Kasuta ära võimalikult palju loomulikku valgust. See teada-tuntud nipp ei vea sind kunagi alt ning jätab ruumist tõeliselt avara mulje. Jäta aknaesised mööblist võimalikult tühjaks ning kasuta õhulisi ja kergelt läbipaistvaid kardinaid või ruloosid. Kapiuste asemel võib kasutada siinidel õhulisi kardinaid.

Neutraalsed ja heledad toonid annavad ruumile malbet õhulistust. Lai värvipalett ühes toas võib mõjuda lausa rusuvalt, seepärast on soovituslik jääda ühe tooni erinevate varjundite juurde. Sa veel imestad, kui palju erinevaid külgi ühes värvis võib peituda!

Lase valgusel kõikjale levida ning kasuta õhulisi valgusteid. Vali pisut kõrgemate jalgadega diivanid ning tugitoolid, mis looksid ruumi põranda ning tooli vahele. Kõrgetel jalgadel või metallraamil mööbel mõjub üleüldiselt õhulisemalt ja laseb valgusel ruumis vabalt liikuda. Sama kehtib ka riiulite ja kappidega — kinnita need lihtsalt seinale! Õhulised valgustid lasevad päevasel ajal loomulikku valgust endast läbi ja mõjuvad uskumatult ruumilistena.

Julge kasutada suuri esemeid. Tihti valitakse väikesesse koju ka väike mööbel, kuid kui kasutada seinaga sama tooni suuri mööbliesemed, näivad nad visuaalselt palju kergemad. Mööbel justkui sulandub seina ja loob toast sügavama mulje. Jäta meelde, et alati ei pea mööblit seina äärde panema, proovi erinevaid nurki või pane midagi lausa keset tuba. Usu meid, see toimib!

Kasuta kokkupandavat ja multifunktsionaalset mööblit. Näiteks erinevad kokkupandavad toolid ja lauad, mida saab vajadusel eest ära paigutada. Miks mitte kasutada välitingimustesse mõeldud terrassimööblit ka toas. Näiteks kokkupandavad rannatoolid tugitoolide asemel. Kasuta mööblit, mida saab kasutada mitmel erineval otstarbel. Näiteks tumba, mis sobib istumise aluseks kui ka lauaks.

Avaruse saavutamiseks ära unusta peegleid ja klaasist vaheseinu. Need ju lausa mitmekordistavad ruumi. Lisaks peeglitele loovad kerge ja õhulise illusiooni ka läbipaistvad esemed, näiteks klaasist laud. Niimoodi lood silmapette, mis paneb Sind uskuma, et ruum on tegelikkusest suurem. Põhjamaise kodu lemmikdetailiks on mustade raamidega klaasist õhulised vaheseinad ja uksed, mis muudavad kitsad koridorid, panipaigad ja väikesed ruumid mitmekordselt suuremaks.

Kasuta läbivat mustrite või värvide motiivi läbi terve kodu. Väikesed ruumid saab hõlpsasti tervikuks siduda ühe mustri või motiivi kasutamine mitmes erinevas toas. Näiteks sama mustriga padjad elutoas ja linik söögitoas. Pajakindad, põll, köögirätikud köögis ja keraamika söögilaual. Rannatool rõdul ja voodikate magamistoas.

Foto: valhallaliving.com

Vii ebavajalikud asjad taaskasutusse ja kasuta nutikaid riiuleid. Lihtne öelda, aga raske teha, eks! Aga mõtle niipidi: kui Sul leidub kodus asju, mida pole näiteks aasta jooksul kasutatud või mida Sa praegu kohe kindlasti ei ostaks, siis vii need taaskasutusse või viska ära. Tuba näeb palju avaram välja, kui mõni riiulikoht on ka tühjaks jäetud ja nipsasjakestega pole liialdatud. Samas võid asemele leida väärtuslikke esemeid taskukohaste hindadega! Nutikad riiulid saad lihtsa vaevaga ümber kujundada vastavalt vajadusele!