Kui vanasti oli tavaks köögi tagasein kas lihtsalt üle värvida või keraamilise plaadiga katta, siis nüüd on lisandunud palju alternatiive alates mikrotsemendist ja lõpetades looduskiviga. Vaatame lähemalt, millised on erinevate lahenduste head ja vead.

Värvitud sein

Jah, põhimõtteliselt võib köögi tagaseina ka lihtsalt ära värvida ning müüakse spetsiaalseid köögiinterjööri mõeldud seinavärve. Kindlasti peab värv olema pestav ja vastupidav puhastusainetele. Plussiks on soodne hind, miinuseks see, et seina peab koguaeg korralikult puhastama. Kui sinna satub mõni plekk, mis juba tugevat kraapimist vajab, siis tasub teada, et kriimustustele ja suurele mehhaanilisele hõõrumisele annab ka parim värv alla. Kui aga aeg-ajalt pinna ülevärvimine ja värskendamine sind ei heiduta, siis lase käia! Kui ihkad köögis mõne aja tagant vaheldust, siis võib värvimuutus olla heaks ja lihtsaks võimaluseks ruumi uut hingamist tuua.

Keraamiline plaat

Keraamiline plaat on üks levinumaid viise köögi tagaseina viimistlemiseks ja seda muidugi põhjusega — plaati ennast on lihtne puhastada ja plaaditud sein on vastupidav ka karmimatele puhastusvahenditele. Lisaks on keraamiliste plaatide valik niivõrd suur ja lai, et igaüks võib leida endale sobiva värvi, disaini või suurusega plaadi. Keraamiliste plaatide puhul on suurim miinus vuugid — neid on juba tülikam puhastada ning parem ongi plaate valides mõistlik vältida liiga pisikesi variante ning eelistada suuremaid formaate. Tänapäeval võib poest leida lausa meetri ja veelgi pikema küljega plaate — seega põnevaid võimalusi jagub. NB! Mida tumedam ja matim on plaadi pind, seda rohkem paistavad veepritsmed sellelt välja.

Looduskivi

Väga populaarsed on marmorimustrilised tagaseinad. Ehtsat marmorit siiski tasuks igapäevaselt kasutatavas köögis vältida, kuna marmor on poorne materjal ning reageerib hapetele (puuviljad, mahl, karastusjoogid, kohv, alkohol, salatikaste jne.) Kui happeline vedelik satub pinnale, siis hakkab see marmorit söövitama. Seega sobib ehe marmor vaid väga pedantsele perenaisele. Kuigi on olemas ka spetsiaalseid vahendeid, mis aitavad marmori poorset pinda sulgeda, siis kindlam on eelistada selle asemel marmorile äravahetamiseni sarnast marmorimustrilist kunstkivi — kvartsi. Ka kvaliteetsemad laminaadid võivad olla alternatiiviks, kui õnnestub selline leida. Reegliks kipub olema paraku see, et odavamad laminaadid võivad kuningliku marmori mustrit imiteerides odavana mõjuda ja üldsegi mitte soovitud efekti anda. Looduskivist on parim valik graniit, mis on vastupidav ka hapetele ja seebile ning seda on lihtne puhastada. Graniidiga võib saavutada ülimalt luksusliku ja stiilse tulemuse.

Mikrotsement

Kui on soov saada modernne ja betooni meenutav seinapind, siis on heaks lahenduseks mikrotsement. See uudne lahendus sobib nii kipsist kui kivist seinale ning tänu õhukesele kihile on mikrotsementi võimalik kanda nii vanade kui ka uute pindade peale, sealhulgas ka juba eelnevalt plaaditud seinale. Materjal sobib ka niisketesse ja märgadesse ruumidesse, on kergesti puhastatav, vetthülgav ja hea vuugivaba alternatiiv keraamilisele plaadile. Ka toonivalik on mikrotsemendil rikkalik ning tavalise halli kõrval leidub kõikvõimalikke põnevaid värvuseid.

Klaas

Klaasi pluss on see, et klaasiga saab kaitsta mõnda muud viimistlust, mis ise vett ei kannata — näiteks mõnda lõbusat tapeeti. Samas nõuab klaas pidevat puhastust ja hooldust, sest päikese käes kipuvad kriimud-kraamud, katlakivi ja kuivanud veepiisad silma hakkama. Lisaks ei sobi klaasi puhastamiseks iga vahend ja isegi mitte igasugune lapp ning ilma klaasipuhastaja ja mikrofiiberlapita sellises köögis naljalt hakkama ei saa. Kindlasti tasub klaasi kasuks otsustades jälgida, et klaasi ja seina vahele ei jääks kogemata vaba ruumi. Isegi mõnemillimeetrine vahe klaasi ja tagaseina vahel tähendab seda, et sinna hakkab sattuma niresid ja tolmu, mida ei saagi muudmoodi puhastada, kui tuleb klaas seinast eemaldada.

Puit

Maalähedastes kodudes on levinud lahenduseks puidust tagasein ja kuigi on teada tõde, et puit vett ja niiskust ei armasta, siis sõltub kõik viimistlusest. Korralikult õlitatud puit moodustab vetthülgava pinna ning seda on tegelikult väga lihtne puhastada ja hooldada. Samuti on saadaval põnevaid puitpaneele, mis toovad interjööri sooja ja hubase noodi, kuid on samal ajal kergesti hooldatavad.