Tool on kodukontori tähtsaim mööbliese

Ebasobiv istumiskoht keerab selja tuksi ja investeering valutava selja ravimisse on alati suurem kui investeering korralikku töötooli. Tegemist võib olla reguleeritava kontoritooli või ka mõne muu ergonoomilise tooliga, peaasi, et sellel on toetav ja mugav seljatugi ning võimalusel ka käetoed. Kontoritool ei pea olema kontorile omaselt hall ja silmatorkamatu, selle võib valida ka erksa ning interjööri sobituva laheda disainiga.

Avar töötasapind kirjutuslaua asemel

Kodukontorit planeerides ei tohi silme ette manada traditsioonilist kontorit massiivse kirjutuslaua ja mahukate sahtlikappidega, sest ka päris kontori olemus on aastatega muutunud. Enamik infot, mis kunagi kajastus paberile trükitult kaustades ja kappides, on praegu arvutis, pilves või väikestel andmekandjatel. Seega pole põhjust investeerida suurde sahtliboksiga kirjutuslauda, palju soodsam ja praktilisem on soetada stabiilne lauaplaat, mis võib ulatuda seinast seinani ja mille taha mahub vajadusel istuma mitu inimest. Lauaplaadi saab lasta ehituspoes sobivasse suurusesse lõigata ning kodus töötavate pereliikmete pikkuse järgi õigesse kõrgusesse sättida. Võimalusel võiks kasutada reguleeritava kõrgusega harkjalgu, aga valida võib ka muud meelepärased ning interjööriga sobituvad lauajalad.

Töökoha laenamine teistelt mööbliesemetelt

Juhul kui töötasapinna või eraldi kirjutuslaua jaoks pole piisavalt ruumi, võib kasutada töötegemiseks köögilauda või lahtikäivat klapplauda. Praktilised on ka näiteks elutoa- ja köögikapid, mille uksed avanevad allapoole ja on kasutatavad töötasapinnana. Nii võib peita kodukontori koos kõige selleks vajalikuga sisuliselt kappi. Kui ruumi ei paista olevat, tuleb kasutada fantaasiat, töölauaks võib sobida ka lai aknalaud ning eraldatud kontoriruumi saab tekitada kasvõi verandale või kinni ehitatud rõdule.

Riiulid on sahtlitest praktilisemad

Mahukad sahtliboksid tunduvad olevat praktilised, aga kipuvad koguma kihiti ebavajalikku pudi-padi. Pigem võiks töölaua kohale paigaldada avatud riiulid, mis püsivad paremini korras ja millest on mugav asju võtta. Riiulitesse saab väiksemaid esemeid panna karpide ja kastidega. Kui töötegijad on mitu, võiks olla igal pereliikmel oma kast vajalike tööasjadega, mis tõstetakse riiulilt alla töötegemise ajaks.

Loomulik valgus võiks langeda töölauale küljelt

Ideaalses töökeskkonnas on palju loomulikku valgust ja aknast avanev vaade, kuhu pilk vahepeal puhkama lasta. Paraku ideaalseid tingimusi enamasti kodus pole ja siis tuleb leida võimalusi nende kompenseerimiseks. Ühelt poolt on loomulik valgus töötegemiseks hea, aga teisalt ei tohiks päike otse silma paista. Võimalusel võiks jääda kodukontori aken laua suhtes külje peale, mitte otse ette või selja taha. Kui aken on otse lõunasse ja laud täpselt akna all, võiks kasutada akna ees rulood või roomakardinat, samuti peaks saama peita ka selja tagant ekraanile langevaid päikesekiiri.

Talvel on kohtvalgusti hädavajalik

Kuna talvel läheb varakult pimedaks, võiks isegi valgusküllasesse ruumi soetada kohtvalgusti, milleks võib olla kas suunatav laua- või põrandalamp, sobivasse kohta kinnitatav näpitsatega valgusti või laua kohale riiule alla süvistatud leedriba. Töötegemise põhivalgustuseks ei tohi jääda laelamp! See on oluline reegel ka koolilapse toa sisustamisel, sest hajusast laelambist ei piisa ka õppimiseks, raamatulugemiseks ega käsitööks.

Piisavalt pistikupesasid

Töölaua juures ei tohi unustada, et reeglina läheb vaja mitut pistikupesa, eriti kui töötegijaid on mitu ning voolu vajavaid arvuteid, monitore ja telefone rohkem. Alati saab appi võtta paljude pistikutega pikendusjuhtme, aga et laua alla ei tekiks inetut juhtmepundart, võiks selle peita mõnda kaanega kasti kas laua all, nurgal või kohal.

Tooli alla soe vaip

Jahedas ruumis paigal istudes hakkavad kõige sagedamini külmetama jalad, eriti kui põrand on kivist või laminaadist. Töötooli alla võiks panna vaiba, isegi kui pererahvas muidu vaipkatteid ei armasta. Vaip on mõistlik ka siis, kui toolil on põrandale kriime joonistavad plastikust rattad.

Märkmed seinale

Paljudele inimestele meeldib jätkuvalt teha märkmeid paberitele ja riputada neid meeldetuletuseks töölaua kohale. Kuna tapeeditud või värvitud kodusein pole selleks sobivaim lahendus, võiks kasutada märkmete jaoks näiteks korkmaterjalist seinaplaati või magnettahvlit.

Tee ise!

Kodukontori rajamisel ei tohi end lasta piirata vähesest ruumist ega piiratud eelarvest. Sobivaid mööbliesemeid leiab taaskasutuspoodidest, neid saab üle värvida, remontida ja isegi nende kasutusotstarvet muuta. Isetegemise ideid leiab internetist — paljud asjad tulevad soodsamad, kui need oma kätega ise valmis ehitada.