Žürii hindas hoone puhul delikaatset ja asjatundlikut betoonikäsitlust. Hoone sulandub maastikku, luues tervikliku elukeskkonna. Välispindadel on mänglevas dialoogis must puitlaudis ja valge betoon. Mõlemal materjalil on sarnane pinnaprofiil. Ka eramu interjööris on esiplaanil betoon, mis seob kõik erinevad materjalid üheks tervikuks. Põranda- ja seinasisesed kommunikatsioonilahendused võimaldasid luua ja esile tuua puhtaid betoonpindu. Neutraalse värvi ja kareda iseloomu tõttu rõhutab betoon kaunilt teisi materjale.

Žürii esimehe Aadu Kana sõnal loovad betoon, puit, teras ja klaas elegantse terviku. Välja joonistuvad võluvad ja läbimõeldud detailid, hoolikas ehitamine ja respekteeriv suhtumine materjali ning keskkonda.

  • Aasta betoonehitis 2020 – Laaneotsa maja Harjumaal. Konkursi peaauhind, arhitektuur – Joel Kopli (KUU Arhitektid).

Tellija: eraisik
Arhitekt: Joel Kopli (KUU arhitektid)
Konstruktor: Mihkel Kannelmäe (Mapri Ehitus OÜ)
Ehituse peatöövõtja: Mapri Ehitus OÜ
Betoonitööd: Evocon Grupp OÜ
Betoon: HC Betoon AS
Raketis: Peri AS

Lisaks peaauhinnale kuulutati välja ka viie eriauhinna laureaadid:

  • Eriauhind: Sisekaitseakadeemia Narva õppekeskuse ja Tartu Ülikooli Narva kolledži ühine õppe- ja majutushoone. Ehitaja – Nordecon AS.

Žürii tunnustas funktsionaalselt mitmetahulise ja ühiskondlikult tundliku hoone ehitamise eest, kus betoon ei oma mitte ainult kandvat rolli, vaid on ka esteetiliselt ja arhitektuurselt mõjuvõimas. Tulemuseks on jõuline ja läbimõeldud hoone, mis suudab ennast kehtestada olemasolevas massiivses tüüpses linnakeskkonnas. Betooni tähtsus tuleb eriliselt esile kandvates ja tehniliselt nõudlikes konstruktsioonides. Žürii esimees Aadu Kana lisab, et kvaliteetsed betoonpinnad annavad hoone avalikele ruumidele selge ja ühtse ilme ning harmoneeruvad stiilselt elukorruste puitkonstruktsioonidega.

  • Eriauhind: Toom-Kuninga 15 korterelamu, Tallinn. Tellija: Metro Capital OÜ; betoonelemendid: E-Betoonelement OÜ.

Auhinna pälvisid hoone loojad julge ja omapärase fassaadilahenduse tellimise eest, kus maitsekalt mitmekülgsetest betoonelementidest fassaad toetab hoonete läbimõeldud mahulist lahendust. Žürii esimees Aadu Kana kommenteeris, et tunnustus tuli eelkõige fantaasiarikaste ja rohkete variatsioonidega, kõrgete kvaliteedinõuetega betoonelementide vastutustundliku valmistamise eest. Tunnustust väärib ka žürii esimehe Aadu Kana sõnal mahukas elementide tarne teostus keeruka logistilise operatsioonina, kus osales 8 tehast Eestist, Lätist ja Leedust.

  • Eriauhind: Narva linnuse konvendihoone rekonstrueerimine. Arhitektuur ja sisearhitektuur: Arhitektuuribüroo JVR ja Stuudio Truus: Kalle Vellevoog, Tiiu Truus, Andrus Andrejev, Martin Prommik, Lidia Zarudnaja, Annika Liivo.

Žürii andis auhinna ajaloolise kehandi ja betooni omavahelise oskusliku liitmise eest. Tegemist on betooni kui materjali tunnustava ning mõjuvalt väljendusrikka arhitektuurse lahendusega, treppide ja vahelagede kompositsioonina ajalooliste kivimüüride vahel.

Žürii esimees Aadu Kana sõnul pidas zürii imetlusväärseks uue ja vana konstruktsiooni peenetundelist käsitlust ning kõikide detailide pieteeditundlikku väärtustamist. Arhitekti ja ehituskonstruktori loova koostöö ning ehitaja silmapaistva teostusega on saavutatud väljapaistev lahendus, kus ajalooline vaade on avardatud läbi uue liikumise.

  • Ajakirja “Ehitaja” eriauhinna sai Sillamäe linnavalitsus – Sillamäe rannapromenaadi tellijana.
  • Eesti Ehitusinseneride Liidu eriauhinna sai korterelamu Torn projekteerija – Pikoprojekt OÜ.

Tänavu 21. korda korraldatud konkurss „Aasta Betoonehitis” on ellu kutsutud, et tutvustada avalikkusele betooni avaraid kasutusvõimalusi ning tunnustada neid inimesi, kes oma ideede ellurakendamiseks on kasutanud kodumaist ehitusmaterjali – võimalusterohket ja hästivormitavat betooni. Tänavusele konkursile laekus 29 tööd. Konkursile sai esitada 2020. aasta jooksul tellijale üle antud betoonehitisi ja neis kasutatud konstruktsioone ja menetlusi.

„Aasta Betoonehitis 2020” võistluse žüriisse kuulusid esindajad Eesti ehitusala liitudest: Eesti Arhitektide Liidust – Maarja Kask, Eesti Betooniühingust – Johannes Pello, Eesti Ehitusettevõtjate Liidust – Indrek Peterson, Eesti Ehitusinseneride Liidust – Heiki Meos, Eesti Ehituskonsultatsiooniettevõtete Liidust – Johann-Aksel Tarbe, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidust – Enno Rebane, Aadu Kana, žürii esimees, samuti ehitusajakirjanike esindajad – Eva Kiisler, ajakirja „Ehitaja” peatoimetaja, Liivi Tamm ajakirja „EhitusEST” peatoimetaja, ning Soome arhitekt Maritta Koivisto – ajakirja „Betoni” peatoimetaja.