Millele tasub kevadel tähelepanu pöörata? Loe lähemalt!

Katus

Katuse esmaseks kontrolliks pole ilmtingimata vaja redeliga üles ronida, olulisi probleeme märkab ka maapinnalt vaadates. Kas mõni sindel on paigast nihkunud? See on vihjeks, et tõenäoliselt on mõni kinnitus üles öelnud ja vajab välja vahetamist. Kas mõni katusekividest on pragunenud või üldse puudu? Kui kinnituskruvi või -nael paistab silma, siis on oht, et vesi hakkab katusekatte alla imbuma. Ära jäta seda tähelepanuta.

Korista vihmaveerennidest sinna talvel kogunenud mustus ja lehed.

Korsten

Kui su majal on kividest laotud korsten, siis uuri lähemalt katusekivide ühenduskohti. Kas mõni kividest kipub välja kukkuma või on mõni taim endale kivide vahele pesa teinud? Mõlemad annavad märku niiskusprobleemist.

Ega korstnasse pole pragusid tekkinud? Samuti jälgi märke kristalliseerumisest — valgest kaltsiumilaadsest sadestusest, mis viitab sellele, et müüritise ühenduskohad mitte ei tõrju vett, vaid on hakanud seda sisse imama. Korstna kaitseks võib paigaldada korstnamütsi, see kaitseb seda loodusmõjude hävitava toime eest. Kõige mõistlikum on katta mütsiga korstna ots ja küljed esimese kahe ülemise kivi ulatuses. Korstna parandamisel või renoveerimisel küsi nõu korstnapühkijalt.

Välisseinad

Hoolimata sellest, kas su maja katab puitlaudis, krohv või tellis, tasuks võimalikud murekohad — räästaalused ja vihmaveetorude lähedus — igal kevadel hoolikalt üle vaadata. Veeplekid on tavaliselt märgiks, et vihmaveesüsteem pole piisavalt tõhus ja vee äravool on takistatud. Puitlaudise puhul pööra tähelepanu laudisesse tekkinud lõhedele ja vaata, ega oksakohad pole välja pudenenud — see kutsub elusolendid, kes laudise alla pesa tehes seda kahjustama kipuvad. Kontrolli üle laudise alumine serv, ka see on üsna kahjustusaldis koht.

Aknad-uksed

Kontrolli üle aknatihendid ja jälgi, et akende vahelt ei lekiks. Kui klaaspaketi vaheruumi kipub kondensaati tekkima, siis on viga klaaspaketis ja see tasub välja vahetada. Samuti kontrolli üle, et akende tuulutusavad oleks puhtad.

Tee akendele nii seest kui ka väljast korralik kevadine pesu. Kasutada võid spetsiaalseid aknapesuvahendeid, kuid võid aknapesuvahendi ka ise valmistada. Näiteks 2 kl vett + 1⁄4 kl äädikat + 1⁄2 sl nõudepesuainet või 3 kl vett+ 1 kl sidrunimahla + 1 tl soodat). Ära kasuta abrasiivseid vahendeid ega survepesurit.

Vaata üle ka terrassiuksed, eriti kipuvad ära vajuma need, mis käivad tuulutusasendisse. Kui uks on hingel ära vajunud, siis võib külm hakata nurkadest sisse tulema.

Foto Paul Hanaoka / Unsplash

Köök

Tee köögikappidele põhjalikum pesu, puhasta töötasapindade tagune ja seinad sooja vee ning leebe pesuainega. Tee põhjalikum puhastus ka vannitoas ja saunas, kus seebijäägid ja katlakivi on kerged kogunema ning niiske ja soe õhk tekitab hallitusohu. Plaate puhastades hoia silm peal vuugivahedel — pragunenud või lagunenud vuugid võivad tekitada tõsise niiskuskahju, kui neid õigel ajal ei parandata.

Õhksoojuspump/konditsioneer. Puhasta seadme siseosa filtrid, kuhu ajapikku kipub kogunema tolm ja mustus. Filtrid asuvad seadme sees, nende välja võtmiseks ava esiluuk, eemalda filtrid ja puhasta need. Sõltuvalt tolmu kogusest tuleb puhastamiseks kasutada kas tolmuimejat, tolmulappi või lausa voolavat vett. Enne filtrite tagasi asetamist kuivata need korralikult. Vaata üle ka seadme välisosa, kontrolli, et sinna poleks kogunenud lehti ja oksi.

Pööning

Jälgi, et katusealuses poleks märke kahjurputukate sissetungist, samuti hoia silm peal hallitusel, mis ilmutab end hallide või mustade laikudena. Oluline on, et katusealune oleks korralikult soojustatud ja ventileeritud.

Kelder

Kelder, mis tõeline niiskuse- ja putukamagnet, vajab kindlasti põhjalikku hooajalist hooldust ja ülevaatamist. Liigse õhuniiskuse korral võib kelder vajada õhukuivatit. Kontrolli üle keldri seinad ning jälgi, et neisse poleks tekkinud pragusid. Samuti vaata üle puitsõrestik, et sinna poleks putukaprobleemi tekkinud, vajadusel kutsu kahjuritõrje.

Võimalikud lekked

Kontrolli võimalike lekete osas üle segistid ja kraanid, otsi ummistunud või higistavaid torusid. Heida pilk köögivalamu alla, kontrolli, et torude ja voolikute ühendused oleksid korralikult tihendatud ning et nõudepesumasina taha poleks vett lekkinud. Sama kehtib pesuruumi ja vannitubade kohta. Kontrolli üle pesumasina voolikud, vajadusel tee pesu- ja nõudepesumasinale süvapuhastus. Vaata, ega boiler pole tilkuma või lekkima hakanud. Kui märkad probleeme, mida ise lahendada ei oska, kutsu appi santehnik.

Aed ja õu

Riisu muru korraliku metallist mururehaga üle. Rohukamara kerge kraapimine õhustab murutaimede juurestikku ja soodustab võrsumist, tänu sellele muutub taimik tihedamaks. Riisumine häirib ka kõdunenud taimejäänuste all pesitsevate haigustekitajate tegevust.

Veendu, et õue veesüsteemid oleks töökorras. Kontrolli üle kastmisvoolikud ja sprinklerid ning kaevu veepump. Kui maapind on korralikult tahenenud, asu tasapisi peenraid ette valmistama. Samuti vaata üle kõik aiatarbed ja -tööriistad. Vii muruniiduk hooldusesse.

Foto Shutterstock

Kontrolli, et terrassilauad poleks lahti tulnud ega lõhenenud, pühi terrass korralikult puhtaks — pööra tähelepanu ka terrassilaudade vahele kogunenud prahile. Kui puitterrassi viimistlus on kulunud, siis nüüd on hea hetk see puhastada, peitsida ja tihendada. Kivist terrassipind uhu voolikuga puhtaks.

Talveks varju alla viidud mööbel loputa voolava veega üle või puhasta vajadusel leebe puhastusvahendiga. Metallist aiamööbli puhul uuri, ega sellele pole roostet tekkinud või värv mõnest kohast maha koorunud, vajadusel paranda spreivärviga.

Gaasigrilli puhul kontrolli, et põletid poleks ummistunud ning et voolikud ja nende ühendused oleksid korralikud ja turvalised. Kontrolli üle ka gaasiballoon. Söegrilli puhul pööra eelkõike tähelepanu selle puhastamisele — viska välja eemisest aastast jäänud söed ning puhasta grill ja restid toidujäänustest ja rasvast.

Mõnusat kevadet!