Nii kogukonna kui ka eramaja jaoks ehitatud tenniseväljak võimaldab oluliselt suurendada treeningtundide arvu ning nautida rohkem kvaliteetaega oma pere ja sõpradega. Järgnevalt annab Unigrass ülevaate, millele tasuks mõelda tenniseväljaku ehituse planeerimise käigus ja mida kujutab endast ehitusprotsess.

Millele peaks planeerimisel mõtlema?


1. Tenniseväljaku kasutus

Kõigepealt tuleks mõelda sellele, kelle jaoks on soov tenniseväljak rajada. Enne otsuse langetamist peaks iga väljaku ehitaja läbi mõtlema ja kaaluma, kui palju väljakut tegelikult kasutama hakatakse. Kui tegemist on aktiivse harrastaja või võistlejaga, kes koos sõprade, tuttavate ja naabritega järjepidevalt treenida ja tennisemänguga tegeleda soovib, on eraväljak igati hea valik!

Variant on aga ehitada väljak ka terve kogukonna peale. Suurema seltskonnaga jagatav tenniseväljak võimaldab ühtlasi jagada ka ehituskulusid ning väljaku ehitamine tasub ennast kindlasti ära, sest mängijaid ja mängukaaslaseid on sel juhul alati võtta.

2. Tenniseväljaku asukoht

Teisena peaks tenniseväljaku ehituse puhul läbi mõtlema ka tulevase väljaku asukoha. Kas olemas on piisavalt suur maatükk, kuhu tenniseväljak mõõtmetega 18,27 x 36,57 meetrit ära mahub? Samuti on sujuva ehituse tagamiseks olulised korralikud juurdepääsuteed, et kõik vajalikud materjalid kohale transportida. Juhul kui tenniseväljaku jaoks planeeritud maatükk asub raskesti ligipääsetavas kohas, võib ehitusprotsess olla raskendatud.

Lisaks tuleks väljaku asukoha puhul arvestada ka ilmakaartega: kui vähegi võimalik, tasub väljak ehitada põhi-lõuna suunale. Miks? Seda seetõttu, et selles suunas on päikese asend mängijate suhtes soodsam ja päike ei hakka kogu aeg silma paistma. Ka väga lage maa-ala võib osutuda hiljem probleemiks, sest tugev tuul võib hakata mängu segama.

3. Tenniseväljaku kate

Tenniseväljaku ehituse planeerimise käigus on vaja ära valida ka väljakukatte tüüp. Tennist mängitakse väga erinevatel väljakukatetel ning igal kattel on oma plussid ja miinused. Otsus tuleks langetada, võttes arvesse nii kliimat, geograafilist asukohta, isiklikke eelistusi kui ka eelarvet.

Unigrassi tootevalikus on modernsed ja mängijasõbralikud tenniseväljakukatted. Pakume hinna- ja jalasõbralikku kunstmuru, mille suurteks plussideks on ka lihtne hooldus ja sobivus Eesti kliimasse. Saviliivakattega tenniseväljakute sõpradele on pakkuda libistamist ja nähtavaid pallijälgi võimaldavad hübriidkatted TopClay ja TopSand, mis on oma mänguomadustelt saviliivale väga sarnased, kuid millel on tänu modernsele konstruktsioonile mugavamad mänguomadused ja mis sobivad hästi ka põhjamaisesse ilmastikku. Samuti leiab Unigrassi valikust klassikalise kõvakatte ja sisetingimustesse sobiva vaipkatte.

Millest koosneb tenniseväljaku ehitus?


Tenniseväljaku rajamine hakkab peale aluse ehitamisega, mis on väljaku juures sisuliselt tähtsaim osa. Alus moodustab ka tenniseväljaku kogumaksumusest suurima osa, sest aluse puhul on eriti oluline kvaliteetsete materjalide kasutus ja tehnoloogiliselt korrektne teostus. Õigesti rajatud tenniseväljaku alus tagab ka väljakukatte sujuva paigalduse ja hilisema suurepärase mängukogemuse.

Aluse ehitusele järgneb valitud tenniseväljakukatte paigaldamine, mis kunstmuru ja saviliiva imiteerivate katete puhul koosneb kahest etapist. Kõigepealt tuleb kate alusele paigaldada ja seejärel lisada spetsiaalset täitematerjali ning harjata see väljaku sisse.

Tenniseväljaku ehituse oluline osa on ka piirdeaed, et takistada pallide väljakult väljapääsemist. Piirdeaia ehituse jaoks on olenevalt väljaku ehitaja eelarvest ja eelistustest mitmeid erinevaid variante. Samuti on tähtis tenniseväljaku valgustuse paigaldus, et kasutada väljakut maksimaalselt ära ja suurendada mängutundide arvu hämaramal ajal.

Lisaks eelnevalt mainitud tenniseväljaku ehituse põhietappidele on väljakule võimalik paigaldada ka lisavarustust, mis suurendab oluliselt tenniseväljaku funktsionaalsust. Üheks olulisemaks lisaelemendiks on tenniseväljaku põrkesein, mis võimaldab treenida ükskõik millist lööki – eeskätt ja tagakätt, lõikeid, vollesid ning isegi servi.

Põhjamaises tuulises kliimas tasub kaaluda piirdeaiale tuuletõkkefoonide lisamist, need aitavad lisaks tuulele vähendada ka ümbritsevat müra ja eraldada mängijaid võimalikest segavatest faktoritest. Tenniseväljaku foone saab tellida erinevates värvitoonides tulenevalt kujunduslikest nüanssidest ning soovi korral lisada foonile ka teksti ja logosid.

Uus hooaeg ootab!


Praegu on õige aeg tenniseväljaku ehituse planeerimiseks, sest uus välihooaeg on kohe-kohe kohal. Unigrassi veebilehelt leiad ka mitme teist tüüpi spordiväljaku ehitamiseks vajalikku teavet. Kindlasti tasuks tähelepanu pöörata viimasel ajal populaarsust võitvale padelile, mille mängimiseks sobiva padeliväljaku ehitamise kohta leiab samuti infot.

on 2003. aastal asutatud spordiväljakute ehitamisega tegelev ettevõte, mis on praeguseks ehitanud üle 200 erineva katte ja lahendusega spordiväljaku üle kogu Eesti. Klientideks on olnud nii riigi- kui ka kohalikud omavalitsused, tenniseklubid, haridusasutused, eraettevõtted ja -kliendid. Unigrassil on aastatepikkune riigihangetel osalemise kogemus ja meie pikaajaliste koostööpartnerite hulka kuulub enamik suurematest ehitusfirmadest.
Jaga
Kommentaarid