ETDM-s on praegu avatud seni mahukaim Eesti disaini püsiväljapanek “Sissejuhatus Eesti disaini”, mis on omamoodi Eesti disaini aabitsaks. Muuseumi kolmanda korruse näitusesaalis näeb ligi 500 eset, kavandit või fotot enam kui 200 disainerilt või ettevõttelt möödunud sajandi algusest tänaseni, mis on eri aegadel ja põhjustel siinset disainipilti kujundanud olgu siis rakenduskunsti, tööstuskunsti või disaini nime all. Näitusega seoses toome ka lugejani Eesti disaini sissejuhatava “kursuse”, kus ei saa selgeks mitte ainult Eesti disaini ABC vaid ka XYZ.

I nagu Iseasi

Iseasi disainibüroo on Eesti disainimaastikul üks eripalgelisemaid, pakkudes mitmekülgset disainiteenust ning keskedudes erialasele konsultatsioonile, tootedisainile ja tootearendusele. Büroo kompetentsi keskmeks on tööstusdisain, kuid olemasolev ekspertiis lubab tegutseda oluliselt laiemal ja kaasaegsemalt skaalal. Selle aluseks on tugev disainimeetodite tundmine ja võime mõista nii potentsiaalset kasutajat kui kliente.

Iseasi meeskonna moodustavad kuus disainerit eesotsas Martin Pärnaga. Tema kõrval töötavad erineva pikaajalise kogemuse ja ekspertiisiga Sven Sõrmus, Edina Dufala-Pärn, Pent Talvet, Kaspar Torn ja Janno Nõu.

Disainibüroo Iseasi on täiendanud siinset disainipilti väga erinevates valdkondades. Kogenud disaineritega 2010. aastal loodud büroo ampluaa ulatub meditsiiniseadmest mööblini, elektroonikast puitmaja arhitektuurini ja tuulegeneraatorist töökeskkondade väljatöötamiseni.

Pikaajalisele kogemusele mööblidisainis on lisandunud tarbeesemed, seadmed ja toote-teenuse süsteemid. Strateegilise disaini konsultatsioonid, disainiauditid ja tooteportfelli analüüsid on Iseasi võimekusena näide uutest praktikatest disainis ning märk sellest, et disain ei tähenda tänapäeval enam ainuüksi füüsiliste objektidega tegelemist. Disainile esitatavate ülesannete skaala on varasemast laiem ja sellest on saanud oluline strateegiline vahend, mille abil muutusi juhtida ning seda tihti erinevate distsipliinide vahelises koostöös.

Iseasi meeskond on sõnastanud ka toote loomise protsessi ja lähtub oma töödes sellest, et iga projekti edu aluseks on dialoog disaineri ja tellija vahel, et oleks püstitatud võimalikult õige läheülesanne. Seejärel tuleb valdkonna uuring, kontseptsiooni väljatöötamine ning alles siis, kui see kõnetab ja veenab mõlemat poolt, saab asuda kavandamise ja kujundamise juurde. Sellele järgneb tehnilisema loomuga arendamisprotsess, mille tulemusel sünnib prototüüp ja esmane tooteseeria, seejärel toote turule toomine ja vajadusel edaspidine tugi selle ajakohastamisel.

Iseasil on koostöökogemus mitmete rahvusvaheliste ettevõtetega nagu Martela, Nokia, Finlux ja Paulig jt. Aktiivselt tehakse koostööd kohalike ettevõtetega nagu pehmemööblitootja Softrend, büroo- ja ühiskondliku mööbli kaubamärk Thulema, linnamööblile keskendunud Extery ja mitmed teised. Nende portfooliosse kuuluvad ka Smartposti varased pakiautomaadid Cleveronile, tuulegeneraator Tuge Koneskole ja palju muud.

Büroo on alati silma paistnud argumenteeritud ja värske lähenemisega. Näiteks avatud kontorite ajastu saabudes sai palju tähelepanu nende loodud mööblisari Metod, mille Martin Pärn ja Pent Talvet lõid Thulemale ja mis sai inspiratsiooni kõigi muutunud töötegemise viisidest. Kontorimööbel on sageli hirmutavalt iseloomutu, Iseasi looming pole seda olnud kunagi ega ole seda ka Metod, millel on jätkatavad töökohad ja mis optimeerib pakkumist läbi ratsionaalse detailide arvu — näiteks pannes kokku neli töökohta, on laual jalgu kümne võrra vähem kui sama arv töökohti moodustataks eraldi laudadest.

Ilmselt ongi Iseasi töödest tuntumaks näiteks kontorimööbliseeriad, näiteks Loov ja Thor Thulemale, aina kasvavad linnamööbli perekonnad ja seeriad Exteryle, mis Tallinna avalikus kõikjal silma paistavad. Selle hulka kuuluvad nii, pingid, prügikastid kui rattahoidjad.