Kaamos Kinnisvara sisekujundaja Aljona Radomski soovitab koduostu planeerides esmalt vastama küsimustele, mis on kodu juures on kõige olulisemad: kas asukoht, planeering, hinnaklass?

Radomski sõnul mõjutab just piirkond nii maja välis- kui sisearhitektuuri ning sisekujunduslahendused kesk- ja äärelinna arendustes erinevad. „Äärelinna rohelust ja vaikust eelistavad peamiselt lastega pered ja nende siseviimistluse valikutes domineerivad enamasti traditsioonilised skandinaavialikud värvikombinatsioonid ja praktilised, vastupidavad materjalid. Kesklinna korterites võib aga tihti kohata julgemaid lahendusi nii värvi kui ka materjalide valiku poolest.“

Millised on praegused sisustustrendid?

Viimase aasta olukord on mõjutanud ka kodusisustuse maailma. Inimesed veedavad varasemast enam aega kodus ja pööravad aina suuremat tähelepanu ümbritsevale interjöörile. Viimase aja trendides peegeldub sisekujundaja sõnul inimeste soov stressivaba keskkonna vastu, igatsus reisimise ja seikluse järele. Esile tulevad hygge, japandi, boho ja wabi-sabi stiilid, mille üldiseks jooneks võib nimetada vajadust inimese heaolule, mida soodustavad looduslikud materjalid ja helged rahulikud värvilahendused, sekka põnevad aktsendid,“ kirjeldab Radomski viimase aja sisekujundustrende.

Koostööd alusta varakult

Uusarendusse kodu valides saab ostja varakult broneerides kaasa rääkida ka sisekujunduspakettide valimisel ehk valida välja endale meelepärasema viimistluse — seinavärvid, põrandakatte lahenduse materjalid või ka vannitoa plaadid.

„Hea kui valiku tegemisel tekiks inimesel juba tulevase interjööri osas umbkaudne kontseptsioon, kas lähtuvalt olemasolevatest mööbliesemetest või lihtsalt meelepärasest interjööri stiilist. Kui lähtepunkt on olemas, siis on siseviimistluse valiku tegemine kerge ja meeldiv,“ lisab Radomski.

Lisaks visuaalsele väljanägemisele tasub arendajalt uurida ka materjalide tehnilisi andmeid ja hoolduse spetsiifikat, näiteks kuidas puhastada spoonparketti, et selle ilu kestaks aastaid või kuidas õigesti plaadivuuke puhastada ja hooldada jne.

Sisekujundaja rõhutab, et üldjuhul pakuvad arendajad uusarenduse kodudesse välja 3-5 terviklikku detailselt läbi mõeldud kontseptsiooniga siseviimistluse paketti, mis on omavahel kenasti seotud ja mida saab vajadusel ka omavahel kombineerida. „Selle tulemusel saadakse uued harmoonilised materjalide kooslused, mis toovad esile kliendi individuaalsust.“