Puidust mööblile avaldavad kahjustavat mõju UV-kiirgus, sademed ning temperatuuri ja niiskuse kõikumised. Päike muudab pinnad üsna kiiresti luitunuks ja halliks. Ka vihm, hommikune kaste ja udu annavad oma panuse. Niiskusest kahjustunud puitpindadele tekib üsna kergesti hallitus, puit sinetub ja lõpuks ka pehkib. Seega tasub suve alguses võtta aega, et aiamööbli väljanägemine taas värskeks muuta, sest suvel käib elu õues ja seda võiks rikastada ka kaunis keskkond.

Õlitamine

Puidust aiamööbli värskendamiseks on kõige lihtsam meetod õlitamine. Õlitamine tasubki ette võtta iga hooaja alguses uuesti, sest siis ei jää õlitamiste vahe liiga pikaks ja töötamine on lihtne, kuna pinnad pole jõudnud kahjustuda. Õlid hoiavad puitu määrdumise ja niiskuskahjustuste eest, pinnad ei muutu halliks ega hakka lõhenema. Samas jääb alles puidu loomulik soojus ja ilu, kuna õlid imenduvad puidu sisse, mitte ei moodusta pinnale kaitsvat kihti nagu värvid või peitsid.

Foto: Shutterstock


Selleks, et anda aiamööblile uus hingamine ja teha endale rõõmu, tuleks leida vaid pintsel ja paar vaba tundi. Esmalt kanna mööblile švammi või pintsli abil pesuvesi, mille võid segada kokku vedelseebist ja veest. Kui pind on rohkem kahjustunud ja esineb ka hallitust, tasuks kasutada spetsiaalseid puhastusvahendeid. Seejärel harja pind korralikult üle ja pühi niiske lapiga puhtaks. Enne õlitama asumist on oluline, et puit jõuaks õhu käes korralikult ära kuivada. Seejärel anna peenema liivapaberiga pinnale kerge lihv ja kanna õli pintsli või kuiva lapiga töödeldavale pinnale. Õli kulub täpselt nii palju, kui puit suudab sisse imada. Õige koguse tunnetamine tuleb kogemusega, kuid algajal tasub kasutada pigem rohkem kui vähem. Vältida siiski tilkumist ja voolamist. Jäta õli pinnale 15 minutiks ning seejärel pühi üleliigne kraam puhta ja kuiva lapiga ära. Kindlasti tasub järgida ka ohutusnõudeid, sest õlise lapiga käib kaasas isesüttimisoht. Lapp tuleb enne äraviskamist õhu käes korralikult ära kuivatada. Peale õlitamist tasub lasta mööblil veidi puhata ja alles seejärel katta laud ning sõbrad külla kutsuda.

Värvimine

Kui aiamööbel on väga vana ja räsitud ning lisaks kulumistele esineb pragusid ja täkkeid, mis pahteldamist vajavad, võiks mõelda ka mööbli värvimise peale — seda eriti juhul, kui soovid mööbli peal suuremat muutumist läbi viia.

Foto: Shutterstock


Nagu ka õlitamise puhul, tuleb siin pind korralikult ette valmistada. Juhul, kui mööblit on ka eelnevalt värvitud, eemalda kooruv ja lahtine värv, täida puidupahtliga praod ning karesta pind liivapaberi (P120) või lihvimismasinaga. Välimööbli puhul on oluline selle suurem vastupidavus välistingimustele ning parema tulemuse saavutamiseks on enne värvimist soovitav kasutada ka krunti — see tuleks soetada kindlasti koos värviga ja jälgida, et tooted omavahel sobiksid. Nii krunti kui ka värvi valides tasub kindlasti silmas pidada, et need oleksid mõeldud välistingimustes kasutamiseks ja peaksid vastu suvistele vihmahoogudele ja lõõskavale päikesele.

Restaureerimist võib vajada ka metallist mööbel, mis annab endast märku kooruva värvi ja rooste ilmnemisega. Viimast saab edukalt poleerida spetsiaalse poleerkettaga tööriista abil ja viimistleda rooste teket ärahoidva värviga.