Miks valgendi ei aita

Nii kummaline kui see ka ei tundu, on valgendi tegelikult valgete voodilinade suurim vaenlane. Valgendi sisaldab kloori, mis reageerib keemiliselt higi, kehamahlade ja valguplekkidega ning jätab endast maha kollaka ja tuhmi määrdumise. Valge pesu uuesti valgeks saamiseks on palju paremaid võimalusi.

Esiteks võid kasutada valgendavat plekieemalduspulbrit. Eriti hästi toimib see siis, kui voodipesu üle öö sellega ligunema jätad. Voodipesu on mugav leotada vannis või suuremas kraanikausis. Sega leotusvette vastavalt tootja kasutusjuhendile parajal hulgal pulbrit ning järgmisel päeval pese pesu nii nagu tavaliselt.

Kui soovid looduslikumat lähenemist, võid kasutada igas majapidamises leiduvaid vahendeid nagu söögiäädikas, sidrun ja söögisooda. Leota voodipesu tund aega kuumas vees, millele on lisatud pool tassi äädikat. Seejärel pese nagu ikka, kuid lisa pesuvahendile pool tassitäit söögisoodat või sidrunimahla. Mõlemad on tugevad looduslikud valgendajad. Kirsiks tordil jätab sidrunimahl pesule mõnusalt värske lõhna.

Veel mõned nipid voodilinade valgetena hoidmiseks

Pese enne magamaminekut nägu. See kehtib nii meeste kui naiste puhul. Me kõik teame, et jumestuskreemi ja ripsmetušši padjale laiali hõõrumine pole mõistlik, kuid tegelikult koguneb ka meikimata nahale päeva jooksul õhusaaste ja mustus, mis pesemata näolt padjapüürile üle kandub ning selleks määrdunuks muudab.

Ära söö voodis. Jah, me teame, et oleme selle nõuandega tõelised rõõmurikkujad. Nii mõnus on teinekord hommikusööki voodis nautida või linade vahel vedeledes raamatut lugeda ja kõrvale midagi head ampsata või kohvi juua. Kuid see on kindel viis linadele plekkide tekitamiseks. Voodikandik aitab plekkide tõenäosust mõnevõrra vähendada, kuid kõige parem on siiski voodis söömist-joomist vältida. Kuid eks me kõik ole inimesed ja kui juhtub, et linadele tilgub toitu või jooki, siis tegele plekkidega kohe – eemalda linad, piserda plekkidele plekieemaldajat ning pane need kohe pessu.

Pese valge pesu teistest eraldi. Valget voodipesu kiputakse pahatihti koos teiste heledate või kerge mustriga kangastega pesema, kuid see on suur viga. Isegi helehallid või pastellkollased riided annavad õrnalt värvi ja toonivad puhast valget kangast. Pese valgeid esemeid ainult koos teiste täiesti valgete esemetega!

Vaheta ja pese voodipesu regulaarselt. Isegi kui iga õhtu enne voodisseminekut duši all käia, kanduvad nädala jooksul su voodipesule surnud naharakud, juuksed ja muud kehaeritised. Ei kõla just mõnusalt, aga nii see paraku on. Nende kogunedes kipuvad linad tasapisi määrdunult kollakaks muutuma. Vaheta ja pese voodipesu minimaalselt iga kahe nädala tagant või veelgi parem, iga nädal.

Kui vähegi võimalik, kuivata voodipesu värske õhu käes. See ei tee küll su voodipesu otseselt valgemaks, kuid hoiab selle pehmena ning aitab hoida linade kvaliteeti.