Kui eelarve koos, projekt ja ehitusluba olemas, pole muud, kui käed külge lüüa – alustada majaehituse enesega. Seegi kord on stuudiolaua ümber kogunenud aukartust äratava kogemuste pagasiga seltskond. Mikk Mänd, Tallinna Ehituskooli erialaõpetaja, eelmises elus müürimees, kes on ladunud poorbetoonist oma veerandsada eramut. Lisaks talle 15-aastase Bauroci kogemusega Jämerä kivimajade ehitaja Indrek Jaaska ja Bauroc tootekonsultant Karl Viirmann. Ka saatejuht Priit Valge on Ehituskoolis erialaõpetaja.

Mikk Männi sõnul on Bauroci plokk Eesti eramajaehituses niivõrd populaarne, et müürsepp, kes seda laduda ei mõista, on justkui ühe käega meistrimees. Üldiselt on Miku sõnul sellest plokist maja laduda lausa lust, eriti neid Bauroci liimiga ladudes, mis ei sea päevasele töömahule piire, kuna pole tarvis oodata müürisegu kivinemist ja ka materjali töödeldavus on klass omaette. Kui sellele lisada veel asjaolu, et Bauroci plokk on mõõtudelt ülitäpne, siis pole muud, kui müüriladumise põhialustele pisut juurde õppida ja tööle tuld anda.

Siiski osatakse meilgi väga heast materjalist teinekord kehva tööd teha. Seepärast tuleb juttu ka põhilistest vigadest, mida halvasti laotud seinte puhul ette on tulnud. Oluline osa saatest pühendatakse ka soojustusteemadele. Karl Viirmanni sõnul on Bauroci valikus nii selliseid plokke, millest ehitatud välisseinad ei vaja soojustamist, kui ka selliseid, mille puhul tuleb kasutada lisasoojustust. Millist ja kui palju, selgub jutu sees.

Veel saab teada, millist kasu saavad Bauroci kodulehel olevatest erinevate konstruktsiooniliste sõlmede joonistest nii projekteerijaid-ehitajad kui ka kõik teised, kel soov poorbetoonist müüritisi teha nii, et ehitada oleks lihtne, et seinad kestaks ja oleksid nii soojapidavad kui ka tuulekindlad. Näidissõlmedest on olemas terviklik valik, alates esimesest plokireast kuni katuseni välja ja vahele ei jää jutus ka vundament ning ukseavade kõrgus.

1x
00:00
Jaga
Kommentaarid