1. Piiritle erinevad tsoonid

Reeglina on silmale ilus köök ka praktiline ning igal asjal on oma loogiline koht. Kui planeerid kööki, siis ära unusta, et olulisemad tegevused on selles ruumis söögitegemine ja koristamine. Mõtle, kas on hea mõte paigaldada kraanikauss näiteks just köögisaarele, kui see on pidevalt kuhjunud mustade nõudega? Võib-olla on hea mõelda kahele kraanikausile, millest ühte saad kasutada toidu valmistamiseks ja teist mustade nõude pesemiseks? Köök peaks olema kindlasti inimese vajadusest lähtuv, mitte üksnes kaunis disainielement. Sümmeetria on kena ja loomulikult võiks paigaldada kraanikausi köögisaare keskele, kuid samas on oluline mõelda, kas mõlemale poolele kraanikaussi jääb piisavalt ruumi toidu valmistamiseks. Kui köögisaar poole väga suur, on mõttekas paigaldada kraanikauss ühte äärde, sest nii jääb teisele poole piisavalt ruumi kõigeks muuks.

2. Peida nõudepesumasin ja külmik kapiuste taha

Kuigi nõudepesumasin ja külmik võivad olla köögimööbliga ühte tooni, siis üldilmele mõjub siiski paremini uste taha peidetud integreeritud köögitehnika. Samuti ei pea mikrolaineahi olema nähtaval kohal, vaid sellegi võib peita kappi. Mida vähem on asju nähtaval, seda vähem on ruumis visuaalset müra.

3. Kasuta erinevaid valgusteid

Kui riputada köögilakke ainult üks valgusti, võid olla kindel, et sellest jääb väheks ka pisikeses ruumis. Ideaalis võiks ruumi mahtuda nii üldvalgustus kui ka kohtvalgustus — kohtvalgustid võiksid asuda tööpinna ja söögilaua kohal. Seinal olevate kappide all paiknevate valgustite mõte on tagada töötasapinna piisav valgustatus. See muudab toiduvalmistamise lihtsamaks ja hoiab ka silmi. Niisiis võiksid hoolitseda selle eest, et seinakappide all oleks piisavalt kohtvalgusteid, aga ruumi kaunistaks ka mõni efektne ja pilkupüüdev lambike.

4. Jäta õhupuhasti ümber pisut vaba ruumi

Kui lased seinale paigaldada õhupuhasti, mis ei ole integreeritud kapi sisse, siis võiks selle mõlemale küljele jääda umbes 8 sentimeetrit ruumi. Nii ei jäta see liialt kappide vahele pressitud muljet.

5. Mõtle, kas kõik kapiuksed avanevad nii, et need ei riku teisi kapiuksi või sahtleid

Tähtis on vaadata üle, et kõik kapiuksed avaneksid nii, et nende hinged ja käepide ei käiks kuidagi lähedal asuvate kapiuste või sahtlite vastu. Kappe ja sahtleid planeerides mõtle kindlasti ka sellele, et kõik potid-pannid kenasti ära mahuks ja köögi tööpinnale ei kuhjuks liiga palju esemeid, mis üldpilti häirima hakkaksid.

6. Lisa köögile karakterit

Sisustusajakirjades võib enamasti kohata erilisi, ohhoo-efektiga kööke ning tihti paistavad nad silma mõne erilise nüansi poolest, mida just igas köögis ei kohta. Olgu selleks huvitav ja leidlik tagasein või hoopis mõni põnev ja ootamatu värvitoon. Pane oma loovus mängu ja ära karda ka pisut julgemaid samme ette võtta.

7. Ära unusta aksessuaare

Kapipealsed võiksid üldjoontes olla nii tühjad, kui võimalik, et köögi ilme oleks puhas ja harmooniline. Samas ei tasu unustada üksikuid detaile, mis köögile näo ja iseloomu annavad ning pisut ka hubasust loovad. Mõtle kõik detailid, mis tööpinnale jäävad, hästi läbi — kas nad sobivad kõik ka omavahel kokku?

Allikas: houzz.com