Planeerimine ja kerise valik

Uue sauna puhul tuleks kõigepealt välja selgitada enda eelistused sauna kasutamise osas: kas saunas hakatakse käima paari kaupa või on soov suurema seltskonnaga saunamõnusid nautida. Saunalava pikkuse arvutamisel tuleb arvestada iga saunalise kohta 60 cm lavapikkust. Inimeste arv määrab ära sauna suuruse ning selle järgi saab juba valida sobiva kerise.

Kerise valikul on esmalt oluline selgeks teha, kas eelistada elektri- või puukerist. Puukeris on kõige ehedam lahendus ning sobib pigem väiksemasse, kuni 13 m³ sauna. Puukeris ei kuivata õhku ning hoiab mõnusat niiskustaset. Miinuseks on puukerise puhul see, et sauna soojaks kütmine võtab kauem aega ja rohkem vaeva. Samuti on pisut keerulisem ruumis ühtlase temperatuuri hoidmine. Selle vastu leidub aga juba nutikaid ja kaasaegseid lahendusi. Näiteks võib puukerist täiendada Eesti tootja Saunumi uudse tehnoloogiaga, mis ühtlustab kuuma ja külma õhuvoolu ning pakub seeläbi nauditavamat saunaelamust, et saunas saaks korralikult higistada ilma, et kuumus hinge kinni võtaks.

Elektrikerise puhul kontrollib kerise termostaat valitud temperatuuri ise ning kütab vastavalt vajadusele. Kuna elektriga köetav keris kuivatab õhku, on kaasaegsematel elektrikeristel kaasas aurusti, mille abil saab muuta tavalise leilisauna ka meeldivaks aurusaunaks. Lihtne valem elektrikerise võimsuse arvutamiseks: sauna suurus = kerise võimsus. Näiteks 10 m³ sauna puhul sobib u 10 kW keris. Tähtis on ka planeerida korralik ventilatsioon, et keset leilivõtmist õhk otsa ei saaks.

Ehituskäik

Uue sauna puhul tuleks alustada põrandast. Sauna ehituses on tähtis pöörata tähelepanu soojustusele. Soojustuseks sobib põrandale vahtpolüstüreen 50mm kuni 100mm. Soojustuse peale paigaldada kile, armeering, soovi korral põrandaküttekaablid, äravoolutoru ning valada kas betooni või isevalguvat segu. Siluda kalded sisse, et vesi voolaks äravoolutrappi. Viimistletakse põrand tavaliselt keraamilise plaadiga. Plaadi alla paigaldatakse ka hüdroisolatsioon.

Seinte ja lagede puhul kasutatakse eelkõige kivivilla. Osta on võimalik fooliumiga varustatud villa- ja polüuretaanplaate või paigaldada villa peale eraldi fooliumikiht. Mõlemal juhul peaks ühenduskohad teipima fooliumteibiga. Fooliumile järgneb soovituslikult kahes kihis risti üksteise peale paigaldatud ca 20 mm paksuse distantsliist, mille külge kinnitatakse vooderduslauad. Enne distantsliistu paigaldamist peaks olema selge, kas lauad tulevad horisontaalselt või vertikaalselt. Distantsliist on vajalik selleks, et soojustusfoolium ei puutuks kokku seina laudisega — nii on õhk fooliumi ja laudise vahel ringluses ja selga saab toetata vastu seina. Laudiseks sobib kõige paremini haab või lepp, mis annab saunale ka hea aroomi. Seinale kinnitatava lava korral tuleb luua ka eeldused lava kinnitamiseks — selleks peaks õigetes kohtades laudise taga paiknema tugevam konstruktsioon. Sauna kõrgus võiks jääda vahemikku 2,2-2,5m ning lava ülemine osa võiks jääda laest u 1,1 m madalamale.

Ventilatsioonil on saunas samuti tähtis roll. Kõige efektiivsem on sundventilatsioon — näiteks piisab 100 mm läbimõõduga torusiseset ventilaatorist. Väljatõmbeava tuleks paigaldada diagonaalis sauna kõige kaugemasse nurka, kerisekividega samale kõrgusele. Õhu pealevooluava võiks ideaalis paikneda kerisetaguses seinas, ca 50–60 cm kõrgusele kivide kohal. See õhk peaks tulema juba õuest ning toru läbimõõt olema sama, mis väljatõmbetorul.

Kerise taguse seina ehitusel tuleks kasutada tulekindlat plaati, mille saab soovi korral katta keraamiliste plaatide või looduskividega, valida tuleks temperatuuri taluv plaatimissegu.

Kui on plaanis vana sauna renoveerimine, siis esikohal on kindlasti tuleohutusega seotud kontroll ja korstna puhastamine. Edasi võiks vaadata laudise ja lava korrasolekut, vahetada välja kerisekivid, uuendada valgustust ja ventilatsiooni. Kui otsustate juba laudist vahetada, siis enne uue laudise paigaldamist pöörata kindlasti tähelepanu ka soojustusmaterjali ja niiskustõkke paigalduskvaliteedile. Soovi korral on võimalik lisada ka kõlareid, spetsiaalne niiskuskindel muusikakeskus või aroomiteraapia — need teevad saunas käimise veel rikkalikumaks.

Allikad: Bauhof, Saunum. Fotod: Shutterstock