Euroopa Liidu Miesi auhinna EU Mies Award näol on tegu kõige prestiižikama arhitektuuriauhinnaga Euroopas, mida antakse välja iga kahe aasta tagant parimale Euroopa arhitektuuriteosele.

Eestist on auhinnale esitatud sel aastal seitse objekti: galerii Fotografiska (Salto arhitektid), Haapsalu linnus (KAOS arhitektid), Suure-Jaani tervisekoda (Arhitekt Must ja Kuup Disain), Maidla loodusvilla (b210 arhitektuuribüroo), Võru keskväljak (Stuudio Tallinn), kõrgepingeliini disainmast Soorebane (Arhitektuuripraksis PART) ja Sisekaitseakadeemia Narva õppekeskuse ja Tartu Ülikooli Narva kolledži ühine õppe- ja majutushoone (3+1 arhitektid).

Fotografiska

Eesti Arhitektuurimuuseumi direktori, Miesi auhinna nõuandvasse komiteesse kuuluva arhitektuuriteadlase Triin Ojari sõnul on tänavused Eesti nominendid kõik väga erinevas skaalas. „Näiteks Sisekaitseakadeemia Narva õppehoone trump on kindlasti tugev sotsiaalne aspekt ning eesrindlik puidukasutus, kõrgepingemast Soorebane jällegi laiendab arhitektuuri piire triviaalsele infrastruktuuri objektile,“ lisas Ojari.

Tartu Ülikooli Narva kolledži õppe- ja majutushoone

Ojari sõnul on viimastel kordadel preemiad läinud üllatuslikult mitte kallitele kultuuriobjektidele, vaid sotsiaalse suunitlusega hoonetele, täpsemalt suurte kortermajade väga läbimõeldult teostatud renoveerimisprojektidele Amsterdamis ja Pariisis. „Preemia andmine äärelinna sotsiaalmajale on oluline sõnum väärtuste muutumisest nii arhitektidele, tellijatele kui kogu Euroopa arhitektuuriavalikkusele,“ lisas Ojari.

Eestist on aastate jooksul lõppvalikusse pääsenud näiteks Rotermanni kvartali Laudsepa töökoda (KOKO arhitektid) ja Arvo Pärdi keskus Laulasmaal (Nieto Sobejano Arquitectos).

Auhind on oma nime saanud 20. sajandi moodsa arhitektuuri suurkuju Ludwig Mies van der Rohe järgi, preemiat annab välja Miesi fond Barcelonas. Lisaks 60 000 euro suurusele peapreemiale antakse välja ka noore arhitekti eripreemia, nii lõppvalikusse pääsenud töid kui ka preemiasaajaid tutvustatakse näitustel, avalikel üritustel ja trükistes. Tänavu kandideerib auhinnale 449 hoonet ning seoses ülemaailmse pandeemiaga on auhinna välja kuulutamine lükatud 2022. aasta kevadesse.

  • Tutvu auhinnale kandideerivate Eesti nominentidega klikkides galeriil: