Polüuretaanpõrand on praktiline eelkõige avalikus ruumis – seda tüüpi põrandakate on saanud sooja vastuvõtu nii Eestis kui ka Soomes ning leidnud kasutust väga paljudes ühiskondlikes interjöörides alates koolimajadest-lasteaedadest ja raamatukogudest ning lõpetades kohvikute ja kontoriruumidega. Sobivad nad kõikjale, kus on soov saavutada visuaalselt puhas ja vuugivaba pind. Lisaks pakub see põrandakattematerjal tohutuid võimalusi mängida värvi, tekstuuri ja mustriga ning sobitada põrandaid kergemini kokku teiste ruumielementidega. Ühevärviliste pindade kõrval on võimalik kombineerida erinevaid värve, aga ka näiteks looduskivile ja marmorile omaseid mustreid. Ka koduses interjööris on polüuretaanpõrand teretulnud lahendus – seda eriti suuremates köökides ja söögitubades, kus on soov saavutada ühtlane põrandapind, mis näeks välja viisakas ja esteetiline, kuid mida oleks kerge hooldada.

Ressu gümnaasium Helsingis

Hea lahendus peosaali

Ühe õnnestunud näite Tikkurila Cozy Floor põrandast leiab Lihulas asuva Sepa-Jaani puhkemajast. Tellija sooviks oli asendada olemasolev õhuke ja jäik epoksüüdpõrand peosaalis millegi praktilisemaga, mis aitaks ka vibratsioonimüra vähendada ja tagaks ülemise korruse numbritubades olevatele puhkajatele vaiksema ja rahulikuma keskkonna. Pehmema polüuretaankatte eelisteks visuaalse puhtuse kõrval ongi elastsus ja mürasummutav omadus. Paar aastat tagasi paigaldatud põrand on selle aja jooksul end igati tõestanud kui ühiskondlikku ruumi ideaalselt sobituv materjal.

Kestev ja tervisesõbralik

Tervise- ja keskkonnasõbralikud materjalid on üheks sisustusmaailma suurimaks trendiks. Kaasaegsed tehismaterjalidki ei jää millegi poolest alla naturaalsele puidule või puitparketile, mille puhul on samuti tavaks liime ja lakke kasutada, kuid mille lenduvate ühendite sisaldus on tänapäevaste normide taustal viidud miinimumini. Tikkurila Cozy Floor põrandakatetel on M1 sertifikaat, mida Eestis veel ei nõuta, kuid mis on Soomes kohustuslik ja ilma milleta eluruumides materjale kasutada ei tohigi. Polüuretaanpõrandad on väga väikese emissioonitasemega ega sisalda inimesele ohtlikul määral lenduvaid orgaanilisi ühendeid (LOÜ), tagades hea siseõhu kvaliteedi. Selline viimistlus sobib hästi ka köetavatele põrandatele.

Ressu gümnaasium Helsingis

Polüuretaanpõrandad sarnanevad oma paigalduselt ja väljanägemiselt epopõrandatega, kuid nende eelis on suurem elastsus. Põrandaid paigaldades lihvitakse betoonist aluspind ning kruntlakile valatakse polüuretaanmass, mis peale kuivamist mattlakiga viimistletakse. Ka aastaid hiljem on võimalik teha pinnale sama materjaliga vajadusel pinnaparandusi ning nende põrandate eluiga võib olla mõistliku kasutamise ja hooldamise korral väga pikk ega jää alla alternatiivsetele põrandakatetele. Üks peamine eelis teiste materjalide ees on selle lahenduse puhul “ühes tükis” põrand, kus puuduvad liitekohad ja vuugid. Lisaks esteetilisele poolele võib selle eelisena tuua välja veel mugava puhastamise ja väiksema hooldusvajaduse. Polüuretaan on mõõdukalt elastne, ega tekita vuugikahanemisi ega mõrasid. Cozy Floor põrandad teeb eriliseks nende võime muuta ruumi akustika mahedaks ja meeldivaks, mis on hea enesetunde eelduseks inimestele, kes ruumis sageli viibivad.

Kui vajad nõu, helista tasuta Tikkurila värviliini infotelefonile 12 011. Infot leiad ka tikkurila.ee veebilehelt.

Jaga
Kommentaarid