Leia amplile õige koht

Kuna suvelilled õitsevad pidevalt ja palju, vajavad nad hästi päikesepaistelist ja õhurikast kohta. Samas peab seal olema võimalikult tuulevaikne, sest tugev tuul räsib rippuvaid varsi ja rikub ampli välimuse.

Kord nädalas veidi väetist

Istutusmullale on küll tavaliselt lisatud väetist, kuid mõne aja pärast hakkavad taimed tahtma ikkagi lisatoitu, sest pidev ja rikkalik õitsemine kulutab palju energiat. Hakka kastmisveele lisama väetist, seda tasub teha kord nädalas.

Kasuta suvelilledele või õitsvatele taimedele mõeldud vedelväetisi. Need sisaldavad lisaks kolmele põhielemendile (lämmastik, fosfor, kaalium) ka mikroelemente, mis aitavad veelgi paremini õitseda ja muudavad taimed haiguste suhtes vastupidavamaks. ära kasuta väetist, kus on palju lämmastikku: siis hakkavad lehed vohama ja õisi jääb väheks, ka lehtdekoratiivsed taimed ei näita oma tõelist ilu. Sageli on juba aiandis lisatud mullale pikatoimelist väetist, millest eraldub toitaineid kogu kasvuhooaja jooksul. Kuid kui tundub, et lilled ei õitse enam nii rikkalikult kui enne, siis järelikult pole toitaineid piisavalt ja amplit tuleb hakata lisaväetama. Arvestades, et mullas on juba püsiväetis, lisa kastmisvette umbes kolmandik pakendil antud normist.

Kuidas kasta

Lopsakad ripptaimed tarbivad väga palju niiskust. Soojal ajal tahavad nad juua üle päeva või koguni iga päev. Kuuma ilmaga tuleb kasta ehk koguni kaks korda päevas: hommikul ja õhtul. Kasta põhjalikult, nii et vesi nõrguks anuma põhjast välja. Siis on kindel, et kogu muld sai märjaks. Pole mõtet niisutada vaid mulla pealispinda. Kookoskiust ampel kuivab hulga kiiremini kui plastanum. Sellist amplit tuleb rohkem kasta ja hoolikamalt jälgida, et taimed kuivale ei jääks. ära vala vett üle õite, vaid suuna kastekannu otsik läbi puhma mullale. Õitele sattunud vesi teeb need koledaks. Kastmisvajaduse selgitamiseks saab kasutada lihtsat nippi: kui ampel tundub altpoolt üles surudes kerge, on muld kuiv ja tuleb kasta. Kui lähed kuni nädalaks kodust ära ja pole kedagi, kes amplit kastaks, tõsta see vilusse ning kasta muld korralikult läbi. Seejärel pane poti keskele suuga allapoole suur plastpudel veega. Korgi sisse tee väike auk, kust vesi saab tasapisi mulda immitseda.

Mõningaid nippe ampli hooldamiseks:

  • Ampli kastmisel jälgi, et vesi ei oleks liiga külm.
  • Kui ampel kuivab väga kiiresti läbi, võid mulla pinnale lisada geeli, mis aitab hoida niiskust. Võid mullapinna katta ka näiteks tatrakestadega.
  • Paljudele taimedele sobib hästi õite ära näpistamine, see soodustab uute õite teket. Sellised on näiteks petuunia, pelargoon, raudürt ja teised suurte õitega suvelilled. Õitsenud õied tuleks ära lõigata koos õievarrega.
  • Ei piisa vaid närtsinud õielehtede ära sikutamisest - tuleb eemaldada ka õiepõhi. Iva on selles, et taim ei raiskaks asjatult jõudu seemnete tootmisele, vaid looks aina uusi ja uusi õisi selle asemel. Vanadest õitest puhastamise võiks ette võtta paar korda nädalas, siis on kindel, et ampel õitseb rikkalikult ja kaua.
  • Ampleid võid ka pügada. Lõika ära kuivanud õied ja varred, nii annad taimedele võimaluse uute õite tekkeks.
  • Ära kuivanud ampel aseta veega täidetud nõusse, nii niisutad taime kõige kiiremini. Taime õisi, lehti ja varsi ära vette pane.


Allikad: Horticom.ee, Gardest.ee, Maakodu