Esmalt vaata läbi kõik konkursile laekunud kaunid elutoad. Seejärel tee oma valik ja anna allpool hääl oma lemmikule:

1. Sinine elutuba stalinistlikus majas

Rahulikes sinistes toonides elutuba on sisse seatud Lasnamäel asuva stalinistliku maja katusekorrusele. Katuseviilu alune tsoon on nutikalt lahendatud ja sinna on kohandatud mugav istumisnurk. Toonidest on tehtud valik siniste ja sinakashallide varjundite kasuks, et luua elutoast mõnusalt lõõgastav paik, kus peale tööpäeva puhata. Teleka kõrval on ka elutoa tsooni jääv trepp, mille sisse on tehtud praktiline panipaik — sinna mahub ära näiteks pesumasin, mis vannitoas liialt ruumi võtaks.

2. Rõõmus elutuba lillede ja kassidega

Hiljuti renoveeriti see kena elutuba oma jõudude ja üpriski madala eelarvega. Algajana ei teadnud julge ja rõõmsa elutoa omanik remondist midagi, kuid elutuba sai just selline, nagu vaimusilmas seda ette kujutati — lilleline, rõõmus ja inspireeritud loodusest.

3. Ajatu hõnguga elutuba Mustamäel

Elutuba ühes Mustamäe pisikeses korteris on kujundatud klassikaliselt ajatus võtmes. Toas domineerivad tumedad ja maalähedased toonid, mida täiendavad ajatu joonega valgustid ja elutoamööbel. Ruumi keskmes on suur ja mugav diivan, kuhu võikski istuma jääda…

4. Eestlase elutuba Prantsusmaal

Suurest perest hoolimata on kodu alati ideaalselt korras — nii ka päikesepoolne elutuba. Pere hindab oma kodus klassikalist stiili, mis väljendub tagasihoidlikes hallides toonides. Et elamine väga igav ja hall ei oleks, lisati ka värvi andmiseks punaseid toone.

5. Värvikas elutuba Kalamaja piiril

Oma elutoa kujundamisel on soovitud luua kontraste ja kujundada ruumist perekonda iseloomustav pesa. Karakterit lisavad rõõmsad värvid ja põnevad detailid, mis peegeldavad pereliikmete kirevat iseloomu.

6. Maalähedane elutuba ajaloolises palkmajas

Hiljuti renoveeritud ja 1918. aastal ehitatud tammepalgist majas asub mitmekülgse sisustusega elutuba. Sealt leiab nii vana kui uut ning ka ise korda kõpitsetud asju — näiteks vana raamatukapp ja diivanilaud on värvitud kriidivärvidega valgeks ja lisatud pisikesi ornamente. Samas stiilis ornamendid on kasutusel terves majas. Kõige rohkem rõõmu tuntakse suurtest klaasitud terrassiustest, kust saab suvel astuda otse päikeselisele terrassile ning talvel jälgida loomade ja lindude tegemisi. Mõnus on istuda ka tugitoolis, juua teed ja kuulata plaate. Raadio-plaadimängija on samuti ise korda tehtud — vana kest ja uus sisu.

7. Hele ja põhjamaine elutuba uues kortermajas

Korter asub uues, 2020. aastal ehitatud majas ja elutubagi on lahendatud kaasaegses võtmes. Elutoa omanikku sümpatiseerivad väga heledad toonid ja valge värv ning seetõttu said domineerivaks helged valged. Kontrastiks valiti musta värvi külgkardinad. Pilku püüab elutoas üks soliidses eas veimevakk, mis toimib suurepärase panipaigana. Elutoa südameks on mõnus lai diivan, kus telerit vaadata või sooja pleedi all natuke tukastada. Külaliste lemmikuks on söögilaud, mille ümber istuda ja juttu ajada. Suvisel ajal paistab tuppa alates lõunast päike ja siis on võimalus astuda elutoast väikesele terrassile.

8. Rõõmsates värvides elutuba

Värvikas elutuba mõjub ka kõige hallima ilmaga lõunamaiselt ja eksootiliselt — julgete värvide kõrval loovad meeleolu suured ja meeleolukad pildid seintel, rotangist detailid ja arvukad toataimed. Elutoa kujundamisel arvestati eelkõige avatust nii otseses kui laiemas mõistes lähtudes perekonna elufilosoofiast üldisemalt. Kõik pereliikmed saavad olla koos ka oma tegevusi tehes ning see võimalus ongi peamine, mida oma elutoa juures kõige rohkem hinnatakse.

9. Hubane elutuba Soomes

Eesti pere elutuba Soomes on soe ja hubane. Kujundus on modernne, kuid maalähedane — interjööris domineerivad looduslikud ja liivakarva toonid. Lehmanahast vaip on kerge hooldada ja praktiline valik elutuppa, kui peres on ka pisike koer.

10. Aegumatu joonega elutuba, kus kohtuvad vana ja uus

Ajatu joonega elutuba on nüüdseks olnud “oma nägu” juba 11 aastat, kuid mõjub endiselt värskelt ja elegantselt. Elutoas kohtuvad modernistlik stiil ja ajaloost pärit detailid. Põneva kooskõla loovad barokkstiilis diivanilauake, esimese vabariigi aegne funkstiilis puhvet ja Vistosi Lacrima ajatud ja põlvkondadeülesed klaasist lühtrid. Hubasele olemisele aitavad kaasa modernne kamin ja selle ette seatud Eestis valminud Rave Mööbli tugitool. Armastust Eesti disaini vastu peegeldab ka uhke Eino Mäelti disainitud Tarbeklaasi vaas “Ama”, mis sai kunagi päästetud äraviskamisest.

11. Soe, puidune ja kodumaast inspireeritud elutuba Barcelonas

Elutoale on tehtud täisremont ja sisustamise juures oli oluline, et pisike elutuba mõjuks võimalikult avaralt ja hubaselt. Üle seitsme aasta Barcelonas elanud eestlane ei ole unustanud sidet kodumaaga ning kõige tähtsam oli kujundamisel eestiliku ja “puiduse” kodu loomine.

12. Elutuba kui kunstiteos

Põneva värvikasutusega elutuba on saanud renoveerimise käigus ekspressiivselt sinised seinad. Hubaselt eklektilises miljöös kohtuvad moodne sisustus vanade ja väärikate detailidega — esile on toodud ajalooline palklagi ja vanad värvist puhastatud paarisuksed.

13. Skandinaavialikult helge elutuba, mis võlub maheda koloriidiga

Hubane ja armas elutuba on kujundatud põhjamaiselt heledas koloriidis. Kodutunde loomisel on toetutud põhiliselt lihtsusele, sest lihtsuses peitub ilu. Kodus on läbivalt esindatud soojad, maalähedased ja heledad toonid, mis peegelduvad ka pere elutoas. Skandinaavia stiili suurte austajatena on püütud põhjamaiseid jooni ka enda elamisse sobitada. Elutoa kujundamisel on olnud eesmärgiks säilitada võimalikult palju avarust. Kuna peres on kaks väikest last, siis on mõeldud sellele, et neil oleks turvaline, aga samas ka piisavalt ruumi mängida.

14. Värviküllane elutuba Pärnu jõe ääres

Pärnu jõe ääres asuv korter paistab silma ruumika ja avatud elutoaga, kus on mõeldud nii mugavusele kui ka helgetele ja rõõmsatele värvidele. Elutoa osaks on ka köök, kuna kodus, kus armastatakse palju külalisi võõrustada ju muudmoodi ei saa!

15. Rahulik ja valgusküllane elutuba

Hubane elutuba mõjub valgusküllaselt ning on kujundatud põhjamaistes toonides. Et kõik ei oleks liiga hall ja hele, siis diivanilaud ja TV-alus on valitud mustade detailidega. Samuti annavad tumedamaid kontraste elutoa köögipoolses osas asetsev söögilaud ja -toolid. Elegantselt mõjub valge õhuline tüllkardin, mis toob tuppa avarust, luksust ja valgust. Muidugi ei puudu piltidelt ka hea sõber spanjel Poppy, kes poseerib igal pildil suurima rõõmuga. Heleda sisustuse puhtana hoidmine on paras väljakutse, kui kodus on väike koerake. Sellepärast on enamus ajast ka diivanil pleedkatted, mis said hoolikalt valitud, et sobiksid interjööri ja diivani värviga.

16. Looduslähedastes toonides elutuba

Elutuba läbis paar aastat tagasi värskenduskuuri, mille käigus vahetati seinavärv ja lisati elegantsed päevakardinad. Värvid on heledad, maalähedased ja tasakaalukad ning sooja ja hubase tunde loovad täispuidust põrandad ja arvukad toataimed. Modernsemat tunnetust lisavad skandinaavia keskpaiga disainist inspireeritud kummutid ja tugitool.

17. Naturaalse viimistlusega elutuba Kuressaare vanalinnas

Elutuba on sisse seatud ühte Kuressaare vanalinna ajaloolisesse majja. Elutoa seinas on säilinud täies mahus paekivist tulemüür, mis on aastast 1906. Renoveerimise käigus tehti vanade lagede säilinud detailide järgi uus lagi ning viimistluses kasutati linaõlivärve. Elutoa kujundamisel on kasutatud naturaalseid materjale — kivi, tammepuitu ja nahast sisustusdetaile ning lähtutud on eelkõige praktilisusest ja mugavusest.

18. Pisikesele pinnale kujundatud valgusküllane elutuba

Põnev elutuba asub pisikeses ja kompaktses väikeelamus. Väheste ruutmeetrite kiuste on sinna loodud avar ning moodsalt hubane interjöör, kus on maitsekalt kokku segatud modernsed lahendused ja maalähedased materjalid. Ruumi muudavad valgusküllasemaks suured maast laeni aknad. Kõige enam hinnatakse oma elutoa puhul enda kätetööd lae ja telekaaluse lahenduses.

19. Helge ja valge elutuba eestiaegses puitmajas

Helge ja põhjamaine elutuba on sisse seatud 1930ndatel ehitatud puitmajja Kristiines. Korter renoveeriti mõned aastad tagasi eesmärgiga, et tube saaks alati vastavalt vajadusele ja soovile ümber disainida. Kõige enam hindab korteris elav perekond avarust ja valgeid seinu, sest siis saab teiste elementidega meeleolu luua. Hetkel annavad kontrasti mustad detailid ja hubasust lisavad rohelised toonid.

20. Elutuba kunagises lapsepõlvekodus, kus on taaselustatud 60 aasta tagune miljöö

Kui enamasti üritatakse elutoa renoveerimisel anda ruumile uus ilme, siis selles toas on püütud hoopis elustada 60 aasta tagust miljööd ning kujundada tuba täpselt selliseks, nagu see kunagi ammu oli. Konkursile pildid saatnud Maris meenutab, et tema isa ehitatud maja valmis 1961. aastal ning kogu tema lapsepõlv möödus selles majas. Täiskasvanuna sai vahepeal elatud ka korteris, kuid lõpuks sai jälle tagasi lapsepõlvekoju tuldud. Peale vanemate lahkumist hakati kunagist miljööd mälestuste põhjal taastama. Õnneks oli suurem osa sisustusest alles hoitud kõrvalhoonetes ning seda sai aastakümneid hiljem uuesti kasutada. Vaid üksikud esemed nagu näiteks antiikkapid on pärit antiigilaost. Maja algupärane pehmemööbel sai uue kanga, hästi säilinud kardinad ja ema tehtud linikud võeti kohe kasutusse. Kõik väiksemad detailid nagu vaasid ja nipsasjad on pärit emalt ja vanavanematelt.

21. Šikk elutuba, mis on täidetud kunsti ja toataimedega

Elutoas on tähtsal kohal kunst ja toataimed. Mööbli puhul hakkab silma elegantne samet, mille puhul on kombineerinud erinevaid toone — tumedat sinist, rohelist ja lillat. Tulemuseks on huvitav ja veidi müstiline värvipalett, mida täiendavad mõned kuldsed elemendid. Kuna tegu on pigem väiksemapoolse elutoaga, siis diivanilaua puhul osutus valituks õhuline klaasist laud, mis tekitab ruumi rohkem avarust. Nipsasjakeste poole pealt on püütud hoida pigem tagasihoidlikku joont.

22. Reisisõbra boheemlaslik ja eklektiline elutuba

Elutoa kujundamisel on silmas peetud, et see oleks ruum, mis oma värvide ja olemusega inspireeriks selle omanikku looma — olgu selleks siis maalimine, luuletuste kirjutamine või niisama mõtisklemine. Mitmed sisustuselemendid on pärit maailma eri paigust, mis on reisimisega kogunenud ning kogu mööbel pärineb taaskasutusest.

23. Kauniks renoveeritud elutuba kunagises mõisalaudas

Elutoa vanad paekivimüürid on näinud oma eluaja jooksul mitmeid erinevaid sisustusi. Kunagine mõisale kuuluv lehma- ja laumbalaut pakkus 70 aastat tagasi peaalust praeguse kodu omaniku vanaema 5-liikmelisele perele, kes loomadega ühe katuse all elasid. 2019. aastal sai sellest aga kauniks renoveeritud elutuba, mille kujundamisel on peetud kõige tähtsamaks vana säilitamist ning selle sidumist uuega. Sealjuures on üritatud tuua esile võimalikult palju valgust ning ruumile omast avarust ning lisada ka igas kodus vajalikku hubasust.

24. Uue hingamise saanud romantiline elutuba üürikorteris

Pisikeses, 56 ruutmeetrises üürikorteris on elutuba pere kõige lemmikum ruum ning seal veedetakse kõige rohkem aega. Kui enamasti ei kipu inimesed üürikorteris remonti tegema ja seda oma näo järgi kujundama, siis selles korteris elav pere sai omanikuga kokkuleppele, et üüri tasumise asemel investeeritakse päevinäinud korteri värskenduskuuri. Nii vahetatigi põrand, lihviti ja värviti uksed, värviti seinad ja paigaldati uued valgustid. Ka sisustus sai peaaegu täielikult välja vahetatud. Suurem osa mööblist on teiselt ringilt või ise tehtud. Diivan leiti Facebooki Marketplace’ist, kummut pärineb abikaasa vanavanaemalt ning sai väärikalt taastatud. Hubast ja kodust meeleolu lisavad hoolikalt valitud kodutekstiilid ja mõnusalt boheemlaslikud padjad diivanitel. Elutuba on multifunktsionaalne ning seal asub ka söögilaud ning väikemehe Otto mängunurk. Tuba mõjub oma heledate toonide, hubase sisustusega ning nostalgilise mööbli ja skandinaavialike tapeedimustritega helgelt ja romantiliselt. Ei puudu ka värvid, mis päikesepaistelise ilmaga veel eriti elama lähevad ning sooja ja positiivse tunde loovad.

25. Lihtne ja elegantne elutuba

Pisike ja kaunis elutuba asub pealinnas Kristiine linnaosas. Auväärsel kohal on tumeroheliste klaasidega juugendlik pesukapp ning talle on seltsiliseks Softrendi helerohekas diivan koos tumbaga. Seinu kaunistavad vanad maalid. Elutuba ei ole väga suur ja ühendatud on see poolavatud köögiga. Kui õues on külm talv, siis elutoas on alati kodusoojus ja kevadised lilled.

26. Perekonnareliikviatega kaunistatud elutuba

Meeleolu loovad selles mugavas elutoas perekonnale olulised mälestusesemed. Toredaks hobiks on ka klaasesemete kogumine, mida elamises eksponeerida. Eesti lipp on esimese Eesti vabariigi ajast ja selle oli hoidnud alles korteri omaniku vanaema. Üheks hinnatud perekonna reliikviaks on senini töötav seinakell, mis pärineb 1920ndatest aastatest ja mis meenutab möödunuid aegu. Pimedatel õhtutel lisab pühaliku noodi hetk, mil elutoas süüdatakse küünlad, pannakse mängima mõnus jazzmuusika ja nauditakse tassikest teed. Teeserviis on pärit samuti 1920ndatest ja tähistab vanavanemate abielu algust. Selle kõige taustal on hea sirvida mälestustest tulvil perekonnaalbumit.

27. Taaskasutusega täidetud elutuba vanas majas

Elutoa sisustamisel on lähtutud taaskasutusest ja loodust säästvast mõtteviisist. Elutuba on sisse seatud ühte Eesti väikelinnas asuvasse vanasse majja, mille pere mõned aastad tagasi ostis. Eesmärgiks oli ära kasutada majas leiduvaid materjale ja juba olemasolevat mööblit ning luua hubane kodu. Veel kõlbulikest vanadest laudadest valmisid aknalauad ja riiul raamatutele. Kõige enam hinnatakse elutoas enda tehtud esemeid ja korrastatud vanamöblit. Valgusküllane elutuba on väga väike ja ebasümmeetrilise kujuga, kuid kuna lapsed juba suured ja põhiline elu käib köögis, on ruumi väikeses elutoas lõõgastumiseks piisavalt.

28. Rustikaalse ilmega elutuba Lõuna-Eesti suvekodus

Põneva ajalooga eluba on sisse seatud 1929. aastal ehitatud maamajja. Kuigi maja on suguvõsa käes juba neljandat põlve, seisis see aastaid kasutamata, enne kui põhjalikuma renoveerimiseni jõuti. Praeguses elutoas oli vanaisal tavaks kevadeti taimi kasvatada ja tagatipuks oli toa keskele ehitatud kaheksakümnendatel suur betoonist tünn kapsaste hapendamiseks. Algselt oligi plaan ainult betoontünn välja lammutada ja uus põrand panna, kuid tööde käigus eemaldati seintelt ka tapeedikihid, mille alt tuli välja ilus palksein. Pere jaoks on hindamatu väärtusega kogu maja ja mööbel, mis sai uue hingamise. Puidust diivani on valmistanud vanaema tislerist vend ja sellel on maganud kõik suguvõsa lapsed. Kõik majas leidunud mööbliesemed ja vaheuksed said restaureeritud, samuti õlilambid, mis pööningult välja tulid. Punased nahktoolid on maamajja jõudud Ameerikast tänu sugulasele, kes Eestisse kolis. Kuigi transpordi käigus said nad kahjustusi, siis piisas nende korrastamisel õnneks vaid vahatamisest ja istumispatjade lisamisest. Kõik renoveerimistööd on teinud perekond ise.

29. Elutuba, kus kohtuvad põhjamaine ja vahemerelik stiil

Prantsusmaal elava eestlase elutoa kujundamisel on silmas peetud helget skandinaavialikku stiili, mis seguneks sooja vahemere stiiliga. Kasutatud on looduslikke materjale ning kesksel kohal on Tulikivi kaminahi. Õhtuti muutub aga elutuba kinosaaliks, kus suurelt seinalt filme vaadatakse. Elutoa omaniku sõnul ei ole peale pikka tööpäeva midagi mõnusamat, kui veeta aega hubases ja valgusküllases elutoas, millest lausa kiirgub rahulikkust.

30. Minimalistlik ja funktsionaalne elutuba Kassisabas

Elutuba asub täielikult renoveeritud vana puumaja kolmetoalises korteris Kassisaba asumis Tallinnas. Elutoa kujundamisel sooviti luua valgusküllane ja minimalistlik, kuid samal ajal funktsionaalne ning hubane elutuba koos köögiga. Värvivalikus eelistati rahulikke ja neutraalseid toone, mis oleksid ajatud. Elutoas ei ole teadlikult kasutatud kardinaid, et lubada kogu naturaalsel valgusel korterisse sisse paista. Vähese sisustuse valimisel eelistati kvaliteeti — valiku hulgast leiab esemeid nii Eestist (Oot-Oot Studio, Bellus Furniture), Skandinaaviast (BoConcept) kui ka taaskasutust. Eriliseks lemmikuks on kujunenud taaskasutusest tulnud valge pikendatav söögilaud, mis mahutab ära ka suurema seltskonna külalisi.

31. Segasummasuvila pealinna külje all

Elutuba asub vanavanemate ehitatud suvilas Tallinna külje all. Kunagine suvekodu on koos abikaasaga renoveeritud hubaseks ja aastaringsena toimivaks koduks. Oma kodu kutsutakse isekeskis segasummasuvilaks. Sisustamisel on silmas peetud eelkõige seda, et elutuba oleks hubane ja mõnus urg, kus perega aega veeta, raamatuid lugeda või vaadata mõnda head filmi. Sisutamisel on lugu peetud taaskasutusest, isetegemisest ja naturaalsetest materjalidest. Aga nagu igas õiges kodus, leiab siitki õige pisut IKEA toodangut.

32. Elutuba 100 aasta vanuses saunahoones

Maalähedases stiilis elutuba on sisse seatud saja aastasest saunahoonest ümber ehitatud majja. Omavahel ühendatud köök ja elutuba meenutab stiilset kohvikut, kus külalisi vastu võtta ja perekeskis söömaaegu nautida. Tänu kuldsele valgustusele sai luua õige meeleolu ja atmosfääri. Elutuba on nagu ka ülejäänud kodugi, loodud oma kätega ja suure armastusega.

33. Ümbritsevasse loodusesse sulanduv avar elutuba

Pere jaoks on elutuba koht, kus tunneb end mõnusalt iga pereliige - seal on üheskoos tore lauamänge mängida või õhtust süüa. Elutoa keskseks esemeks on Saaremaa meistrite poolt valmistatud unikaalne tammepuidust laud, mille ümber käib suur osa elust. Kuna peres kasvab hetkel kaks väikest last, siis on elutoas loodud head vōimalused ka nende tegevusteks ning mängudeks. Tänu Karisma arhitektide loodud avarusele on mänguruumi palju — lapsed saavad tõukerattaga ümber diivani sõita või isegi sulgpalli mängida. Kodu ise asub maal keset loodust ning ka interjööris peetakse lugu ehedatest ja looduslikest materjalidest, mida esindavad naturaalsest tammepuidust mööbel ning põrand või lubikrohvi ja mullavärvidega viimistletud kamin. Tänu suurtele akendele tekib mulje, et ka interjöör on osake loodusest, seega ei ole teadlikult kaunist vaadet kardinate taha peidetud. Ka kodu värvid muutuvad koos aastaaegadega. Jäädvustatud piltidelt on näha veel talve- ja jõuluvärve, mis õige pea asenduvad kevadise värskusega.

34. Sinise ja halliga kujundatud avar elutuba

Ruumikas elutoas on palju avarust ja valgust. Maja ehitamise käigus sai kohe otsustatud, et ühes seinas peab kindlasti olema suur aken, kust pääseb verandale ja see peab jääma lõunasse, et päevane päike alati sisse paistaks. Elutoa valmimisega läks aega kaks aastat, et teha vaid hoolikalt läbimõeldud valikud, kus sisustus kõnetaks elanikke. Tähtis oli see, et säiliks toa avarus ja päikeseküllasus, et asju oleks pigem vähem, kuid vajalik oleks olemas. Peamiseks sai soov, et pere tunneks end seal hästi ja midagi ei rusuks.

35. Pisike elutuba endises köögis

Pisike, kuid praktiline elutuba on kujundatud skandinaavialikus võtmes. Elutoas asus enne renoveerimist köök ning varasem elutuba muudeti lastetoaks, et kumbki laps saaks omale päris oma toa. Kõige rohkem hindab elutoa omanik selle kitsa toa juures mugavat ja armsat olekut.