Kui üldiselt istutatakse toalilli ümber kevadel, siis orhideedega tasub seda teha siis, kui selleks on ilmselge vajadus ja taim ei taha enam kuidagi potti ära mahtuda. Kindlasti ei tohiks seda teha õitsemise ajal ega ka õienuppude või areneva õievarrega orhideede puhul. Põhjus on väga lihtne — vastasel juhul kipub orhidee pungad maha viskama ja võib õitega rõõmustada alles mitme kuu möödudes.

Teiseks põhjuseks, miks orhideed võiks mõnikord ümber istutada, on muld. Orhidee armstab jämedamat kooresegust pinnast ning kui juhtub, et see on juba peeneks mullaks pudenenud, on samuti aeg ümberitutamine ja punnasevahetus ette võtta. Vihmametsades kasvavad orhideesid enamasti puude küljes, mistõttu on nad pinnasest kõrgemal. Sellist keskkonda saab imiteerida spetsiaalse kooreseguga, mida müüakse aianduskeskustes. Orhideedele mõeldud kooresegu tagab kiire vee äravoolu, kuid säilitab samal ajal pideva kokkupuute hapnikuga, mis on orhidee juurtele vajalik.

Milline pott valida?

Kõige parem on leida pott, mis on oma diameetrilt 2,5-5 cm suurem kui olemasolev pott. Kindlasti jälgi, et poti põhjas oleksid õhuaugud, sest orhidee on hapniku suhtes eriti nõudlik.

Enne istutamist kasta orhideed hoolikalt ja leota potti, milles ta pikalt elanud on, paar tundi vees. Seejärel võta orhidee õrnalt potist välja. Kui oled orhidee uude potti asetanud, kata tühimik orhideemullaga. Kui taim on potis kindlalt paigas, siis kata ka pealmised juured mullaseguga ning lõpetuseks kasta taim.