Uut ringi väärivad tegelikult kõik esemed, mis on veel kasutuskõlblikud ja korralikud, kuid mis enam kasutust ei leia. Toome mõned näited asjadest, millele võiksid äraviskamise või alleshoidmise asemel uue omaniku leida:

Riided, mida sa ei kanna või mis sulle selga ei mahu. Hoia alles vaid riided, millega sa tunned ennast just praegu mugavalt ning hästi ja mida sa ka kannad. Riideid, mida sa pole vähemalt aasta aega kandnud, pole mõtet enam alles hoida — need tuleks ära anda.

Köögitarbed, mida sa kunagi ei kasuta. Keskmise eestlase köök on kõike muud kui suur. Võib küll olla ahvatlev osta endale eraldi tomatilõikur, köögiviljade spiraliseerija ning apelsinikoorija, kuid suure tõenäosusega kasutad sa lõpuks ikka kõigeks harilikku kööginuga ning uhked asjad võtavad lihtsalt kapis ruumi ja teevad vajalike asjade leidmise keeruliseks.

Keskpärased raamatud. Olgem ausad — maailmas on liiga palju raamatuid mida lugeda ja liiga vähe aega, et lugeda uuesti keskpäraseid raamatuid. Jäta alles ainult oma tõelised lemmikud ning anneta edasi kõik, mille puhul sa tead, et sa seda enam kunagi ei loe.

Mänguasjad, mis pole enam eakohased ega arendavad. Paraku kipub olema nii, et lastel on igas eluetapis vaid mõned kindlad lemmikmänguasjad. Sünnipäevadeks ning jõuludeks kuhjatakse võsuke aga taas üle uute ja uhkemate asjadega. Kuigi laps võib-olla ei taha asju ära anda, tuleks siiski iga aasta kriitiliselt ka lastetoas ringi vaadata — millega ta reaalselt veel mängib ja mis pole enam eakohane ega huvitav?

Esemed, mis tuleks ära visata või jäätmejaama viia:

On mõned asjad, mida edasi annetada ega ära anda ei saa. Muidugi oleks kerge kõik sellised asjad lihtsalt tavaprügisse visata, kuid tegelikult on õige sellised asjad viia jäätmejaama.

Vanaks jäänud ravimid. Neid tegelikult prügikasti visata ei tohigi, vaid peaksid leidma tee tagasi apteeki, jäätmejaama või ohtlike jäätmete vastuvõtupunkti.

Aegunud kosmeetika. Kas teadsid, et iga kosmeetikatoote peal on kirjas, mitu kuud see alates avamisest säilib? Näiteks 6M tähendab, et alates avamisest võib toodet kasutada vaid kuus kuud.
Katkised esemed. Edasi kinkimiseks või uuskasutuseks paraku katkised esemed ei sobi. Tihti saab katkistest esemetest ise midagi uut teha (T-särgist kandekott vms), kuid kui pealehakkamist pole, tuleks viia asjad jäätmejaama.

Ehitusjäätmed. Vanad värvid, lakid, töötlemata puit jms edasiannetamiseks ei sobi ja peaksid leidma tee jäätmejaama.

Kellele üleliigsed asjad anda?

Kõige lihtsam on asjad annetada Uuskasutuskeskusesse, kuhu saab viia kasutuskõlblikke kodus üle jäänud korralikke esemeid nagu näiteks riideid, mööblit, nõusid, mänguasju, raamatuid, jalanõusid, aksessuaare, kodutehnikat jms. Võimalus on asjad anda ka otse kirikutele, varjupaikadele või lastekodudele. Silmas peab pidama aga seda, et neile saab annetada vaid asju, milleks on nad ka soovi avaldanud. Kontakteeru kindlasti enne huvipakkuva organisatsiooniga ja uuri, mida ning mis suurustes nad hetkel vajavad.

Allikas: Uuskasutuskeskus