Mida teha, et siseruumi temperatuur võimalikult madal püsiks ning tubane elu oleks talutav? Kõige loogilisem lahendus on muidugi paigaldada konditsioneer ning paljudel õhksoojuspumpadel on ka jahutamise võimalus juba sisse ehitatud. Mitte igale fassaadile ei lubata aga väliagregaati paigaldada ning siis tuleb võtta appi võtta muud järeleproovitud ja testitud nipid.

1. Hoia kardinad ees

Lõunamaades on akendel päikesevarjud ja aknaluugid. Meie kliimavööndis, kus selliseid seadeldised väga levinud ei ole, tasub nende asemel kasutada pimendavaid kardinaid ja need kuumade ilmadega päevasel ajal akende ees hoida, muidu saab kodust kiiresti kasvuhoone. Kui silme eest juba virvendama hakkab, on päikest liiga palju saadud ja toas on liialt palav. Sellepärast ongi soovitav palava ilmaga kardinad ees hoida. Kui sul on magamistoas pimendavad rulood, siis ära ka neid päevaks üles tõmba.

2. Hoia uksed ja aknad kinni

Võib ju tunduda loogiline palava ilmaga aknaid ja uksi lahti hoida ning veidikenegi tuuletõmbust tekitada, kuid kui õues on soojem kui toas, tuleb ka soe õhumass tuppa. Hoia aknaid lahti vaid öösel ning pane need temperatuuri tõustes kinni.

3. Kasuta ventilaatorit — vajadusel lausa mitut

Mida siis teha, kui aknad ja uksed on kinni, aga õhk toas on nii paks, et seda võib lausa noaga lõigata? Lahenduseks on ventilaator, millega saab seisva õhu ruumis liikuma panna ilma aknaid avamata. Ventilaatoreid on mitmeid: lae-, seina-, põrandaventilaatorid ning tänapäeval leidub ka kaugjuhitavaid variante, mis võimaldavad seadme sisse ja välja lülitada ka distantsilt.

4. Tõmba mittevajalikud elektritarbijad seinast välja

Enamik kodumasinaid, mis on elektrivõrku ühendatud, eritavad sooja. Tõmba need seinast välja. Külmkapp ja ventilaator jäta mõistagi sisse.

5. Kokka õues

Kui vähegi võimalik, ära pane oma praeahju ja pliiti tööle, vaid grilli õues või söö midagi, mida sa keetma-küpsetama ei pea. Pliit ja ahi on kõige ehtsamad küttekehad ja toa kütmine on viimane asi, mida sa praegu tegema peaksid.

6. Kasuta puuvillaseid voodilinu ja tatrapatja

Jäta satiin ja siid külmemateks aegadeks, kasuta praegu puuvillaseid linu. Need hingavad ja jahtuvad kiiremini kui mõni muu materjal. Eriti kaval nipp on panna linad enne voodisse minemist mõneks ajaks külmkappi. Iseasi, kui kaua need jahedad püsivad, aga väikest leevendust pakuvad igal juhul. Ja kui sa siiani tatrapadja usku pole, siis proovi seda nüüd. Tatrapadi ei lähe kuumaks ja sa magad rahulikult hommikuni välja.

7. Soojusta pööningukorrus ära

Paari päeva töö see kindlasti ei ole, aga järgnevatele suvedele (ja talvele) mõeldes tasub pööningukorruse soojustamine kindlasti plaani võtta, kui see töö on veel tegemata. Korralikult soojustatud katusekorrus hoiab talvel ruumi sooja ja suvel jaheda. Tänapäeval leidub ka peegeldava pealiskihiga soojustusmatte, mis aitavad kuuma (ja talvel külma) õhumassi tulistelt katusekividelt või plekilt tagasi peegeldada.

Allikad: Kinnisvara24, Huffington Post, Greatist