Siit leiad kaheksa kõige levinumat põhjust, miks alguses elujõuline toataim võib mõne aja möödudes ebasobivates tingimustes hääbuma hakata:

1) Ülekastmine

Paljud algajad taimekasvatajad püüavad paanikas kõiki oma taimi ühesama graafiku järgi pidevalt kasta, et kindlasti midagi ära ei ununeks ning taimed ära ei kuivaks. See aga toob kaasa uue probleemi — kõik taimed ei vaja sama tihedat kastmist ning sama graafiku järgi kastmine võib põhjustada osades pottides ülekastmist. Taime juured saavad liiga palju vett ning hakkavad järk-järgult mädanema. Igale taimele tuleks teha oma graafik ning kasta sellele spetsiifiliste vajaduste järgi.

2) Kuiv õhk

Liiga kuiv õhk võib hakata järk-järgult toataime kuivatama ning lehtede otsad hakkavad muutuma pruuniks ja kuivaks. Isegi, kui kastetaksegi õige graafiku järgi, võib õhust puudu olev niiskus teha piisavalt kahju, et taim ei kasvaks ja areneks selles keskkonnas oma täiel potentsiaalil.

3) Valguse vähesus

Otsene päike pole enamustele toataimedele hea, kuid selle vältimiseks nende kõige pimedamasse toa nurka sättimine pole ka just kõige parem lahendus. Kui taim ei saa piisavalt valgust, võib taime värvus muutuda ilusast ja terve välimusega rohelisest hoopis kahvatuks heleroheliseks. Taim võib vajuda longu ja uued lehed ei kasva enam nii suureks kui nad peaksid. Taimele tuleks leida täpselt paras asukoht, mis ei ole ei liiga varjus ega ka otsese päikese käes.

4) Lohakas kastmine

Valades mullale vett vaid nii palju, et vaid pealiskiht muutub niiskeks, ei ole toataimede jaoks piisav. Taimed tuleks asetada kraanikaussi ning lasta veel täielikult mullast läbi imbuda nii, et hiljem üle jäänud vesi saaks äravooluaugust väljuda. Kui kastmisveel ei lasta täielikult läbi imbuda võib taimepottide külgedele tekkida õhuke soolakiht, mis lõpuks pärsib taime kasvu.

5) Otsene kuuma õhu vool

Külmematel perioodidel tuleb kindlasti jälgida, et taim ei asuks radiaatori, kamina, ega muu soojusallika vahetus läheduses. Pidev kuuma õhu vool võib kuivatada taime lehed nii, et need hakkavad muutuma aina pruunimaks ja kuivemaks, lõpuks täiesti ära kukkudes. Kuum õhk kiirendab ka vedeliku mullast kadumist ning taime peaks tunduvalt tihemini kastma.

6) Kahjurite ignoreerimine

Toataimedele elama asunud kahjuritest võib olla tõsine nuhtlus lahti saada, kui nendega ei tegeleta esimesel võimalusel. Kahjurid võivad paljuneda ühe päevaga tohutult ning edasi kanduda ka teistele taimedele samas toas, seega tuleks teha teimedele pidevalt kontrolle, otsides ka lehe alt ja varjatumatelt külgedelt uusi kahjureid. Liiga suure kahjurite hulga korral ei pruugi taim neist enam kunagi vabaneda.

7) Külma õhu voolud

Enamus toataimi on pärit troopilisest kliimast, seega nõuavad nad talvel erilist tähelepanu. Kui panna soojas õhus kasvamiseks mõeldud toataim mõne akna või ukse lähedale, kust võib külm õhk sisse tungida, on väga suur võimalus, et taime kasv aeglustub või taim võib hoopiski täielikult hukkuda. Katkendlikud külma õhu vood võivad soojalembelisele toataimele mõjuda sama rängalt kui täielikult külma õue asetamine.

8) Liiga väike pott

Juba vanemat ja tihedamaks kasvanud juurtega taime peaks aeg-ajalt suuremasse potti ümber istutama. Liiga väikeses potis kasvades võib taim ise oma kasvamisele piiri ette panna, sest saab aru, et tal ei ole enam nii palju ruumi kui varem. Väikeses potis võib tihedate juurte vahel muld ka kiiremini kuivada ning kastmist tuleks selle järgi reguleerida.

Allikas: The Spruce