga soovi korral ka keraamilist plaati või laminaati, küll tasub arvestada, et esimene võib põrandakütteta olla aastaringseks kasutuseks liiga külm ja teine ei kannata vett.

Värskendusremondi käigus võiks kriitilise pilguga üle vaadata just seinad ja põrandad, mis ei nõua suurt investeeringut.

Köögi seinad võiks katta heleda või pastelse värviga, poes valikut tehes võiks eelistada poolmatti värvi, mis on lihtsamini puhastatav kui matt värv, aga näitab mustust ja muid iluvigu vähem välja kui läikiv värv.

Töötasapinna tagune sein värskeks

Kui töötasapinna taga on seinas ajale jalgu jäänud keraamiline plaat, võib selle üle värvida, eriti kui see on muidu täiesti terve. Keraamilise plaadi värvimiseks on olemas spetsiaalselt selleks mõeldud vahendid, mis aitavad töödelda pinna ka vee- ja pritsmekindlaks ning lihtsalt puhastatavaks. Mõnikord piisab ka plaadivuukide uuendamisest, et anda vanale plaaditud seinale täiesti uus väljanägemine.

Ülemiste ja alumiste kappide vahelise seina võib ka tapeetida, aga siis tuleb see kindlasti katta klaasi või värvitu põrandalakiga, muidu muutub tapeet kiiresti koledaks.

Detailidega köök elama

Köögis kehtib reegel, et valgustitega ei tasu tagasi hoida, pigem võiks olla lampe rohkem kui vähem, seejuures võib julgelt kombineerida nii külma kui ka sooja valgust, meeleolu loovaid ja intensiivseid lahendusi.

Lisaks valgustitele tasub üle vaadata, mis on köögiakna ees ja mis põrandal. Näiteks ajast ja arust plastist ruloo võib asendada praktilisest ja meelepärasest kangast Rooma kardinaga.

Köögi olemust mõjutavad ka paljud pisikesed detailid, näiteks väike köögitehnika, mis võiks omavahel kokku sobituda, ilusad maitseainepurgid, kokaraamatute kollektsioon ja eristuvates pottides maitsetaimede väljapanek. Köögile võib sootuks uue ilme anda ka uus segisti või pilkupüüdev kraanikauss, kvaliteetsed käterätikud ja laudlina ning uued toolikatted.

NB!

Kui köögi remont eeldab elektri-, ventilatsiooni-, vee- või kanalisatsioonisüsteemide senisest teistmoodi lahendamist, tuleb need tööd usaldada professionaalidele!

Enamik remonditöid pole kontimurdvad. Kui mõne töö osas tekib küsimusi, saab K-rauta ehituspoe konsultantidelt vastused. Kodu uuendamisel on iga rahas ja ajas mõõdetav kokkuhoiukoht koduomanikule oluline. K-rauta tegi just neid tahke silmas pidades uue Koduomaniku lojaalsusprogrammi, mille loogika on lihtne – mida rohkem töid on tarvis ette võtta, seda suurem tuleb võit soodsamatest hindadest ja säästetud tundidest.

Koduomaniku võit
K-rauta Koduomaniku kaardiga on pea kõik täishinnaga tooted vähemalt 20 protsenti soodsamad. Lisaks saab 30 protsenti soodustust järgmistelt tootegruppidelt:

  • keraamilised plaadid,
  • segistid ja dušipaneelid,
  • dušikabiinid ja vannid,
  • WC-potid ja valamud,
  • laminaadid,
  • sise- ja välisvärvid,
  • tapeedid,
  • sise-, välis- ja saunauksed,
  • garderoobi- ja hoiusüsteemid,
  • sise- ja välisvalgustid,
  • kardinad, rulood,
  • vaibad,
  • aiamööbel ja grillid,
  • aiapaneelid, võrgud ja väravad.

Liitu K-rauta uue lojaalsusprogrammiga SIIN.

Jaga
Kommentaarid