Millised on need peamiseks kohad, mis hinda teatud piires soodsamaks võimaldavad muuta?

Maja suurus

Kõige lihtsam viis hinda mõjutada on ehitada esialgsetest plaanidest mõnevõrra väiksem maja. Suured majad tunduvad esmapilgul atraktiivsed, kuid pikemalt ette vaadates kipuvad need olema ebamõistlikud. Kindlasti on mugavam suuremas majas lasterohkel perel elada, kuid mõne aja möödudes lapsed lähevad oma teed ja suur maja jääb pigem koormaks. Maja vajab paratamatult hooldust ja haldamist. Enamikele Eesti peredest sobib maja, mille üldpind jääb 120-160 m2 juurde. See on suurus, mis lubab ka 2-3 lapsega perel kenasti hakkama saada.

Maja aknad

Tänapäevased üha soojapidavamad aknad on kallis investeering. Akende hinda mõjutab üllatavalt palju, kuidas saab seda avada. Kõige odavam on mitteavatav aken ja kallim pöördkaldavatav aken. Seetõttu tuleks realistlikult hinnata, millised aknad majas peaksid lahti käima ja millises mahus.
Loomulikult on mõistlik jätta igasse ruumi mõni avatav aken aga kas neil peavad olema kõik avanemise võimalused, on iseküsimus. Õige ja läbimõeldud akende valikuga õnnestub majaehitajal kokkuhoidu saavutada.

Tüüpprojekt

Valides oma maja tüüpprojektide hulgast, on üldjuhul projekteerimise kulu ja suurema tõenäosusega ka ehituse hind veidi soodsam. Kasu tekib sellest, et projekt on mitmeid kordi läbi ehitatud ja optimeeritud. Seetõttu ehitamise eelarve väga täpselt teada ning ka ehitamisel kõige optimaalsed lahendused nii konstruktiivselt kui ehitushinna osas leitud.

Optimaalne projekt sisaldab enamasti head ja läbimõeldud planeeringut, kus ruumide paiknemine on grupeeritud ja seeläbi kommunikatsioonide vedamise kulud minimaalsed.

Ehitushinna mõttes on kõige kasulikum ehitada 1,5 kordne maja, kus vundamendi ja katuse kulud on kasutatava põrandapinna suhtes on kõige optimaalsemad. Kindlasti on iga maja plaanilahendus konkreetselt seotud ka kindla krundiga, millist hoonet sinna panna õnnestub.

Kalkuleeri läbi erinevaid lahendusvariante

Kokkuvõttes tasub majaehituse kavandamise faasis kalkuleerida ja otsida oma maja osas mitmeid mõnevõrra erinevaid lahendusvariante ja mitte kohe leppida esimese variandiga. Alati on võimalik projekti pisut kohandada ja otsida ka hinna osas veidi soodsamat lahendust.

Odavam materjal = odavam hind?

Põhimõtteliselt on alati võimalik valida odavam ehitusmaterjal - seinamaterjal, katus, siseviimistluse jne, kuid sellega tasub olla pigem ettevaatlik - see võib küll maja ehituse hinda alandada, kuid hilisemaid ülalpidamiskulusid hoopis suurendada. Kindlasti tasub mõelda materjalide elueale ja kestvusele.

Rõdu, terrass, garaaž ja muud lisavõimalused

Kui unistuste kodu on vaimusilmas suurte rõdude, terrasside ja avarate abiruumidega, siis projekti koostamisel tasuks mõelda, et ehk annab nende pealt hinnas kokku hoida. Kui esimesel korrusel on juba suur terrass, siis reeglina teise korruse rõdud väga suurt kasutust ei leia ning suurejoonelise katuseterrassi arvelt tasub ehk säästa. Samuti tasub mõelda läbi sauna ja garaaži suurus ning hinnata keldri vajadust.