1. Sääsed sigivad kõikjal, kus leidub seisvat vett — õue seisma jäetud veeanumates, tiikides ja veelompides. Seega tasuks hoolitseda selle eest, õueteedel oleks korralik äravool ning vihmavesi lompidena seisma ei jääks. Samuti tasub aiast likvideerida kõik tühjad anumad, lillepotid, topsikud ja potsikud, kuhu vihmasademed kogunevad. Üle tasub vaadata ka kõik muud kohad, kuhu vesi võib koguneda, aga mille peale kohe ei tulegi — näiteks võivad kurjajuureks saada vanad autokummid. Sellised esemed tasub ära panna või tagurpidi pöörata juba aiahooaja lõpus, sest suvise sääskederohkuse taga on neile juba sügisel loodud head tingimused. Sügise-ja talve jooksul aeda kogunenud vesi, mis kevadel sulaveeks muutub, on sääskedele ideaalseks pesitsuskohaks.

Foto: Shutterstock

2. Istuta aeda taimed, mis sääskedele ei meeldi. Kui tegu on suurema aiaga, siis üksikutest taimedest loomulikult ei piisa, et sääski territooriumilt eemale tõrjuda. Pigem ümbritse putukate jaoks emabeeldivate taimedega oma terrass või grillinurk, kus suvel rohkem aega veedad. Üheks selliseks taimeks on sidrunhein, mida kasutatakse ka paljudes sääsetõrjevahendites. Efektiivsed sääsepeletajad on ka mitmesugused maitsetaimed nagu rosmariin, basiilik ja tüümian, mis eritavad tugevat eeterlikku aroomi. Leevendust pakuvad ka piparmünt, lavendel ja sidrunmeliss.

3. Kui õhk on sääseparvedest must, võib kasutada ka spetsiaalseid säästetõrjemasinad või lampe. Siiski püüa võimalusel vältida kangeid mürke. Keemilised sääsetõrjevahendid tekitavad kahju tervetele ökosüsteemidele. Tõhusad sääsepeletajad on ka looduslikud ja eeterlikud õlid, mida võid söögilaual julgelt aroomilambis kasutada, ilma et peaks kartma ohtu tervisele. Ka endale võib baasõlis lahjendatud eeterlikke õlisid peale määrida, kuid et nende miinuseks on kiire lahtumine, siis tuleb end iga natukese aja tagant lõhnava õliga uuesti kokku määrida. Efektiivsemad sääsepeletajad on sidrunheinaõli, eukalüptiõli, lavendliõli, kaneeliõli, rosmariiniõli, seedriõli, piparmündiõli, nelgiõli, geraaniumiõli, tüümianiõli, männiokkaõli, basiilikuõli, köömneõli ja teepuuõli. Ka tasub teada, et osad lõhnad meelitavad just sääski kohale — näiteks tasub väljas tegutsedes vältida lillelõhnalisi parfüüme ja kehakreeme. Abiks on ka valgete riiete kandmine.

4. Sea üles sääselõksud — internetis levib mitmeid õpetusi, kuidas suhkruvee abil tõhusaid sääselõkse valmistada.

5. Kui asi väga hulluks kätte läheb ja elad näiteks jõe või järve kaldal, siis paigalda terrassi ümber sääsevõrk, mis võib ka kujunduslikult osutuda väga lahedaks detailiks. Ja muidugi on hea mõte paigaldada ka koduakende ette sääsevõrgud, sest kuumade suveilmadega ei ole umbses toas just kuigi mõnus magada.