Siis paistavad kuivanud oksad paremini välja ning on hästi näha, kus oksad liiga tihedalt koos on ja valgus läbi ei paista. Võra tuleb hoida pigem hõre ja oksad suunaga allapoole.

Hoolduslõikusega eemaldatakse kuivanud, vigastatud ja haiged oksad, vähendatakse vesivõsusid, vaadatakse üle konkureerivate okste paigutused ning jäetakse alles tugevamad.

Noorenduslõikusega vähendatakse oluliselt ka puu kõrgust ja tihedust. Vanadel puudel tasub teha ühel aastal halastamatu noorenduslõikus ja edasi igal aastal hoolduslõikus. Kui paar aastat vahele jätta, on suur osa tööst nullitud ja peab otsast alustama. Lõiked tuleb teha sobivas suunas hoidva punga või oksa pealt ja nii lähedalt kui võimalik. Pikad tüükad hakkavad kuivama ega parane ja tekib ideaalne koht mädanike levikuks.

Tekkinud vesivõsud tuleks suvel kindlasti järjekindlalt ära murda, siis ei pea neid järgmisel kevadel kääridega lõikama.

Viljapuude ja marjapõõsaste pritsimiseks koduaedades soovitavad aiandusasjatundjad ja -väljaanded looduslikke vahendeid. Pritsida võib varakevadel enne pungade puhkemist, kevadel nädal kuni poolteist enne õitsemist ja hilissügisel pärast lehtede langemist.

Foto Jeremy Zero / Unsplash

Levinud pitsimislahus on raudsulfaadi 3–5% lahus — näiteks 300–500 grammi raudsulfaadi pulbrit lahustada 10 liitris vees.

Levinud on ka rohelise seebi lahus. Seebipudeli pakendile on tavaliselt kirjutatud, mis koguses tuleb seepi veele lisada, kui tahate seda tõrjevahendina kasutada. Rohelise seebi kontsentraati kulub 50 ml liitri vee kohta ehk pooleliitrine pudel 10 liitri vee kohta, tavalist rohelist vedelseepi kulub 150 ml liitri vee kohta ehk kolm pooleliitrist pudelit 10 liitri vee kohta.

Lehetäide tõrjeks võib kasutada paljude taimede tõmmist: apteegikummel, harilik kesalill, harilik maavits, harilik mänd, harilik raudrohi, kartulipealsed, koirohi, kõrvenõges, küüslauk, maarjasõnajalg, paiseleht, pappel, põldosi, sibul, sibulakoored, sookail, soolikarohi, tomatipealsed, tsitrusviljade koored, varemerohi, vereurmarohi, võilill. Kuidas erinevate taimede lahuseid teha, selle kohta leiab internetist nõuandeid.

Tõhusaks on hinnatud ka küüslaugu-pipra-sibulatõmmist. Seda soovitatakse teha nii, et tuleb peenestada 3 küüslauguküünt ja 1 sibul ning lisada 2 klaasi vett. Seejärel lisada 2 teelusikatäit punast pipart. Lasta seista 24 tundi, kurnata. Enne kasutamist lahjendada veega vahekorras 1 : 2,5.

Selleks, et leotis paremini lehtedele kleepuks, võiks lisada pritsimisvedeliku ühe liitri kohta supilusikatäie rohelist seepi. Seep lisatakse valmis lahusele vahetult enne pritsimist.

Taimseid tõrjevahendeid kasutades ei lange kahjurid kohe maha. Pritsimise toime võib avalduda alles nädala pärast. Lehetäide uus põlvkond areneb iga paari nädala tagant. Seetõttu on oluline olla võitluses järjepidev. Ühtlasi ei tohi harjutada lehetäisid ühe tõrjevahendiga, vaid lahuseid tuleks vahetada.