Aknakaabits ja mikrofiiberlapp

Kare vesi ja seebijäägid mõjuvad klaaspindadele söövitavalt. Sellepärast on lihtsam asju jooksvalt korras hoida ja dušikabiini pärast igat kasutuskorda kergelt puhastada kas aknakaabitsa või mikrofiiberlapiga. Aknakaabits on klassikaline vahend vee ja mustuse puhastamiseks siledatelt pindadelt. Saadaval on erineva disainiga tooteid, kuid tegelikkuses töötavad nad kõik ühtmoodi ja väga palju raha pole seega mõtet sellele kulutada. Mõnedele sobib veeplekkide ja seebijääkidega võitlemiseks aga kõige paremini mikrofiiberlapp. Lapp jõuab hõlpsasti ka raskesti ligipääsetavatesse kohtadesse. Pärast iga kasutuskorda vääna lapp korralikult välja. Kord nädalas tasub lapile teha masinpesu.

Foto: Pixabay

Igapäevased puhastusvahendid

Pärast lapiga puhastamist on puhtuse säilitamiseks hea piserdada pinnad ka puhastusvahendiga üle. Kui kiiret igapäevast rutiini järgida, siis klaas püsib säravana ja süvapuhastust polegi vaja tihti tehagi.

Sellise vahendi saab ka ise valmistada: Sega liitrisesse spreipudelisse kokku pool tassi vesinikperoksiidi ja pool tassi piiritust või 80% valget viina, 1tl nõudepesuvahendit, 1tl nõudepesumasina loputusvahendit. Täida pudel veega, pane kork peale ja loksuta aeglaste liigutustega saadud vahendit.

Süvapuhastus

Tuleb ette olukordi, kus igapäevasest lihtsast puhastusest ei piisa või ei ole jooksvalt aega koristamisega tegeleda. Mustuse küürimiseks sobib hästi pesuvahendiga käsn, kuid mõned eelistavad kasutada kuivatuslehte. Neis sisalduvate kemikaalide tõttu tasub mõlemaid kasutades kanda ka kummikindaid.

Looduslik vahend

Kui soovid vältida kemikaalidega tooteid, on heaks alternatiiviks teha ise looduslikum vahend. Heaks vahendiks mustuse vastu on segu söögisoodast ja veest. Lisa soodale vett nii palju, et tekiks parajalt paks pasta. Kanna vahend klaasile pehme käsnaga ja loputa äädikaga.

Puhtuse säilitamine

Vee- ja seebiplekid ei saa tekkida, kui neil pole võimalik millegi külge jääda. Kasuta vetthülgavaid vahendeid klaaspindadel, mis puutuvad kokku vee ja pesuvahenditega. Piserda vahend klaasile ja uuenda kihti iga kolme-nelja nädala tagant. Väldi vahendi sattumist põrandale ja teistele pindadele. Sellise rutiiniga ennetad pindade määrdumist ja aknakaabitsat polegi enam vaja.

Loobu tükiseebist

Tükiseep sisaldab talki, mis tekitab pindadele seebiplekke. Vaheta see talgivaba tükiseebi vastu või kasuta hoopis vedelseepi. Veeplekkidest muidugi pääsu pole, seega igapäevasest puhastamisest ei saa täielikult loobuda, kuid see muutub kindlasti palju lihtsamaks.

Allikas: Houzz