1. Tee külmkapi riiulid korda

Pärast poodi minekut võta endale aega, et toiduained korralikult külmkappi ära panna. Selleks on hea jaotada külmkapp erinevateks sektsioonideks: vorsti, juustu, piima- ja kondiitritooteid on mõistlik hoida külmkapi kõige külmemal riiulil, milleks on reeglina sügavkülmikule kõige lähedamal asuv riiul. Värsked liha- või kalatooted, mida on plaanis järgnevate päevade jooksul süüa, hoia samuti teistest toiduainetest eraldi. Köögiviljad, puuviljad ja maitsetaimed lisa külmiku sahtlisse või riiulitesse, mis on nii hügieeniline kui ka praktiline.

2. Hoia erinevat sorti toiduained üksteisest eemal

Toiduained suhtlevad teineteisega mitte ainult maitsva roa sees, vaid ka külmikus. Nii võib juhtuda, et liha- ja kalatooted võtavad külge hallitanud juustu lõhna, niisamuti võivad teineteise mädanemist kiirendada erinevad puu- ja juurviljad. Seetõttu on mõistlik peatselt riknevad toiduained hoida teistest eraldi, paigutades need eraldi karpi või oma riiulile. Kindlasti ei tasuks juustude ja vorstidega hoida kõrvuti tooreid toiduaineid ja valmistoite, samuti tuleks eraldada teineteisest vorstid ja kalatooted. Kuid näiteks tsitruselised, banaanid ja tomatid võivad kõik üheskoos olla.

3. Kontrolli toidu temperatuuri ning ära unusta jääke

Toiduaineid, mis on läbinud kuumtöötluse (supid, kotletid, ahjupraed jm), tuleks külmikus hoida suletud anumas ning mitte rohkem kui 3–4 päeva. Pea meeles, et lahtise kaanega panni või poti külmkappi panemine pole hea mõte, sest muidu on terve külmkapp toidu lõhna täis. Et mitte rikkuda külmiku temperatuuri ja riskida peatse remondiarvega, lase toidul enne külmkappi asetamist jahtuda.

Kontrolli külmkapisisu vähemalt korra nädalas. Et nädala lõpuks ei peaks ükski toiduaine riknenuna prügikasti jõudma, on hea nipp panna eelmistest päevadest järelejäänud toidud ning poolikud puu- ja köögiviljad külmikus nähtavale kohale. Juustutükid, üksikud tomatid ja veidi närtsinud basiilikulehed sobivad ideaalselt koduse piruka peale ning salati sisse.

4. Pööra igale toiduainele eraldi tähelepanu

Kõik toidud on säilitamise mõttes ainulaadsed, mistõttu on mõistlik igaühele neist eraldi tähelepanu pöörata.

Vorstid ja juustud – et vorst ja juust ei läheks kiirelt hallitama ega hakkaks külmikus “higistama”, on hea lahendus need tihedalt küpsetuspaberisse, fooliumisse või toidukilesse pakkida. Kindlasti ei tasuks neid panna sügavkülma, sest see rikub nii tekstuuri kui ka maitset.
Piimatooted – piimatoodete puhul on oluline meeles pidada, et nende säilivusaeg kehtib kuni pakendi avamiseni. Pärast avamist tuleks kõik piimatooted ära kasutada maksimaalselt 24 tunni jooksul. Värske piima säilitamiseks ei tohiks kindlasti kasutada plastpudelit – pigem vala piim keraamikast või klaasist kannu.
Või – võid hoia fooliumpakendis või suletud karbis, sest vastasel juhul võib selle peale tekkida kollane kile.
Kastmed – isetehtud kastmeid on sobilik hoida keraamilises või klaasist kaanega kausis. Oluline tähelepanek: ära jäta kastme sisse lusikat, sest see võib kastme maitse metalseks muuta!
Puu- ja köögiviljad – köögiviljad nagu paprika, kurk, redis ja porgand säilivad kõige paremini külmas. Õunu ja tomateid seevastu ei tasu üldse külmkappi panna, sest nende jaoks on ideaalne temperatuur 17 °C. Lahti lõigatud toiduained, näiteks arbuus, tomat, kurk jm, mässi enne jahedasse asetamist tihedalt kilesse.
Ürdid ja maitsetaimed – aseta ürdid ja maitsetaimed eraldi säilituskarpi, lisades lehe- ja oksakihtide vahele märja kätepaberi lehti. Nii säilivad till ja petersell värskena vähemalt nädala.

5. Liha ja kala hoia eraldi
Kuna nii liha kui ka kala on mõlemad väga tugeva lõhnaga, ei tasuks neid lahtiselt riiulil hoida, vaid asetada teineteisest (ja kõigest muust) eraldatud karpi. Mis puudutab kala, siis esimesena rikneb just sisemus, mistõttu tasuks võimalusel kala varakult ära puhastada. Aga ära kiirusta soomuseid või nahka eemaldama, sest need osad kaitsevad kala riknemise eest (kuni 48 tundi). Liha säilib kauem ühes tükis ning luu küljest eemaldatuna.

6. Vali võimekas külmkapp
Toidu säilitamisel on kõige olulisem ikkagi külmkapp. LG uued innovaatiliste funktsioonidega külmikud annavad kindluse, et saad toiduainete värskust nautida veel pikalt.

Selleks on LG külmkappidel funktsioonid nagu LinearCooling ja DoorCooling, mis loovad toidu säilitamiseks ideaalse keskkonna, aidates seeläbi säilitada toiduainete tekstuuri, maitset ja lõhna. Eriliselt täpne LinearCooling funktsioon aitab hoida perfektset temperatuuri, hoides kõikumised kuni poole kraadi piires. Tänu DoorCooling funktsioonile on kindel, et kogu külmikus on ühtlane temperatuur – ka traditsiooniliselt raskesti ligipääsetavates kohtades nagu suured külmkapisahtlid. DoorCooling funktsiooni abil hoiab külmkapp ühtlast temperatuuri ka uksesahtlites, kus temperatuur kipub tihti kõikuma.

Lisaks püsivad külmkapis tänu FRESHConverter regulaatorile pikalt värsked ka liha, kala ja köögiviljad. Regulaatoril on kolm temperatuurirežiimi, et luua sobivad tingimused iga toiduaine jaoks. Külmikul on ka FRESHBalancer funktsioon, mis tagab puu- ja köögiviljade hoiustamiseks optimaalse niiskustaseme.

Peale nutikate funktsioonide on paljudel LG külmkappidel veel kokkupandav riiul, mille abil leiavad külmkapis koha ka suuremad ja mahukamad esemed. Zero Clearance külmikuuksed avanevad 90 kraadi, et toidukraami oleks lihtsam omale kohale paigutada ja sealt taas välja võtta. Lisaks on valitud külmkappidel veiniriiul, kus saab hoiustada kuni viit pudelit veini.

Uuri lisaks: www.lg.com

Jaga
Kommentaarid